Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
壞一粒制同壞成板制冇分別 都係成片換。
r5同r6 個cut 左十字制 沒得禁好唔慣
r6 得20mp 賣成兩萬 貴r成倍
成粒joystick食落肚?
咁你咪買返r,r個操控垃圾,無左轉盤,少左joystick,然後仲要個連拍同追焦差r6成倍,r6無delay黑屏,認真依堆野我覺得值回個9000蚊到,成個體驗感完全昇華哂
淨係塊1仔sensor都值9000啦
R仲有多條濕鳩touch bar
但係差唔多支支都貴到仆街
除左支35 F2 平dd 其他都貴到仆街
R6 R5 操控好好撚多呀
呢到有冇師兄用過老蛙支15mm F2
影星個彗星像差如何
呢支鏡抵唔抵諗
支24105見頂了
其他繼續觀察
真係炒到貴曬
打暈自己兩個月,聖誕節買禮物比自己
唔好意思新手想問個問題
之前用開m3 不過用開其他牌子既鏡頭都無事
岩岩買左m6一唔用canon鏡就影唔到相
想問下有無咩解決方法
想問Lightroom Mobile開唔到R6嘅.cr3係唔係正常

(Android Lr Mobile; Subscribed)
開到
ipad lightroom
啱啱我又試完 如果用USBC OTG駁SD Card Reader
個.cr3檔 直接由張SD卡 過落電話
咁呢啲file就import唔到入去Lightroom Mobile

但係如果我係Google Drive download返同一張.cr3落去部電話
Lightroom Mobile就會import到呢張相入去

點解咁奇怪
肯定由SD卡過.cr3落去電話嘅時候 途中冇file corruption
啲.cr3 file之後過返入去電腦 係無問題開到

啱啱我又試完 如果用USBC OTG駁SD Card Reader 個.cr3檔 直接由張SD卡 過落電話
咁呢啲file就import唔到入去Lightroom Mobile

呢個情況下 Lr Mobile寫住係BIN file
唔俾我開嘅
新手想問下24105 f4 同 24105 f4-7.1 有冇咩大分別?
知道f4係紅圈 理應質素會好啲 但我上youtube實在搵唔到兩支24105嘅比較
恆定光圈,你105個段紅圈個枝都仲係F4,但你F7.1差左成級,景深當然都有差別

Canon官網有得訂了 已訂等一個月
想問下新手買eos850D好唔好
寫就寫一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞