Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
E-M1X
thank you, 睇落真係差不多, em1mk2好dd咁
25Pro 大大力推番上嚟
25pro 1.3
咩嚟架?lighting?
廿二世紀插人兩鑊咁
Teamlab嚟
em1 mk3個價真係幾硬下,如果唔係都想入返部。

利伸: 屋企成7~8枝m43定焦,仲用緊GX8
Em1.3 而家9千尾
開返關想入黎去旅行
如果gh6 做唔到bmpcc 6k pro 個級數
真係可以疊埋心水收皮
新手想買相機影下景同雀既話
FZ1000 ii 買唔買得過
mark2都講梗5680
咁三代貴4000又唔係過份嘅
高倍zoom嚟講Sony RX10 V可能好啲

FZ1000ii唔係m43, 只係1” sensor
大家都1”機嚟講起碼Sony個AF會好過P記
又reach得遠啲(等效25-400 vs 24-600)

利申:冇用過高倍zoom一體機, 純比較specs
買em10m3配p100-300好過呢啲高zoom機
想問下大家去邊到買P記鏡,之前上price.com 問幾間都冇貨
幾年前訂過。。。依家可能真係冇
買咗 好爽
25mm去400mm夠快
對焦快,操控極方便
鏡頭有Power OIS防震好
只係入黑後力不從心

官網圖: https://lih.kg/aJEGMkV

係我近十年嚟第一部買嘅相機
Panashop陳列機價$4790
係啊 諗住一機走天涯所以之前買左部Sony hx99 雖然輕便同高倍zoom但影出黎啲相真係唔太好 想睇下有無其他選擇
放電話睇就ok ga喇
我又好少會夜晚影相
通常都係出去行下山影下雀同景咁
但400mm好似唔太夠
今日去濕地公園影下雀發現720mm都係有啲勉強
講到雀,400mm可以影白鴿

Lumix TZ85有720mm
Lumix FZ80有1200mm,Amazon做緊US$298
Nikon P950有2000mm
Nikon P1000有3000mm
但以上全部都似乎用迷你1/2.3''感光器 (~ 6.16 x 4.62 mm),對影像質素唔好太大期望
之前都有諗過 p950但個陣未知有無需要用到2000mm同埋唔知佢對焦得快唔快 真係新手一個 好多野都唔識 諗住由平平地開始玩起 不過主要都係想一機走天涯
細底prosumer呢啲日頭用係幾方便,
尤其係對於啲入門專職打超遠程果啲用家黎講係好好玩
當然一暗啲嘅環境,對焦同畫質呢啲就要唔好有高要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞