Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
支15-35 同24-70官網直頭同街買只差2-300
有red 卡仲平過街買

係小白仲係街買平d
想升FF
(原本APS-C鏡都應該全部要買過,所以諗緊跳唔跳過來C好
想問下EOS R6
跟RF 24-105mm f4
買多枝RF 35mm f1.8
影下人同夠唔夠做?
兩枝鏡質素得唔得
好難答你呢個問題 你影相影咗幾耐?之前用咩鏡多?影咩多?
我之前用Sony A6300
用開sel2418z蔡仔24mm f1.8
同sel1670 蔡仔16-70mm f4
影左幾年咁,最主要係影老婆同老婆加景
咁你鐘意 24 定 1670多啲?
24但無枝變焦有時真係好難搞
所以想搵翻枝35mm,必要時都仲可以變焦

我見canon e2枝同我用開焦距同光圈一樣所以想睇下有無咩評價。

其實我只係覺得Sony值出d色有d奇怪

Btw 點解RF鏡枝枝光圈都大到咁,又重又貴
質素就兩支都好好
係依家炒價姐
咁兩支都買曬
唔係RF問題 係FF問題 FF鏡係又大又重又貴 定律來
有budget R6 +2470 啦
我係打算買晒,只係唔知兩枝鏡會唔會有無咩鑊氣同評價點

但1.8光圈點都應該貴同重過光圈4
冇鑊氣 兩支都勁嘢嚟
1.8定焦嚟講算細 zoom鏡幾多光圈都大枝過定焦 super tele例外
我去搵d相毒下自己先
兩支用黎影人都唔會有乜咁特別,就算係ff, 都冇乜景深

係買就埋埋85定焦,咁先有feel
1.2 ds(冇貨)
EF85 1.2 個外型簡直係L 中之最, 全開都勁sharp (只限用係R56果陣)
canon 真係只出L
平鏡少到呢
成2年都未出曬小三元
就算出左仲要定價貴EF 2-3成

但d 鏡都係照炒上
當keep 住幾貴既機同鏡都賣到斷晒貨,邊會出平野
都唔撚知係好賣定貨少
轉接環連塊鏡都冇一樣係咁炒
啲ef 定L 二手價都升左好多,呢兩部機實在對個巿有好大影響
其實ef鏡食唔食到r5像素?
有50 1.2,24-70 ii , 70-200 ii
想入r5多d,但又覺得未必食到
兩支zoom 用落R5 sharp 到痴線

支50L 放大1:1係爭少少,但對比5D4, 因為對焦準太多,output 其實相對係sharp 左勁多
rumor 話唔再生產EF 鏡

好想狗衝去買
你覺得iso可以用到幾高?
6400可以接受嗎?
我個人對畫質唔太重視,有時12800都覺得無所謂,最緊要影到 e.g 喺迪迪尼antman, 小小世界果啲,25600都照影架啦

重要既野,好似big day 咁,就自然會落燈,咁就算1600/3200都係又靚又sharp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞