[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
好好睇
睇到眼濕濕
支持樓主繼續寫唔同時候嘅香港
睇波發現就到remembrance day
推一推
推返
1111 國殤紀念
樓主有冇興趣出章外傳
我自己都鍾意睇小人物大故事
我嚟緊會開新系列
雖然可能唔係小說,但會帶大家返去1841年
記得留意我ig
琴日買咗本講港督嘅書...
但作者加咗太多個人情感落去,睇到我有少少辛苦
雖然佢史料都算多
係咪有少少戚戚然
戰爭嘅禍害都係一樣
不過而家十一月可以戴poppy紀念佢哋
(記得11/11唔係光棍節係remembrance day)
準備寫1841
雖然唔係小說模式
但諗緊點寫得最易入口又唔會流於膚淺
記得留意我ig
唔好傷心
只要我哋以後都記得佢哋嘅犧牲
咁佢哋總算冇白白送命
好開心依到嘅各位記得11/11唔係雙十一購物節
其實我心入面有一篇章外篇
但適合出嘅時機未到
之但係我諗好咗下個系列係咩主題
大家可以留意我ig
(潛咗水一排去搵史料,大家唔好怪我
謝謝作者.... 除咗提醒大家唔好忘記,仲要繼續傳承落去。
我都就快50,睇完都眼濕濕⋯⋯
多謝你

下面係依個故事嘅歌單,順住嚟聽同睇希望可以令你印象更深刻

我ig而家連載緊香港由1841年至到今日嘅發展,暫時講到香港開埠第一份憲報有興趣都可以去睇下呀。啲圖都係我親自畫

雖然唔明點解爆到咁都仲唔CUT SHOW
聖誕出外傳未啊(W/ 百年樹木) 得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞