Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
rf 先可以機身同鏡一齊run
so 9 sad
但支85 1.4L 好似好抵
等支rf85 f2
有8級 應該6千左右
個支non L 好似正價4980
但L 唔L 真係差好遠?
未知,未有testing
你可以等10月上毒氣室試。
不過rf 新design 唔會差得去邊既。
rf 支支鏡尾離cmos 得1cm 唔夠 光學屈曬機
影相新手求指教
家母主要想去旅行影下風景同人像相
而家手上拎住EOS M100機 同 EF-M15-45 kit鏡
但係支kit鏡影遠景唔靚 想買多一支
追完POST第一頁,想問下係咪應該買EF-M 55-200mm? 各位推唔推薦?

另外如果想影啲大建築物,支15-45 kit鏡又唔夠闊
係咪應該再買多支11-22mm f4.5.6 IS ?

感謝!
補充多一點
之前家母去日本影紅葉
用支15-45KIT鏡影啲紅葉除左遠景好細之外
啲顏色都唔夠鮮艷
請教一下係我地唔識得相機SETTING定係支鏡嘅限制?
好睇佢習唔習慣到換鏡呢個行為。。。
如果唔習慣 係唔係買EF-M 18-150mm f/3.5-6.3呢支用死一支就算?
如果習慣嘅就用55-200mm會靚好多?
係覺得唔夠遠
定構圖滿意但效果唔好
影近野有冇問題
其實都係 但佢已經一直研究緊
始終拎住支短鏡影唔到遠景
其實不如買部依個月出既iPhone 12, 再買幾個filter apps 比你母親好過。
老人家旅行 最緊要輕便
主要係覺得唔夠遠
例如淨係影風景 相入面嘅遠景好細好遠 同肉眼睇分別好大
如果想影人像+風景 一樣人像無問題 但背景嘅風景 例如山 會變到好迷你

其實家母另外仲有支Canon PowerShot SX70 HS
影風景都幾靚 又影得遠
但係當影人像加風景時 風景好靚 但個人唔靚
個人嘅皮膚會變到好黃好暗

所以想主力研究返eos m系列
多謝巴打建議
但家母因為鐘意影相 基本上都已經有keep住換iphone 貪佢新加鏡頭之類
但因為佢會係電視播返啲相睇
用iphone影同用相機影嘅質素相差都好遠
所以想主力玩返相機
手機拎黎慳時間打卡算
佢有意願攞相機出街,但又未必有意願攞好鬼大支鏡頭出街
我覺得最保險係買部大變焦Dc
如果咁就問返佢意見想要邊支鏡啦
55-200抵食又大件
咁最好上一上show room試...
18-150 55-200 分別應該唔大既, 本身有15-45 應該 55-200好d
如果分別唔大 咁我買18-150俾家母啦
起碼唔洗佢老人家成日換鏡頭
唔該晒咁多位巴打
嗰碌野好大喎,rp又冇防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞