Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我m43仲用緊PenF, 插支20.7餅, 等效40mm嚟講手持一秒成功率都唔差
如果用支wide嘅鏡配highend機型, 網上都好多手持兩三秒成功分享
喺135到影風景要用到F8先夠景深同消黑角但M43我自己用F4已經有差唔多效果仲要有埋機防輔助
缺點係DR真係差一遇大反差就蝕底
至於影人,你計下自己係咪真係追求終極淺景深;我自己用FF影人發覺最常用既光圈係F2 / F2.8多,有時都仲覺得太淺;M43上用F1.2/F1.4影人一般上好夠做
提提大家星際DC Career係黑店
朋友中左招,二手機扮水貨賣
g9 行貴係因為信興on9
影相em1mk2 係ok
同mk3 同sensor
firmware 又差唔多 因為mk3 都應該唔會再有update
但拍片就要g9 了
兩支100-400 都一萬左右
200 同300mm 定焦萬零
最緊要你接受到m43 隨時收皮
Pan記仲會唔會出GX10?
唔求咩spec,比個mic jack、比個好啲嘅AF就ok
om 去cam2
p 記去尖沙咀 / 銅鑼灣專門店 但好少 要問sales 拎
最齊係秋葉原yodobashi
Ching可唔可以share個訪問睇吓
有無師兄入左Olympus 100-400可以分享下心得?
GH6如果仲用DFD就等收皮啦
同埋P記主打video G95呢啲機點解可以衰過同級機
想問下影sports用em1 mk2 定pan記g9好d?
主要影跑步/跑山/室內籃球
之前用FF機+70-200, 不過上山真係太重, 睇中PAN記35-100/2.8細支好多
睇過sample兩部機iso1600都可以接受, 想睇下AF-C/連拍buffer 黎講邊部會好D
THX
EM1MK2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞