Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
三陽未用到防震
好小事啫,冇is 既機鏡都用左10幾年
我寧願ef 85.4
RF 呢支多個微距功能,加埋配r56有八級防震,一雞幾味嘛

如果新入坑,唔玩ef 鏡既,呢支係唔錯既
衝左
講左幾年
Rf Macro鏡抵玩既 我基本上出既會入哂
細枝輕得黎質素又唔差
夾r5 6有8級防震堅係屈
本身有ef85L, 又冇乜理由去為左0.5x 入支nonL 見咁平想玩下,但衝動唔夠
未用過macro 鏡,想問下0.5x 即係點?
我想影下魚缸入面嘅動植物。。。
相機感光元件尺寸36mm*24mm
0.5就是拍攝物尺寸最盡72mm*48mm
即係理論上最細72x48 嘅野就會fill 滿個sensor?

如果1:1就係36mm*24mm塞滿
其實可以另一個方向諗。 如果物件係1cm 長, 1:1 即係佢個影像投射落sensor 到係1cm 長,咁sensor 長36mm, 咪佔左張相大約1/3.6 咁闊lo

如果係1:2,放大率即係0.5x. 去到sensor咪只有0.5cm咁長囉,咁睇你影乜,自己計下夠唔夠啦
呢個解釋唔錯
我哋平時張相係放大好鬼大咁睇睇所以係難理解放大率係咩
Ching咁睇唔開
今日喺肥花試過支800/11, 真係輕到好誇張 防震都做到手持1/50s, 不過呢,畫質真係普普,喺機放到最大望落已經唔夠sharp, 拎黎玩下應該ok 既,但真係唔好太高要求

支600 其實都吸引,細支得好誇張
想入支85mm
Ef85.2 ii/ 85.4
Rf85 f2
Samyang 85.4
睇完啲comparison 都決定唔到
有無用開嘅ching 俾下意見
其實唔係用來J散景,apsc 機仔已經好好用
始終輕同細部
我買左 samyang, 我有支35 1.8 所以支85f2 micro對我冇太大意義。
有1.4 依家冇is 都仲用得。
我會買ef 85.4
順便落adapter畀富士用
而且遲d可能會入多部90d
支ef85.4成kg 連埋mount就同rf85 1.2差唔多重
拿咁既重量 比我會比多d上埋rf85 1.2 神鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞