[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
打完仗再返返去以前嘅地方,淨低嘅可能就只有回憶嗰種物是人非總是令人唏噓
有某幾個位參考咗真人真事:

1. 當時馮平山圖書館真係有個陳教授救咗好多本書同生死紀錄冊,同埋真係俾日軍拘留過

我睇咗佢本戰時日記之後寫出嚟,但當然日期時間我改編咗嚟配合個故事

估唔到我一間可以po上嚟開估

2. 喺港大撞到嗰個上海女仔,如果google 佢句對白你就會知係邊個,應該好易估
見到你地,我:係愛呀
全部都係雜草on99
你話d 本身塌哂既pillbox 無人打理都算
連你政府棟哂牌係古蹟既炮台
都係咁真係好失望
可能真係要靠區議會搞搞佢
諗起首歌

https://youtu.be/iaEEwpl9RsU

見面再喝到了薰醉 風雨中細說到心裡
是與非過眼似煙吹 笑淚滲進了老井裡
上路對唱過客鄉里 春與秋撤滿了希冀
夏與冬看透了生死 世代輩輩永遠緊記
好有趣 做咗咁多年人都熟香港歷史 好慚愧
一路睇一路諗起而家既香港
Lm
第十六章

自高偉濂搬到港島後,便一直寄住在老闆的家,日間則到雜貨店工作。由於雜貨店鄰近碼頭,有不少日本船員和乘客經過,所以店鋪的酒賣得不錯。高偉濂更會不時踏著單車穿梭街頭,以低價買入洋酒,再用高價賣出,從中獲利不少。

然而,不論路線如何迂迴,他每天總會找到空檔去凌巧蔩的家。在戰亂時代,他不求什麼,只求確認對方一切安好。

今天高偉濂早了來到凌巧蔩家附近,一如以往地敲了敲約好的暗號:「咯…咯…咯…咯咯咯咯…咯…咯…咯…」

不同的是,這次應門的是凌巧昂,他說:「今日Allison姐姐唔喺屋企呀,不過佢有交帶落如果你過咗嚟就同你講聲,佢去咗馮平山圖書館。」

「馮平山圖書館?」高偉濂從未踏足過香港大學,更莫說是什麼馮平山圖書館。

「對面馬路就係學校啦,你行過去就到㗎喇!」凌巧昂在窗前指一指路。

「陳教授! 你竟然返咗嚟! 你冇事呀可!」何凝姿在圖書館看到如斯熟悉的身影,不禁喜出望外。

「係呀,好彩冇事喇!」幸運地,陳教授只是被拘留問話了一天,便被放了出來。原來日軍以為圖書館的木箱是從故宮盜取的寶物,後來經拆箱檢查,才發現全是書籍。他們放走了陳教授,但卻最後沒有歸還所有書。

「人冇事就好!」陸斯敬在旁説。

「都係都係。」陳教授雖口說沒有事,卻看得出他對被沒收的圖書仍然耿耿於懷。

另一邊廂,高偉濂正探索著大學裡陌生的路,分不清一座又一座的建築物。

忽然,前方迎來一名看護打扮的女生。高偉濂把握機會衝前,問:「唔好意思,請問你知唔知邊度係馮平山圖書館?」

女生上下打量著高偉濂,說:「最近那麼多人要到圖書館去呢?」

她指一指身後的路,說:「你往這向上走,看到一幢兩層高的紅磚建築物便是了。」

高偉濂趕忙道謝,正要離開,女生卻忽然問道:「那,你知道現在哪裡還有冰淇淋賣嗎?」

高偉濂停下腳步,說:「你指,雪糕?我鋪頭有得賣呀。」接著便說了自己店舖的地址。

「我找了好久,也找不到。我快要回上海了,只想臨走再吃一次。不過,我也是隨便問問,反正我也沒有錢哈哈。」

「你寫低你叫咩名,聽日過到嚟我請客!」

「嗯……但錢方面……」

「既然你就快離開香港,就當我代香港送最後一份禮物俾你。」高偉濂這番話說得好像女生真的很久也不會再回來香港一樣。

女生聽罷,高興得馬上從口袋拿出紙筆,寫下自己的名字,遞給高偉濂。

「原來係張同學。放心,包喺我身上!」高偉濂看著女生臉上的笑容,也不期然愉快起來。或許他的直覺某程度上也頗準確,女生這次離開,下次再回來已經是10年後了。

揮手道別後,高偉濂繼續路程。很快,他便找到那幢兩層高的建築物。他停在門前,猶豫著應否進去。在香港大學迷的路,仿似上天一次又一次地告訴他,他和何凝姿一直都是兩個世界的人。

他知道從一開始自己是多麼愚蠢。即使現在經歷了種種,內心仍然一直在說他這樣太不智了。然而,高偉濂卻總是情不自禁地想一試再試。

忽然,圖書館的大門打開。這次他們遇到的不再是那個護士女生,而是彼此。

何凝姿一個抬頭,天上烏雲剛好退散。陽光映照在她臉上,雖帶點滄桑,在高偉濂眼中卻不減美麗。

二人相視了一會,何凝姿先笑著開了口。

「原來無論我去邊,你都真係會一直跟嚟㗎喎。由九龍到香港島,再由我屋企到巧蔩屋企,而家連我學校你都識嚟喇喎!」

心裡好多話想說,高偉濂卻再次緊張得語塞,心裡異常怔忡。

「都唔係㗎...其實我……」

何凝姿卻沒等他說完,便牽著他的手說:「行啦,我帶你參觀我學校!」

「你有冇聽過以前曾經有人喺上面為咗識女仔,由二樓跌咗落荷花池?」

經歷過戰火蹂躪的香港大學,不少建築物其實都已經變成頹垣敗瓦。但二人牽著手一直走著走著,每一步都代表二人的距離拉得更近。

由這天開始,高偉濂總會準時四時半出現在馮平山圖書館,走小小的一段路送何凝姿回家。

「哦! 四點零二分! 有人遲咗兩分鐘!」

「兩分鐘姐兩分鐘姐! 計得咁準嘅你。」

「守時係美德嚟。」何凝姿開玩笑道。

「我有苦衷㗎! 今日專登買咗嘢俾你食。」高偉濂隨即在袋中拿出一物,遞給何凝姿。

何凝姿看著高偉濂手中的糖果,說: 「係波板糖!?」

「係呀今日買酒嗰陣,間士多有賣,佢話好難先返到貨㗎。」

「咁咪好貴囉……」在戰爭洗禮下,何凝姿也不得不一改從前不看價錢的小姐作風。

「貴㗎……珍貴個貴囉,所以咪買嚟襯返你。」

何凝姿喜孜孜地拆開包裝紙,說: 「我對上一次食波板糖,已經係三歲嘅時候……」二人邊走邊說,踏上歸途。或晴或雨,每天如是。

當天,高偉濂親手棄掉了藏盡他心意的一封信,現在信的內容卻活生生地體現在他們相處之中。即使無字,也已是世上最美的一封信。而他的不惜一切,在這烽火大地,乃是人間少見最美的火。
文啊

願大家人月團圓
趁中秋佳節,要開心啲

但願人長久,千里共嬋娟
有心點會怕遲
活到老學到老呀

但願同二戰一樣,有完嘅一日
文已出
趁中秋節出一篇少有算sweet 啲嘅文
中秋節快樂呀各位
https://youtu.be/cR3hN1OoKow

放多首歌 大家分享 呢首歌 我之前中學有個中文MISS(>60) 年年都播
搞到有啲想配返當時舊歌推PO 不過都係唔好 費事破壞件事
加油啊 希望多啲人睇
平安
好似唔多人睇咁明明好正
支持
終於追到live
樓主係咪無再mix d歌仔入去
追得咁快就係想估下歌仔
多謝你咁支持我
都祝大家平安呀
有你哋欣賞我都好開心特別係收到唔少讀者ig dm我叫我加油
多謝
中秋快樂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞