Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我係一直覺得70200仲得f4好高不成低不就
而且2470/4仲未出
有24105/4,應該出100300/4(或者300段再縮半級光圈)比較似樣
2470先高不成低不就 同場有24 35 50 85全部1.4/1.2神鏡屌打 要靚有靚 要輕有輕 70200 要105 135 200 冇枝輕

加上rf枝24105咁sharp rf 2470 f4個位置真係唔知喺邊
RF24-70一定買2.8, 做job鏡, 太實用
反而wide鏡可等14-35 F4
Tele一步到位RF 70-200 2.8喇, 價錢同F4唔算差好多, 已經好細支..
影人平就RF 50 1.8/ 85 2.0, 做job先諗 RF 50 1.2/ 85 1.2
Canon呢排終於出返多d RF平價鏡
家用50.8好夠用 50.2多出嚟個800g 夠拿多支鏡
2470.4個定位可以做輕同入門呀
而且Rf小白都夠輕了
我係認為既然可能唔出2470.4,就唔駛配合呢個焦段出鏡,出支100300.4直落仲好,參考ef300.4係1kg多,100300.4絕對可行
以前相機可用iso同冇防震先要.2
依家可用iso咁高真係.8夠晒
除非你追散景另計
但50 1.2個口徑蝕都幾勁 邊位楕圓都明顯。
買支50.8等下會唔會有支sigma50.4
可能又出DS版呢
ds唔會解決到口徑蝕 最多冇咁明顯
85ds解決左
雖然個方法係將邊緣涂黑到1.8
開始習慣左rf小白個重量
小小白得番size贏
但係行山通常都用背囊 size已經唔太重要
有小白都係唔諗小小白了

50.8就必入
攪到我想放左枝2470換24105
我唔覺會出2470f4
都無人買
其實睇咩定價
好似依家普遍覺得小白好過小小白
但如果小小白個價如果去到6000就吸引了
不過2470.4個定位真係要賣3000內先得
唔知係度放全新未開行貨R5 + 24-105/4 Kit set
會唔會有巴打有興趣?
街價頂多打個八拆

ef 都出過2470/4 啦,邊有人買 反正都係f4, why not 要長啲
有24105/4 點解要買2470/4
玩定L 就係為左1.2 同1.4個散景je, 唔係為散景,買支2470甚至24-105咪算

做job 我覺得直接用28-70好過 呢家想入rf 鏡既plan係50.8>28-70>小白
Ef嗰支成600g
上有795g的24105.4
下有Stm,自己啲舊鏡同副廠鏡先係死因
Ef唔駛1000就有好多好似22-55呢類舊鏡仲好玩得過2470.4
不過借依家冇副廠鏡時勢,如果做得到450g(仲要夠抵)都幾唔錯
早幾日上嚟問過枝50.2
宜家先醒起EF lineup仲有枝50.4
有無巴打玩開?
AF摩打災情嚴重嗎?
利申:過氣FF 6D2用家
依支好耐歷史 買sigma好過
有啲重喎清
仲大碌過50L
ef 50 1.4 93年出
買依支不如50 1.8第三代
畫質差,磨打好易壞,除左細支外無乜優點,唔建議買

利申:持有超過八年,磨打重ok, 不過年頭賣左
優點:
色濃、隱形L
細枝

缺點:
要收到2.8先sharp
對焦慢&嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞