Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
法䔵距不變 = adapter 厚度一樣
佢地出膠塞,冇玻璃,成本幾蚊雞,賣得貴又會比人話黑心。
咁咪加翻片玻璃
有冇相?
冇理由adapter厚度會改啵 一改法蘭距就改
TST 天翔有
咁驚 咁隨時有畫質下降
法蘭距ef 44mm rf 20mm
24mm先make sense啵。
有冇巴打量下 會唔會係度左mount突出個粒金屬旬位
原來你真係唔識…

drop in adapter係厚過普通少少,可能要考慮mount啲幾kg嘅鏡,個結構要做好少少。
多個0.7mm 結構強度影响基本係零。

我唯一諗到係 多層鏡片 要重新計折射同焦平面。
清你睇吓實物先啦。

有drop in filter,邊位空心,螺絲都唔夠落呀。
要加強度 大把方法 eg 換硬金屬
唔可能為強度改鏡後距
wide angle 影響遠大過tele.
tele 唔加可以對焦個到修正
白鏡前後鏡都係protector 性質,冇屈光架wo
想問
我有支efs 18~55 同支ef 50
想入坑無反eos r
仲點用返舊鏡?
原廠ef to rf adapter
adapter周圍都冇貨
早兩日去俾部mount花既機我.......
有冇diu 9 佢
咁又冇 以前我都成日去借野玩
(細個果時做尖咀影音舖)
你就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞