Canon用戶討論區(21) 一闊三大

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
真?仲以為唔差遠
其實我貪個機身防震,但矏好多rf鏡其實都有,有冇咩意見
R6多個ibis對影相又冇太大影響嘅 前提係有鏡頭防震 不過拍片就好用好多倍

然後r6 連拍可以用continuous focus 又12fps 4k又冇crop

除左上面ching cover左嘅eos r優點 佢同r6係差好遠
5D4同1dxiii 本身想叫你上showroom試 不過依家冇左了
兩部差好遠,睇你想影咩

R:像素高、機頂mon、平過R6,如果唔係用動態都ok
R6:操控好,有操控桿轉對焦點快好多,後面多左轉盤,有animal af eye af簡單易追焦

所以好睇你影開咩
R6 對焦勁咁多, ibis 又幫到一大堆ef 鏡,有錢點都係上R6

Canon 出名一分錢一分貨
都係得像素一個優勢je

但R6 可以玩到手持四五秒,影室內,夜景呢啲大勝wo
我就會買r6 ibis 差勁遠
新嗰支rf 50 係咪配r5 r6 先有防震?
如果配rp 係咪無防震?
rf 35 1.8 配rp 有無防震?

咁其實rp 機身本身有無防震?
係咪配新rf 50 都有本來機身個防震?

得r5/r6有機身防震,其他機無,35有係因為鏡本身有Is
請問大家覺得而家買R5+35mm f1.8會否不智?
我本身想買rf2870, 但度度都冇貨
rf50 f1.2又無
我見機同鏡都係原價咁濟... 係咪應該再等下先
R5+35.8 無後悔
買左先,遲下先補支2870
買住35.8 50.8用住先, 等大貨先再換。 原價買真心唔抵
同你一樣。想買乜都冇。買左支2470頂住先
想問呢
R6 入塵 用氣泵吹都吹唔走
你哋會點做?
喺YouTube見啲人用sensor swab搞
我部leica之前都係用呢D整走d塵
今日用R5影左成日,真心好用,對比我以前用過 Nikon & Sony 黎講
可以全 touch 對於我呢D未接觸過 Canon 既人黎講,簡直係超 user-friendly,用支 35.8 對焦已經算又快又準,夜晚又唔使成日對到眼都盲,女朋友用黎影人話咁快咁準既,好好用喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞