Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
個價差好多
之前賣左RF 15-35後, 入手RF 24-70, 因為焦距較常用。上了嘉頓山試下手持影Magic Hours, 手持1.3s/0.6s, ISO 1600, 8.0, 大部份都好sharp (中間及邊位), 忘記了試手持3s, 因為之前RF 15-35手持3-4s成功率都好高....
(p.s Capture one執過)

我支腳到左都會上去影下
2470我手持最高記錄得兩秒
唔知啲人點玩3s4s...
wide angle 易d既
我就咁一條友企係度好難1s
要搵野磅下要可以
都要睇個環境大唔大風既

另外影愈遠既野,個防震愈明顯,影景對無限遠用得最盡
我影個時其實feel到自己唔太定,但最後都sharp, 我諗用R5/6加RF鏡,加支單腳架,2s內應該無咩問題
單腳架又未洗 搵野磅一磅隻手/個人就夠
唔洗吧,50mm 樓下hold 住呼吸 1~2s 好簡單
有冇巴打知1D IIN香港有冇人做鋰電?
好耐之前試過用淘寶鋰電好快玩完
唔想部機就咁封塵
手震撚
好睇你叉得密唔密,舊款電一放低得耐就gg
影多啲微距,用多啲長鏡練下就定
咪就係舊款嘅Ni-MH電死咗
然後淘鋰電 因為手工差都死埋
所以宜家要再搵過舊
canon冇電買咩?
有嘅就唔洗嚟問啦
2006年機 乜都停產晒
副廠電都唔易搵
"鎳氫電池 NP-E3 (預計送貨需時3個月) - EOS 相機配件 - 配件" https://store.canon.com.hk/osp/accessories/eos-accessories/7084a002aa.html
https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=1993907
台灣有人會aa電自己改
睇落又唔難
成千銀買粒Shelf life唔知幾耐嘅電
Anyway 係我用嘅關鍵字唔夠
淨係用1D IIN 冇用埋電model no.搵
多謝巴打咁熱心幫手
換機la 巴打…
不過 search 電池 model係常識吧
一兩年前搞粒淘寶電果陣用機no.搵好地地
所以有個盲點 on99咗咁耐
1D IV都可以諗下
始終太舊,就算同你講幾新都好,都隨時兩野就打柴

所以canon 粒LP-E6都算有良心,咁多部機都share 用,新版又可以用番落舊機
點解唔考慮換機?
係愛呀 定係責任?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞