Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

最近飲酒都拎埋25.2 出去影影影
Bartender睇完都好樂意請我飲多shot
用緊EM5 II, 想問換部有PDAF 既2手機, 好似EM1 II 咁, 會唔會AF 快好多.
EM1 就睇幾部都有少少甩扣唔會諗.

同埋如果用EM1 II, 插大43 既50-200MM舊版 / 50-200MM SWD
係唔係都係一樣咁慢?

唔該大家.
EM5II無PDAF用大43鏡一定慢
EM1由第一代已經有PDAF所以用大43鏡AF速度和用大43機身無分別甚至更快
我自己覺得有冇SWD在M43機身上分別不大,有SWD AF會chok啲
開始嫌FF太重
想玩返m43,第一部m43已經係EP1年代
想問下O記如果呢3部body應該揀邊部好?
Pen f/ EP7 / EPL9
唔該
論價錢同機能
二手EM5iii可能比起上面3部係更好選擇
見過5千零
但鐘意EP個樣
做咩pen-f咁難搵
有evf,經典款,停產
我有都唔放啦
Umm, 3部都冇pdaf, 以O記Cdaf一貫水平你預夠光對焦快, 低光半殘廢

畀你參考:

PenF: 有evf, 20mp, 5 stops ibis, 拍唔到4k
EP7: 20mp, 4.5 stops ibis, 拍到4k
EPL9: 16mp, 3.5 stops ibis, 拍到4k
多謝你個懶人包
咁唔考慮EPL9了
放工去星際行下先
有無巴打試過 OI SHARE connect 唔到手提電話, 出左個”無法與相機通訊” 嘅 message?
用緊 samsung note 20 ultra, 試過其他 android device, 係 connect 到 dl 到相
因為一啲原因 睇中左40mm (135格式)呢個焦距

買部2手m43 配支p記20mm f1.7 黎玩 有無咩大問題?
有無咩推介?
第一代20mm F1.7個自動對焦慢到燥狂,影靜態勉強可以,但二手價勁平
你有心理準備af慢就得啦
支鏡個af speed上em1iii都救唔返, 但叫做多得pdaf唔會假合焦咁

個畫質以依個size同價嚟講絕對超值
連開iOS冇點試過Android
試下重新行一轉device binding
照推論,下一支就係50-100mm f1.7
真大三元
如果真係出廣義上呢支就係大43 35-100F2 既次世代版本
如果係有會買
二代會唔會af 快啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞