[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
有呀
十五十六章都有歌架
冇寫得太明顯但引咗少少歌詞
張愛玲同學
他的故事
仲未有文
故呢
放心我喺到今晚有文
> > > > > >
出文喇
第十七章:

「可能佢今日有嘢做呢。」陸斯敬說。「等多陣可能就到㗎喇。」

何凝姿呆坐在圖書館大門前的兩級台階,只等著一個身影。「點會呢,佢明明每一日都會同我講聽日見,就算遲都唔會遲成粒鐘……」

圖書館的眾人都愴然起來,任何人在這時勢作的約誓,又怎能作準呢?事實上,何凝姿都明白此情此景在香港一直重覆地發生,巧昂的宿友更是到現在也仍然杳無音信。今日人還好好的,明天就此消失了也不足為奇……只是沒想到,又或是根本不敢去想,不測終於落到她身上。

「何同學……」陳教授走近何凝姿,坐在她身旁,溫柔地說:「不如你返屋企先,如果一間高同學嚟到,我打電話通知你好唔好? 最多我今晚通宵喺到訓?」

何凝姿垂下頭,默不作聲,最終點頭同意。

明明回家的路十分短,但少了高偉濂的陪伴卻顯得格外長。到家後,何凝姿一反常態,晚飯也沒有吃便返回房中。凌巧蔩見狀,趕忙放下碗筷一探究竟。

甫進房門,凌巧蔩已見何凝姿蜷縮在床上,連衣服都未換。

「做咩事呀你?唔舒服呀?要唔要搵李醫生睇睇你?」凌巧蔩湊近何凝姿。

「我今日等唔到佢呀……陳教授叫我返嚟等電話……」

凌巧蔩心知高偉濂不會無緣無故便自己消失,不禁也難過起來。

「你而家去沖涼,我幫你望住個電話,我哋再今晚一齊等好唔好?」凌巧蔩說。

見何凝姿仍有點掙扎,凌巧蔩又馬上說: 「你呀! 唔沖涼就上床訓,而家我仲要換埋床單啦! 快啲去沖涼啦!」凌巧蔩知道只有令何凝姿感到不好意思,她才會肯乖乖就範。趁何凝姿洗澡期間,凌巧蔩為她把飯菜送到房中,免她餓壞。

這個晚上過得特別漫長,家中的電話卻徹夜未響……

晨光初亮,凌巧蔩隱約看到有人在窗簾前來來回回地踱步。

「嗯……你夠鐘返圖書館喇咩……」凌巧蔩迷迷糊糊地說。

「我今日唔係返圖書館呀……我打算去間鋪睇下有冇人知佢去咗邊。」

聽罷,凌巧蔩醒了一下,說:「你自己一個去!? 傻咗咩!你邊有試過自己一個去咁遠呀? 喺碼頭喎!」

「我一日唔去,一日都唔會心息……」何凝姿對鏡自說,只知此刻誰要妨礙她找高偉濂,她都會狠狠不理。

「但係……」

「你唔好勸我啦,我決定咗……生要見人,死要見屍呀……」

凌巧蔩看著何凝姿直勾勾的眼神,知道誰都不能阻止她。她也不打算多費唇舌,徑直往廚房走去。

很快,凌巧蔩帶了一盤煤炭回房,大大力放在桌上,說: 「但係最基本,我哋都油黑塊面,換啲爛衫先一齊出去啦,好唔好?碼頭唔同學校,行十步唔會到。」

聽到「我哋」二字,何凝姿有點疑惑地看一看凌巧蔩。凌巧蔩輕歎了一口氣,說: 「你唔係覺得你自己識路呀? 我估你連碼頭喺邊個方向都未必知啦?何小姐?」

何凝姿聽罷,流的兩行眼淚夾雜著焦躁和感動,並輕笑了一聲,矛盾的心情不言而喻。

抹好兩頰後,二人換上一些較舊的黑衣服,並綁上頭髮,準備出發。「等等!我搵埋佢鋪頭張收據出嚟睇睇個地址先。」凌巧蔩說。

離開家門後,何凝姿在凌巧蔩的帶領下往碼頭走去。一轉入大街,幾乎所有街角和要道都堆起了沙包,並有日本憲兵在放哨。

「一間經過啲憲兵嘅時候記得90度鞠躬,盡量唔好引佢哋注意咁行。」凌巧蔩悄聲說。說時遲那時快,何凝姿卻見前方一男子鞠躬後仍被毆打。

「但嗰個人都鞠咗躬……」何凝姿帶點迷茫道。

「鞠躬呢,就只係基本姐。反正佢哋要打你都唔洗咩原因……」凌巧蔩說。 「基本上佢哋一直都冇點當我哋係人,你唔好話我聽你今日先知。」

二人戰戰兢兢地向前走,盡量顯得不起眼。當中的恐懼令何凝姿真切理解到,原來高偉濂日復一日地去做生意和找她,是一件極大風險的事。

何凝姿忍不住極目四望,卻只見現在身處的街道都已是一片廢墟。路上烏煙瘴氣,屍體隨處可見。她依稀看到「趙祥慶牙醫」的招牌鐵鉤子被風吹得吱吱作響,店舖卻已空無一人。她腦內熟悉的香港街道,通通都遭到蒼天降咒,令人窒息。

幾經波折,她們終於到了碼頭。何凝姿指了指前方的士多,說: 「係嗰一間喇! 頂好士多!」

二人走近,只發現士多並沒有開鋪,大門仍是緊緊鎖上,不似有營業過。

「但佢明明話鋪頭年中無休㗎喎……」何凝姿心知不妙。「就算佢唔開鋪,照計都有其他人睇鋪㗎……」

此時,凌巧蔩往一位碼頭工人走去,問: 「唔好意思呀,想問下你知唔知士多嘅人去咗邊?」

「間士多琴日開始已經冇開喇。我都唔知老細去咗邊,佢前日就仲有開嘅。」碼頭工人聳一聳肩。

何凝姿聽畢,趕忙打開銀包拿出了一張字條,說: 「佢之前俾過佢屋企地址我!」

「跑馬地藍塘道42B號」

凌巧蔩查看紙條後,說:「嗯……而家市面電車已經停哂,行要行成粒鐘……」

「唔緊要呀,一係你話我知點行啦!」何凝姿焦急地說。

凌巧蔩從何凝姿的眼神看出,就算有軍隊封路,她都會衝過去。

「其實你知佢冇事嘅機會好微㗎可……」凌巧蔩輕聲說。

何凝姿看了看她,微微點了頭,說:「無論發生咩事,我都想知……」

「既然係咁,我地而家就起行啦。」
依首歌真係好有畫面
唔好斬我文已出
出咗喇
文已出
出咗新一章喇
>
Btw 今一章用嘅唔係張敬軒嘅歌,唔知有冇人估到
何小姐
藍絲真係幾時都有
唉,希望高偉濂吉人天相

睇左文仲SAD
大佬唔好quote文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞