Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
空氣壓縮機
我喺canon tw 見到
感光元件上均塗佈一層低通濾鏡鍍膜,當進行 CMOS 清潔時,鍍膜會因為清潔次數的增加而耗損、脫落。
唔知會唔會有影響 唔敢用
https://www.canon.com.tw/service/epc.aspx?PID=000054
咁高級
咁壓縮空氣罐呢? 我見說明書又話會傷
我有睇過 low-pass filter 問題,不過網上賣緊果類 sensor swab 好多都話無任何刺激成份會損壞個 filter,因為台灣好多話可以用無水酒精去抹(最低成本),但應該會對 low-pass filter 造成損耗
仲有一個係Pentex 果凍筆,不過要好有技巧,蜻蜓點水咁輕快地吸走
上次搞到有痕要用 sensor swab 抹
我見Photographic Solutions 果隻係用Methanol 唔知得唔得呢
好似啫喱糖咁
想問水貨鏡如果有問題 香港canon整唔整 岩岩轉會過黎
你個氣吹有冇隔塵網?
有就大力d禁。
壓縮空氣可以用,用唔好隊太入,試過噴花左翻廠換
水貨鏡同過保鏡一樣,比錢canon整
普通果隻 6X蚊果d 應該冇
即刻冇咗買壓縮空氣嘅想法
我覺得係太近,噴太勁,所以粒塵撞花瓜
咁你最後整咗幾錢?
我就係係肥花買呢隻牌子,因為等唔切 Amazon 訂左既大陸牌VSGO
我清都用左4-5支先清晒
sony a7 係美國整 千幾二千HKD, 好耐歷史了
不過我依家都仲有用壓縮氣既,so far 未再有事
咁清一次都唔平喎
大陸牌VSGO 質素點樣?
即刻驚咗
btw 以為要成部機換
原來呢隻有含 Mehtanol,我都無留意

穩陣就用VSGO,佢寫係 ultrapure water, alcohol-free and volatile
但VSGO 係大陸嫁喎
因為用左 Photographic Solutions,所以VSGO無用到
不過Amazon個好評好多+Amazon's Choice,而我之前買過佢個氣泵都好夠力

佢有成12支,個價仲平過肥花買 Photographic Solutions
一係拎上Canon叫佢幫你清?
諗住太多先一次過上Canon 清
依家搬咗去咁遠
用返原本果隻算 依隻咁貴
壓縮氣要識得用,太近太大力,會攪到結冰,有水積

R6個sensor 咁出,用普通支支泵吹下算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞