Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果好似喺西貢碼頭影下鷹咁
400mm係咪完全唔夠做
但600mm又夠唔夠
兩張都係600mm先影到?
想問有無開過個izoom黎用 我見YouTube有片可以上到去3200mm雖然完全出唔到街
咩嚟
我通常用Aperture mode,睇menu見到izoom係On,而digital zoom就係Off,上到800mm就冇得再上

800mm放上社交媒體都仲可以crop少少
如果係1''感光器, 400mm光學,加埋izoom去到800mm的話,未crop (5472*3648 pixels):

(F4.0, 1/2000s, ISO125)

Cropped:

FZ80嘅感光器更細,1200mm都唔會夠

P950細感光器配2000mm就差唔多啦 我估
好似izoom off , digital zoom on可以1600?
我喺single shot設定下試哂咁多個模式都唔整唔到你講嘅設定
我都唔知都係上YouTube睇到
依家都諗緊fz1000上到800既話
買Sony rx10iv定fz1000 ii 好
唔講價錢,睇spec嘅話Sony rx10iv除咗重啲,少啲fn按鈕,同防震可能差啲之外,就好多嘢都好過fz1000 ii

Focal length equivalence: 600mm vs 40mm
Burst with AF: 24 vs 7
Weight: 1095g vs 808g

1.1kg喺西貢碼頭拎住又唔算重,不過用600mm影鷹始終都係唔夠
打漏字 40mm 400mm
買EM10M3+P記100-300
或者A6400+E70-350(其實最好A6600但係唔抵買)
價錢同重量都好好
P記100-300要買2代,OIS勁D畫質更好
350x1.5都係得525mm
好似唔太夠
同埋諗住一機走天涯
天涯仲要600MM?
唔同應用範疇
實際上都冇咩機會要一時600mm,一時縮到100內
分開兩支鏡比較實際,再唔係用手機拍近野
有無巴知邊間showroom有得試p記相機
我記得去sogo同isquare Panasonic showroom都有不過你要叫佢地攞出嚟俾你試
唔駛怕醜的佢哋好樂意的
Isquare 打左去問 佢地話無
P記係香港都真係幾冷門
我以前特登去秋葉原yodobashi 試

如果唔係gh5 的機 影拍咁高對比的片 是否無得光暗位都就曬?

我用g85 已經開左cinelike d 是否部機的極限
剛剛上去sogo Panasonic showroom問啲野
可以問佢哋試機的
想問下仲有邊度有得試olympus機
想入返部em13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞