[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
好有煲底feel
睇到嗰下都諗起呢樣嘢
希望早日重光
睇到都眼濕濕呀呀呀呀呀呀呀呀!
留個靚名支持樓主
今晚出文先搵緊夏慤將軍嘅料
唔好喊啦最慘情節都過哂喇終於
我成日都唔確定,如果自己返返去1941年,我會唔會等到1945年嘅來臨
無論咩年代,都要有信念,勇氣,堅強同善良嘅心
話說細個對重光紀念日冇咩認知
大咗先發現而家係咪直頭取消咗
我之前寫到戰爭完結嘅情節,都覺得有啲感慨,因為已經返唔到去1941年前嘅美好歲月了
多謝你今晚再出
就係知道將會完故呢一野想喊
我增長緊第十九章,因為想大家知道更多重光日嘅細節
第十九章(中):

何凝姿快步跑到馮平山圖書館,大叫:「陳教授!陳教授!完喇完喇!場仗終於打完喇!」

圖書館的眾人也喜極而泣,互相擁抱,說:「我哋終於等到依一日啦!」

此時,圖書館門外傳來鈴鈴鈴的單車聲。何凝姿回頭一看,正是高偉濂。高偉濂下了單車,和她揮一揮手,說:「我頭先踩單車嘅時候經過滙豐總行,即係佢哋做政府總部嗰幢嘢,見到日本旗都落晒!所以我急急腳過嚟睇吓你哋知唔知咩事!係咪真係應驗咗依幾日大家嘅傳聞,日本仔投降喇!」

何凝姿笑得燦爛,跑到高偉濂的懷抱中:「我哋贏咗喇!!!!!!香港終於重光喇!!!!!!日本正式投降喇!」

高偉濂和所有人都樂得開懷,高偉濂更把剛剛採購回來的幾支酒和大家分享。經歷過數年以來的苦日子,大家都深信往後生活即使多難過,也不會像這段黑暗歲月般,過也過不了。慶祝同時,高偉濂看到花槽上開了幾朵花,便鼓起勇氣把它們採了下來。

他把花送給何凝姿,誠懇地說:「你知我講嘢唔叻……但我好想藉住今日咁高興嘅日子,多謝你從來都冇介意過我嘅出身。過去嗰三年,我都冇咩嘢可以送到俾你,希望依束花……可以做我哋將來更多幸福日子入面嘅第一份禮物。」

何凝姿愉悅地接過花朵,給高偉濂來了個深情一吻,然後說:「無論我去到邊,你總會默默喺我身邊。我相信咁多年過去,大家都了解到世事無常,再富裕嘅生活,都比唔上一顆真心來得珍貴。」

高偉濂看著何凝姿臉上的笑容,不自禁地單膝跪下問:「我希望我哋以後都唔好分開,何凝姿小姐,嫁比我好嗎?」

「哇!!!!嫁俾佢!嫁俾佢!」看到此情此景,眾人圍著二人,開始叫囂。「但求婚點可以冇戒指㗎!」

高偉濂聽畢,匆忙地把花朵旁邊的草捲成一圈,有點洩氣地說:「唉我成日都係咁,對唔住呀我之後即刻買返俾你呀!」

何凝姿被他逗笑了,說:「傻瓜,你覺得我真係會介意依啲咩?」

高偉濂難以置信地往上看一看她,何凝姿笑著對他點一點頭,答應了求婚。高偉濂一把抱起何凝姿轉了個圈,並親吻了她。

「多謝你呀,我愛你。」

「我都愛你。」

1945年8月30日。

「你哋快啲望下我手上嘅係咩野!」凌巧蔩剛進家門,便喜孜孜地揮動手上一張單張。

「想講就講啦你,賣咩關子?」凌巧昂依然不改其高冷性格。

凌巧蔩心情興奮,絲毫不理會弟弟的反應。

「燈燈燈凳!」

凌巧蔩把單張放在枱上,說:「係報紙!係香港自己出版返嘅報紙!係冇日本仔干涉嘅報紙!」

細看之下,這份「報紙」不只只有一頁,更只有七段。然而,這份報紙卻別具意義-《南華早報》事隔四年多,終於再次出版。上面載著的,是香港政府自1941年12月以來第一份對香港人發佈的公佈-海軍少將夏愨將和艦隊駛入港口,接管香港,香港重光。

日佔時期,《南華早報》的辦公室被日本人佔領去出版日方的報紙。三年多後,《南華早報》的員工無視仍然在辦公室的日人,自行印製了這份限量單張,然後走到街上派給途人。

當日,夏愨率領皇家海軍特遣艦隊到達香港後,馬上於街頭發佈英軍重臨的號外新聞,並分發了船塢儲存的大量日用品給岸上市民。香港市區一片普世歡騰,而夏愨下午卻有一個地方馬上要去。

他第一個到訪的地方,便是赤柱拘留營。夏慤一到達,便發現幾乎所有被拘禁的人都已經在等待他的到來。他們告訴夏慤,正在準備升旗儀式,但堅持要等到他來才升旗,因為他們想有一個十分正式的升旗儀式。

夏慤感到無比感動,眾人肅立,一邊唱著「天佑吾王」,一邊看著國旗在香港這片土地又再次悠悠飄揚。夏慤不禁好奇,明明經歷了多年的佔領歲月,英國政府的痕跡理應已被消除得七七八八。那麼這面旗又是從何而來?

原來本在赤柱監獄擔任獄警的Raymond Eric Jones,1941 年 12 月時和其他獄警加入了香港義勇防衛軍,以加強守軍力量。香港淪陷後,Jones被關進自己過往看守的赤柱拘留營。然而,即使明知日軍會毒打甚至殺掉所有唱英國國歌或英國國旗的人,他仍然選擇冒險把這面長近兩米的國旗藏在床墊中,因為他心中有個信念-待香港重光之日,這面旗便可以有用武之地了。

9月1日,夏愨宣布成立臨時軍政府,並將會主持駐港日軍投降儀式。到9月12日,首批在英國印製的新港幣運抵香港,並於兩日後流通市面,市民開始拒收日本軍票。

9月16日,夏愨於港督府接受日本投降,雙方簽署了香港的受降文件。儀式後,港督府升起英國國旗,英國海員及皇家海軍舉槍敬禮。夏慤於港督府檢閱皇家海軍。很快,香港在軍政府的帶領下又回復了光采。戰時罪犯也受到應有的審判,部分人已被處決。市面又回復了應有的秩序,水電等必需品也開始慢慢回復正常。

3年零8個月的日佔時期,香港人經歷了無比傷痛,現在終於苦盡甘來。然而,世間上並沒有止戰後便再也沒有苦痛的抗爭,有些禍害,造成了便是造成了,即時停戰過後,大家也永遠回不去了。
睇睇吓
好似理想得濟
因為你未睇最新一章
聽日出
眾人肅立,一邊唱著「天佑吾王」

我REVERSE 左97 黎做左張GIF

https://youtu.be/p0UDBz_eI-4
英屬香港國歌「天佑吾皇」

另加Auld Lang Syne
https://youtu.be/Wv6f3lplUf8
97VER
https://youtu.be/to1xT93IlUI
清晰VER
求續集
可能 黃金十年 可能 中英談判
Lm
加油~
我寫文嗰時差少少load咗做god save the queen,之後先醒起要再上一個ver God save the King先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞