Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
要af都係rf85/2好d
有冇ching知rf 85mm f2有貨未?
我要影一D大概 32mm 45mm既微型模型
又或者影一D佩戴既飾物
宜家用緊支 rf 35 f1.8 感覺個放大率1:2唔夠高
所以就冇考慮 rf 85 f2
我 prefer 買支 1:1多D

我用35mm 1.8影到大概咁

但係我想個放大率可以去到我crop完咁
我諗住要買就買枝最大放大率,去到極致
啫係老蛙啲5x?
玩微距都係用真marco
100L 啦6-7000 有交易
之後新出rf 100L 都唔放平
半年前 5000頭我冇買到,宜家貴成1-2K真係好dum春
我冇買15-35 都後悔中
cls d 價升左10%
EF 100L, 或者買Tonkina 100用住先再等RF 100L

不過如果淨係影死物手動對焦都無咩大影響, set埋腳架慢慢影無難度
rf 15-35?
宜家 Canon鏡頭係咪靠 R5 R6帶動...
支支都係咁升價
暫時RF鏡一係又大又重一係啲spec古靈精怪, 係得RF 35比較輕便同埋正常
係呀 支RF 15-35
我買r6個時都係13xxx 依家14600
支35 f2 仲cls 我3200 入 依家好似去到3700
RF 鏡 依家得D L 鏡 支支貴到hihi
用左咁多年2470, 有啲想入支2870試下
那有$
其實2870只係多幾千係好抵
枝rf35我買果時先三千有找
之前R5升完一輪穩定左一排
R6賣街又再升過
最衰showroom 今日收皮,如果唔係上去吸吸毒先

無乜留意價錢,price.com 係咪可以睇度啲鏡價有冇升 等佢回落番去低位先諗入手

我太常用85.2同小白,28-70呢個重量同size 我真係覺得無乜野,計長度,重要同ef2470加adpater 差不多,但有成八級is, 除左行山要輕,輕裝去旅行要闊多4mm外,呢支f2 真係慳番好多腦汁諗帶邊支定L 尤其以影人為主
巴打 求賜救
我影人應該買小白定85/2?
以前用富士56.2 影人
但係成日想試下135 影人
小白又可以影埋tele景

但係支85/2 又平又細
唔知你有咩建議
你用咩body? 如果係85/2 vs 小白2/3 就一定揀小白, 但85.2 就要睇埋body
諗住買R6
應該會揀RF果支小白
85.2 應該唔會考慮 實在太貴
另外85/2 高一級光圈你覺得分別大唔大?r6防震會唔會夠彌補呢野?
RF 支小白同85.2 爭唔係好多je

85 1.2 既較果冇一支zoom 可以代替,二揀一我一定㨂85.2, 但85/2 同小白只差一個stop, 就另一個講法,小白玩多好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞