Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Sd 存 jpeg
Cfe 存 raw?
Craw 差別大唔大其實
我就開mirror
https://youtu.be/m8zrP3W8WeQ?t=600
raw 和craw 只在極端欠曝(-8ev) 才有明顯分別
所以正常craw就夠
請問想影鷹嘅話70-200夠唔夠做?
我用apsc機姐係有320mm
100-400會舒服好多
支rf70200個size好吸引
想比個藉口自己升級
rf邊有apsc
換埋機做r6
有apsc mode
R6 crop唔到好多要影生態嘅話要400起步
C70
如果del 相點樣可以一次過del 曬二張卡既相
因為發現睇記錄set 左 cfe , del 相淨係會del cfe
Sd 個邊唔識del
有冇邊支ff 既fisheye 玩得過? 之前部apsc 機買過,呢家想搵支比部f5

對角魚就夠,所以唔考慮L 果支
r5同r6 個color science同dynamic range 會唔會差好遠?

dcfever早幾日出咗新片同z6比較,話z6某啲位仲好啲tim, 但佢地啲評測似打手多,有冇用家講吓
8-15L
星際二手 5500 賣到斷晒貨

未出r5 之前 二樓 長期 有2-3 枝 每間鋪
咁抵 即時想買

r5真係帶起晒啲舊鏡
自動得8-15 , canon 15mm 同 sigma 15mm (a mount 唔好諗)
8-15 係利 但又大又重 , < 13mm 已有明顯黑角用唔哂sensor (circular 係咁)
s 15 對焦同曝光同adaptor 唔夾 會曝錯光
c 15 唔錯 係貴同舊

一係玩手動 利申玩緊minolta 16mm 好正 又輕又sharp又靚仔
其實而家買相機最唔使care嘅就係畫質近四五年無乜邊部機嘅畫質係真係唔掂到連普通用家都會介意
最重要都係防震同對焦,提高左出相率。 影到想影既野再追求其他野
你唔講都無留意支變焦魚咁重 咁真係唔多會考慮

c15 好少見之餘好舊,但都幾想搵呢支

魚眼手動其實無乜所謂,長期超焦距其實無乜問題,反而係要帶多個adaptor 應該都係留意番c15算
如果冇影開RAW 建議玩下RAW先
淨用JPEG去比較R5R6既DR冇咩意思
新機重多左好多方便用家既野,淨係anitflicker 我已經覺得同舊機無得比

c 記黎計,玩左成十年,r56真係飛躍性既進步,完全唔同晒層次
R5 jpg 直出加埋auto wb 其實都好canon 味,我用黎影bb 好多都懶執直接影jpg 再上手機, 好多人都話隻色靚問我用乜機鏡影
Canon AWB 都有分 白色優先 (AWB White) 同 氣氛優先 (AWB),Fever 個測試環境用 AWB 就當然保留左現場效果,啲相咪黃啲囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞