Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
泵仔 吹唔走
泵都清唔走,我覺得唔似塵,你翻廠整好d
F8 冇咁明顯 F22就明顯有粒黑點
應該就係塵啦
外國支rf50.8 已經開始preorder, 但香港重未有
如果係吹唔走既油塵,好大機會要搵工具抹,無信心既話,比番專業人仕攪安全啲
諗住買sensor swab試吓
我喺早年r 信仰果陣已買
你講講吓又真係好似冇,canon hk 個網話3 個月
八月落左單,呢家都未有貨
其實都唔明點解呢舊冇乜技術既野可以缺到咁
R5 R6 C70 又一堆新鏡食哂啲產能啦遲啲仲要出Cinema apsc機嘅speedbooster有排等
其實canon如果只要開放副廠鏡 就已經兩三年內拎返哂個市佔返嚟
佢最賺都唔係啲機 係啲rf鏡 點會開放呀
市佔越高 RF越賺 而且如無意外可以一直賺落去
市佔唔升 RF始終有天花板

不過㗎仔應該唔會明 睇吓Apple未出新架構嘅Mac已經叫哂全世界去幫佢開發software 希望五年內就取代舊架構 RF都出咗兩年有多 常見嘅鏡都仲未出齊

其實簽咗畀啲廠研發先 但係要有自家獨佔多一年都夠做 又廠又可以落手開發定宣傳定 有類似消息RF市場又會再活躍啲
我上個月訂既普通ef to rf adapter仲未有消息
一向原廠都唔會開放
騰龍有sony協議
係因為sony自己唔造鏡,d鏡都係騰龍代工
仲要係騰龍股東
想入rp ,邊度買好?仲有無轉接環送?
依家同以前唔同
相機個佔有率俾手機入侵晒
得番高階玩家
佢就算開放俾第三方都攞唔到幾多佔有率
依家仲全部廠商都加緊價
傻啦,依家周圍都無轉接環,仲點會有得送個環仲要炒去哂
RF 鏡會唔會再升
想買支RF 小白
應該唔會再升 但冇咁快跌
最多都係升到原廠定價啫
12月一出RF 小小白 又係賣正價
但小白就街價 一來一回
小白同小小白只差3000
小白即刻好抵買
依家17000 左右
早兩星期17.6k最盡啦,官價都係18k(用積分)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞