[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
唔係 係考左DSE 2017 LEVEL3
仲有上面個COMMENT 打左好耐
「咁你又會專誠過嚟搵我?我以為嗰晚之後,你已經冇嘢要同我講。」何凝姿微笑地問。

「欸...咁今日比較特別,出面咁兵荒馬亂,我又冇電話搵到你,咪親自過嚟睇下你哋有冇事...」高偉濂不敢直視何凝姿的雙眼,並開始後悔當晚的懦弱。

繼續等文
何凝姿奇怪了一下,拿上披風往門口走去。香港都已進入了酣戰階段,還有誰會這個時候來造訪? 越近門口的梯級,只見一男子在寒風中擦掌,口中吹出的一口口氣,都化成了煙。

高偉濂在冷風中凍得團團轉,正背向著何凝姿。看到這情景,何凝姿把披風披到了他身上。高偉濂被她突如其來的舉動嚇了一嚇。

以爲佢癡到游水過海
文呢…
支持!好睇
樓主係港大生嗎?
希望唔係sad ending
今晚會出文留言晏少少覆
好好睇
忽然覺得好受寵若驚,我嘅故事可以令你打咁大段分析俾我

我未睇套電影,但頭先wiki見佢攞過獎,等我有時間睇下你好似睇到好感觸咁
通常喺最危急情況,就會知邊個對你最真心我相信女主角都feel到
咁又未至於搵過當日報紙,小輪下晝真係開返㗎
而家出
想當年我係因為hku歷史太好j所以揀咗Hku

Ending 嚟講,打仗對每一個人其實都係一件sad ending 嘅事,只視乎你失去咗嘅到底係咩嘢

不過我又未至於好似GOT咁寫死哂所有人
多謝你
次次睇到依三隻字仲爽過見到我愛你
而家出文喇我開始認得你哋
1941年12月17日

「反正等落去都唔係辦法,我哋今日去攞配給啦。唔係我哋遲早食盡屋企嘅糧。」

「Uncle Albert,咁你記得要小心。」何凝姿憂心忡忡地說道。

「有呀Paul 同標叔兩個傍住,無問題嘅。我哋拎完都會即刻返嚟。」

事實上,要出去的三個男丁都異常緊張。日軍佔領了九龍後,每日都派飛機空襲港島,要等停火那一刻才出去好像不太可能。所以他們只好硬着頭皮去取配給,畢竟沒有人知這場仗要打多久,可以多拿一點糧食的機會實在不應放棄。

「小心啲。」蓉姐拉一拉標叔的手,囑咐自己丈夫。眾人才剛踏出家門,不遠處已傳來「吱呦呃呃呃呃……砰」的聲音。流彈聲觸動了所有人的神經,但為了生活,他們也只能硬著頭皮繼續前進。

——————————————

「婆婆?」何凝姿步入何老太的房間,輕輕關上了門。

只見梳妝台上放了一個小木盒,外觀看起來頗為簡樸,但其實是用沉香木所做。

「凝凝呀,我放咗一堆首飾同錢落個木盒到,你收起佢,俾你有需要時用啦。」

「你做咩無啦啦執啲首飾出嚟啊?」

「呢個俾你隨身帶喺身㗎。都唔知嚟緊咩時勢,你帶定佢傍身,起碼可以疏通一下吖嘛。」

何凝姿打開小木盒,裏面裝了數枚鑽石戒指,又有翡翠耳環,金頸鏈等等。

「係呢,上次一齊食飯個後生仔,係咪你朋友呀?」

何凝姿望向外婆,卻未有答話。

「咁William呢?」

「依家出面兵荒馬亂,邊有心情諗呢啲嘢呀。」

「我聽聞William而家當緊兵,呢份情操實在係無人可以比。但點都好,有咩事出面有多個普通人做照應,總好過冇呀。歌舞昇平,我哋依啲家族就話可以享受下待遇。到打仗時,我相信我哋一定會首當其衝成為敵人嘅目標。」何老太按一按何凝姿的雙手。

「當你發現一切唔係理所當然嘅時候,如果有一個人可以一直喺你身邊,平凡得嚟其實係最幸福。」何老太饒有意味地看着她和丈夫的合照,若有所思。畢竟她的丈夫現在身處澳門,看似不遠的地方,在戰爭下卻變得遙不可及。

「你仲有我呀。」何凝姿擁抱了何老太一下。

忽然間,一傭人匆匆忙忙地打開了門,神色慌張。

「大件事喇!大件事喇!醫院呀!少爺啊!」

「你講緊咩啊?蓉姐呢?」何凝姿焦急得馬上站了起來。

「醫院打嚟話少爺比嘢炸中咗,送咗去醫院呀。」

「我依家就去醫院,去到打俾你。」何凝姿向何老太說道。

何凝姿草草執拾了行裝,和同住的一個姑姐匆匆出了門。和三名男丁剛出去一樣,「吱呦呃呃呃呃……砰」的聲音不絕於耳。但何凝姿顧不上那麼多,家人在她心中佔了很重要的位置,這也是當初她決定不跟隨洪啟昭步伐的原因。

尚未進到病房,何凝姿已聽到呼天搶地的哭喊聲在醫院內迴旋。

自日軍攻入新界和九龍後,何凝姿已甚少出門,很多消息都只能從收音機得知。但畢竟一切消息和她都相隔了一個收音機的距離,到底外面具體情況如何,何凝姿還是難以完全感受。

現在醫院的境況,令她確切感受到外面的世界已經瘋了。醫院內可以說是擁擠非常,大量醫護人員來來回回去照顧源源不絕的病人,大部份人不是斷了手腳便是頸部重創,頭部重傷,還有很多顯然是中了空襲的病人。

很快,何凝姿便看到熟悉的面孔。

「Uncle Albert!」何凝姿走近病床,卻被床上的叔叔嚇了一跳。只見原本昂藏七尺的他,雙腳已經被切除。

「佢麻醉藥未過,過咗應該會醒返。」醫生淡定地說道。

「真係要截肢咁嚴重?」何凝姿不敢相信自己的眼睛。

「本身佢被炸中嗰時,一隻腳嘅傷係嚴重過另一隻。我哋最初都只係切咗佢被炸中嘅嗰隻腳,但後來發現佢另一隻腳都有嚴重嘅細菌感染,所以最後只好兩隻都切晒。」

「......」何凝姿大腦一片空白,只能機械式地說了一句:「唔該醫生。」

「嗚嗚嗚嗚嗚...」此時床邊傳來一陣哭聲。

何凝姿往聲音來源一看,原來是蓉姐跪坐在地上哭泣,所以剛才才看不到她。

「蓉姐你冇事呀嘛?」何凝姿跪在蓉姐身旁,雙手放在她的雙肩。但蓉姐只顧哭泣,沒有答話。

何凝姿心知她哭得這麼厲害,必有原因,下一刻便心酸起來。

「係咪標叔佢......」

蓉姐聽到丈夫的名字,哭得更加大聲。

何凝姿四目望去,都沒有標叔和呀Paul的身影,心知不妙。

「凝凝,我睇住蓉姐,你去睇睇有冇咩入院手續未做。」何凝姿聽過姑姐的話,點一點頭便往櫃位走去。

「病人邊年出世嘅?」姑娘問道。

「1902年3月。」

「你係佢邊位?」

「姪女。」

「你聯絡方......」

「吖!蓉姐你做咩事呀!救命啊!醫生!醫生!」忽然間病床處傳來尖叫聲。

何凝姿聽到姑姐的叫聲,馬上衝了過去。只見蓉姐不知從何拿到了一把刀往自己手上割。何凝姿不顧危險,衝過去想要搶過蓉姐手上的刀。

「你俾我死啦!你俾我死啦!」蓉姐哭喊着。「我冇咗我老公,做人仲有咩意義?」

何凝姿和蓉姐爭持期間,刀劃了她的手掌一下,但何凝姿沒有放手,最後成功搶過刀子,丟到地上。

「你係咪痴咗線呀?你講呀!」何凝姿的臉氣得通紅。

蓉姐的哭喊聲,又大到弱,到沒有聲。

「你知唔知點解標叔會死?就係因為佢都唔想我哋大家一齊餓死呀!而家你走去自殺,咁佢嘅死有乜意義呀吓?」

蓉姐繼續在默默地抽泣。

「係呀蓉姐,既然你有勇氣去為情自殺,你都要有勇氣生存落去呀。標叔一定唔會想你死㗎!」何凝姿的姑姐說道。

「我寧願死嘅係我,所有野都俾我去受啦.......」蓉姐哽咽道。

「你點可以對生命咁兒戲?你對得住標叔咩?對得住唔想死嘅但係又被炸死咗嘅人咩?對得住幫我地打緊仗嘅士兵咩?」說到這裏,何凝姿想起洪啟昭現時不知身在香港的哪一個地方抗戰中,更加不知生死,神色開始有點黯然。再想起了當日在軍營看到的每一個士兵,當初朝氣勃勃的樣子,更開始哽咽。

折騰了兩個多小時後,蓉姐最後終於平靜下來,醫院的事也安定好。倦極的何凝姿終於能踏上歸家的路。

抬頭望向夜空,星星依然在閃亮。但彌漫在空氣中的氣氛,只令她感到越來越冷,越來越黑;和平的日子同時變得越來越遠,守軍可以擊退日軍的宣言,越來越虛;而人命的價值,在此刻也亦越來越輕......
「你點可以對生命咁兒戲?你對得住標叔咩?對得住唔想死嘅但係又被炸死咗嘅人咩?對得住幫我地打緊仗嘅士兵咩?」

打仗依幾篇預咗會sad
1941年12月12日早上,只是過了短短3天,高偉濂最擔憂的事終於發生了-日軍正式攻佔尖沙咀,防衛軍退守香港島。

「東方馬奇諾防線」
留名
追追追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞