Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
https://cweb.canon.jp/eos/lineup/r5/feature-stabilization.html
原來ef鏡有is 都會用到機身,只不過淨用到單軸,其他都係用鏡。
除左某幾支ef 有"ハイブリッドIS" 先會係拍片用埋機身上下左右既is
請問 Canon 700d
有咩人像鏡頭好介紹
最好要平
寫就咁寫,但用落真係同無機身is無分別
50 1.8 stm
rf 啲鏡好貴 (我絕對明白一分錢一分貨)
其實買eos r 再買adapter 再買ef 鏡 (50 1.8 / 50 1.4), 咁樣玩會唔會慳啲?
但有咩缺點?
買2手ef鏡儲錢上rf
只可以話,依家係咁,以後都係咁。 唔好預會有提升。
ef 買50 1.8 唔好買1.4
不過rf 話今年會出,你可以等既
我冇ef50.8 所以直接等rf版
支鏡先880 買啦😂
慳到既 平有平玩
50.8 點都唔會買錯 先880
Fujifilm 啱啱轉會R6 RF24-105
啲操作唔同哂 要慢慢習慣
支50 1.2 半個月唔夠 又貴左幾百
我決定入支ef 16-35 f4 再等Rf d 價正常返先
我想放支f4既入2.8
2.8 就上埋Rf 啦
出面2手 16-35 f4 大約4500

16-35 全新都要12000
Rf 就14500
可能放左出去再入支二手三代2.8掛,想塔個vnd 玩手持三四秒

不過個人唔太鐘意用ultrawide, 有需要用先換
Rf 幾乎一支2手都冇
等緊Canon出支同Sony 24GM差唔多既鏡
連粒電都黎唔到

根據總公司回覆,由於供應短缺,閣下訂購的插入式濾鏡鏡頭轉接器 EF-EOS R (連插入式可變 ND 濾鏡 A)及 電池LP-E6NH 仍沒有具體的到貨日期。當產品到貨後,將有確認電郵再通知閣下。
Ef 24 ii/ 24 art
跟Canon 買的CFExpress 準備出貨
好可惡既消息
依家R6係咪無街貨要上官網訂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞