Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
諗得黎隨時等幾個月先出到貨
今次canon算係有誠意,部機既對焦同防震的確唔錯

利申r6+ef
R6 駁ef係正不過長咗小小 拍嘢用細gimbal會平衡唔到
mount個mount加支2470或者24105都差唔多成支小小白咁

btw,拍片用既我都期待佢24.8, 更希望會有20.8啦
Mount 24-70 2.8 ii 真係頭重 不過唔使逼住換rf 係開心嘅
rf 有鏡都冇錢換
想向大家請教一下

有一個朋友手握下列裝備,想升級,希望大家可以俾啲建議
Body: EOS 40D
Lens: 28-105 + 55-250

半新手,想換機,之後入一支小小黑+一支短鏡,budget大概$7000-10000。不一定要R系列 / full frame,可以用二手,大家有乜嘢好建議
5d3加2手小小白IS一代應該有找,短遮係wide?因為如果28-105用落5d3到會闊好多,28落40d會x1.6 ,成44.5mm,差好遠,但28落5d3真係28mm,無crop過,5d3依家大約5000-5500,小小白is大約4000蚊,但一定要識試佢滑牙問題,好多年前有批貨當你向上垂直影個時個摩打滑牙。你枝55-250會用唔到,因為ef-s鏡,你會唔會成日用咁長焦距?如果會嘅不如入70-300個類鏡頭或者100-400,當然重量都係考慮之一。
多謝解答

短遮係我打錯字😅 冇錯係wide鏡

知道55-250質素有啲低,所以本身都諗住入70-300
2手 R or 一手Rp 再加支RF 24-105L
二手r抵d 起碼30M
唔suggest 用返單反
因為canon 成個重心已經去曬RF
買R/Rp 再加1-2支RF 鏡會更好
24105L真係好抵玩
RF 鏡仲要支支都sharp到仆街
向各位巴絲打求救
話說小妹我用開77d 唔知點解q制唔係好用到
佢一時有反應 一時又冇 個個mode都係咁
有冇d咩解決方法?再唔係如果要攞去整既話大概要幾錢...
見到小妹兩個字一律唔答
要相信世界相信連登
有無師兄有samyang rf 14 2.8 嗰支?
質素如何?
My friend Shirley wants to buy a camera. I suggest Shirley reads "Canon Cameras" at her leisure. It's an excellent guide to cameras written by Eleanor Aguilera, Eleanor Johansson, Tito Dion, Shirley Johansson, Scarlett Aguilera, Christina Dion, Seven-Eleven and the property developer.
我都諗緊買唔買
係囉,所以想睇下有無sample 相。。
整一粒半粒制,應該$300~500度

Canon個網有得睇價錢
貴左咁多早幾年整過部1d3 粒制都係$500
網上好多相 成像唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞