Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
用緊em10 mk2 諗住換部好少少既去英國 想問而家仲有冇em1 mk2賣
反正去英國, 不同買EM5 III / EM1 II 水貨, 都係5千幾6千.
部EM10 MK2 就做後備.
最近回歸大43, 去EBAY 收咗部E-400 kit
睇下Kodak CCD 仲有冇味道.
E400粒CCD和E1/E300/E500唔同
叫FFT-CCD

準備出20.4 pro
點解唔出12mm f1.4 IS Pro
最後一支小三元焦段同2.8嗰支一樣有啲失望
之前玩過e500
今次試e400 搭支25mm 餅鏡仲輕過依家d無反
完全唔識既新手
買二手em10 markii影下相會唔會好on9?thanks
om 係唔興is
p 都要25mm 以上先有
依家夠平鏡又細
唔會差得過apsc

如果差500蚊左右
買部2手em5 ii 仲好
有冇人有用EF/EF-S鏡係M43機
我平時用開Canon 90D + Sigma 18-35 f/1.8 同50-100 f/1.8
我見外國論壇有人推薦用Sigma 18-35係M43機
我公司又有部EM1 mkii就想試下
想問下大家會用邊隻adapter/speedbooster
AF速度/準繩度會唔會好有影響
其實都預咗會差 係睇下仲係唔係可接受範圍入面
做咗陣功課Metabones好似最高質(雖然貴)
等如$5000多兩枝大光圈Zoom用
部EM1公司機間中借嚟玩 我又唔會專登買OM鏡
好似買focal reducer抵玩啲
兩枝大光圈Zoom又唔怕走焦 又有Olympus防震同High res玩
同埋理論上縮咗成像圈應該會sharp咗
https://youtu.be/IlxHwLCQ9no
我講sharp咗係對比apsc鏡齋用adapter落m43機
雖然未必夠apsc鏡用係apsc機/m43鏡用係m43鏡咁sharp
但睇佢測試 只要個speedbooster光學夠靚係可以改善sharpness同色散
(睇過metabones同viltrox比 viltrox係真係明顯整散隻角)
https://youtu.be/aPIoVuerdcM
加舊不知名鏡片會靚真係唔信.
有PDAF 不如試下大43 SHG 14-35mm F2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞