Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
花多眼亂到都唔知邊支打邊支

始終放低左呢個系統成十年

有時想爬文都唔知由邊度睇起
M43鏡越膠/cheap 越正
超鍾意支40-150 膠kit
個po一年了
我覺得12-60/2.8-4同100-300兩支就夾晒
標準5倍變焦實用又唔重

Pro鏡太大支。失去左M43嘅優勢
OM12-45 F4.0 Pro 細支同輕過12-40 F2.8 好多。可能日後會出嘅細輕嘅Pro鏡。
等佢出Pen F mark ii?
我都覺
M43好有feel
我有mix P記DG 15mm F1.7
貪佢Leica 同MIJ
我都想放左佢換親生17mm F1.8 。不過好似無咩人要
嗰幾支好咩咁正?
買Olympus 啦
簡單定位。只係分Pro, Premium 同普通,3條line
基本上每條line無重覆
P記我就唔識。有冇清介紹下?
小眾玩意
12-100係一個時代既名鏡,o記嗰時好鐘意整呢啲超規格產品,但係冇理重量
我一直覺得12-60比較平衡
如果有第二代的話我想佢整到係內變焦
我係新手一名 好耐之前買左EP5 +VF4(2013年) 1240, 4518 ,P 45-175 f4-5.6
以家想影d 舞台跳舞 既相 發現經常out focus

以家影既野有時近距離,有時個場大都會長距離

如果比你哋會 點upgrade
sony a7iii
sony a7c

omd 1mark 3 + 40-150mm F2.8 PRO
無諗過1x 因為太大舊

因為懶既關系,平時都係jpg 直出多
聽講sony ff 直出個色冷d
比著你哋會點㨂 討論下

係到問得都係支持M43?

影片就用電話sony Xperia 1mark iii
叫做細支又zoom 得遠, 依家用FF
要長鏡就好大支

貼下長輩圖素材先
利申:kit 鏡
12100好玩嘅係防手震
配em1 mark2 mark3 玩到幾秒
影風景唔洗腳架都做到多玩法

用mark3 or em1x liveND
仲可以玩埋流水
意義上EP7就係penf mk2
penf真係賣樣架咋

二手成4000真係買唔落手

em10mark4
em5mark3
ep7

都係呢個價位全新
以上三部全新4千邊度有
巴打好耐冇見
我依家用緊G95配12mm f1.4,五級防震,無限時錄影,可以USB Micro邊供電邊使用。可惜4K crop到傻,喺gimbal又難平衡,唯有當係練習機。諗住轉Sony/Lumix full frame,但眼見中價嘅機嘅4K 60有APSC crop

BGH1好吸引但冇得好似GH5 II咁用Type C邊用邊供電。依家耐心咁等緊GH6/GH6S/BGH2/E-M1 IV/E-M5 IV
我都想知
EM5.3 百記做梗7990,扣埋HSBC REBATE咪7K頭
扣番支1245PRO
計埋咪4K+
支鏡質素正架
當然F4好多人睇唔上眼

PEN7 日馬送上門又係4K+

比多幾百有處
仲買乜二手PENF公廁機
如果上m43 應該都係em1.2機身好d , 不過我建議加埋75/1.8, 呢個range 影舞台其實好好用

ff sony 二部會揀a7c 好d ,有real time tracking
jpeg 有得轉color 其實都無乜所謂

不過如果現場光差大建議影番raw,當然日光日白用jpeg 都可以
講對焦嘅話Sony始終領先,budget有限嘅話推薦APSC機配中焦距變焦恒定光圈鏡

ZV-E10配Tamron 17-70mm f2.8
有毛毛球有headphone jack有電子防震
想wide angle拍片就用17mm (=25.5) 4k 24fps配腳架關防震,冇crop
想close up拍片就用70mm (=105) 4k 30fps就crop中crop,crop到超過等效120mm
價錢同Xperia 1 iii差唔多

影舞台跳舞,Lumix 4K Photo可能幾好用,得16MP嘅G85水貨只賣$3180左右,而且喺某啲情況下對焦可能快過啲旗艦機。

4K 30只有1.1x crop。配二手35-100mm f2.8 ii要再花$4080,細件啲開心啲。至於40-150 f2.8好大件,二手都要$6000

利申:冇用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞