Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
A6400想升ff

見Eos RP + RF24-105L 大約13xxx,好似幾抵玩,但又見到Eos RP=RIP? 想知咩事

平時影相多,幾乎唔拍片,用開等效24-105 f4 + 35 1.8呢個組合,請賜教
A73+T28200先16XXX
買CANON都冇理由買RP
RP衰係邊?

Btw canon post 推罪大
連拍,電池這些基本規格RP是非常差
動態範圍非常差
如果只是普通拍拍可以,JPG差不多
但如果看RAW和需要後製...那是真的不行
比多dd 買部二手R
多謝賜教,我影小朋友 RP應該可以收皮
我睇睇 a73 同R有咩分別先,兩部都差唔多價
R冇防震,電池仲係不如人,冇眼部追焦,當然普通對焦性能都係未夠a73好
仲有要諗埋你投資幾多去鏡頭群

買r 再買幾支rf鏡 遲d上r5 r6就冇難度
sony e mount導致防震垃圾係解決唔到既。
永遠都造唔到Canon既8級
冇自動眼追焦我寧願放棄影相,比a6400縱壞晒,搞到想轉會都唔得,果然係罪大滔天

買鏡都係24-105 4f + 35mm f1.8做膽,Canon/Sony 10k 左右應該夠做,其他再儲下錢先
R冇眼部追焦應該唔會考慮,等多半年睇下R6跌到幾多再決定
R 點會無eye-AF
我仲成日用
本身用緊支舊85.8 色散都幾勁
心思思想轉

但RF 85/2 預訂無平,無嘢送
等 85/2平少少 定 買支二手Bigma Art 用住先好呢?

利伸 R 用家,預多一年先上R5
R有,只係你預無r5/r6咁勁遮
唔急等多陣先,枝sigma 成1kg重,你應該會令出街都懶,等多d review睇埋枝85/2先
85L 咪一樣1kg 重 男人老狗拎其實一啲都唔重
Rf85/2對我黎講係最近對焦距離
室內方便
不過用rf70200個壓縮感又好正
等埋支50mm f1.8 窮撚戰隊組成唔知有無macro, 唔知幾時出埋支20mm
R5 R6個對焦真係幾勁
冇後悔放左部A73轉會
最後悔冇早d買鏡
不要再說了
心思思又會動L
重糾結緊samyang 85.4 定 rf 85/2
35.8 上到3700
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞