[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
係咪講緊台海心戰
bingo
唔好喊

壞消息陸續有嚟
多謝支持今晚出文
今晚出文
感謝幫推,今晚出文
鴉片戰爭完直接跳到1997
唔喺的

我哋中三中史有教 鴉片戰爭 香港開埠 轉口 工業 金融 三次國共內戰 民國成立 抗日

不過完全喺UP個名 我都只喺記得個名
支持樓主繼續寫
剛出了最新一章
洪啟昭比歷史生存多10日
我之前第3首歌好多人話睇唔出搞到我畫到出哂腸
之後等我調整下

但頭先我都同ig一個讀者研究緊,歷史上嘅Hung Kai Chiu 應該都係19號戰死

搵到一篇文章講佢:

防衛軍第三連駐守在渣甸山一帶,防止日軍進入黃泥涌峽。當12月19日上午,敵軍進入射擊範圍時,數座機槍堡便開火壓制日軍。

當中以菲爾德中尉指揮的1號機槍堡最為活躍。他親自持起機槍在日軍背後射擊。但在日軍攻擊下,菲爾德終受傷,下午大部分時間是由香港大學文學院學生洪棨釗下士指揮。 最後機槍亦被日軍擊毀,菲爾德下令1、2號機槍堡的士兵撤退到後防的戰壕繼續扺抗。直到傍晚,士兵的彈藥已經所剩無幾,菲氏下令有戰鬥能力的士兵突圍,自己則與洪棨釗和傷兵向日軍投降。就在此時,洪棨釗便被日軍從後射擊身亡。

source : http://www.wetoasthk.com/【港識%EF%BC%8E香港保衛戰】we-hong-kong-香港防衛軍/
原來自己記錯
一直以為係喺九龍戰死
19號真心係其中一日最慘烈嘅日子
其實我覺得既然有學秦朝漢朝有咩政策,點解我地冇學過香港自己唔同時期嘅政策,好似公屋呀,icac呀,嗰啲政策嘅前因後果都冇咩點學過咁
live咗,好正,支持!
呢個反而喺我讀世史時有教 仲記得多少(都喺得個名 FOR 考P2 LONG Q)

麥理浩

記得
十年建屋
郊野公園連水庫
市政局選舉 + 清潔香港運動
地鐵 + 紅隧 + 公路 > 新市鎮 觀塘綫荃灣綫
ICAC(記得啊SIR講過 最貪時候 收入仲多過同期HSBC)
6年 +3 = 9年免費教育

唔記得 再查翻
經濟積極不干預
社會福利署 生果金
公立設施 醫院ETC
土力工程處 (秀茂坪山泥傾瀉)
古物古蹟辦事處
中文官方語言

(以上講 不過而家又有啲變成問題EG社署 真喺唔知不合時宜 定 人為問題)

衛亦信 + 彭定康

記得
中英談判 + 8964 > BNO + 基本法 > 主權移交
玫瑰園計劃 > 新機場

唔記得 再查翻
淨化海港計劃
越南難民
下放權力

(個人覺得港英喺有 政治/民生地雷
擺喺到畀共匪踩 中左一個再連爆
因為佢知如果跟返自己個MIND SET喺OK
跟蝗MIND SET 就唔得
仲有真喺 唔知不合時宜 定 人為問題 EG 醫管局 社署 ETC)
依篇好快交代晒
都好既,睇到有d心痛
反而有種好現實嘅感覺...
現實唔會有背景音樂
唔會有無限嘅回憶閃過
亦唔會有英雄霸氣救場反殺
It just is.
我好想skip左2020同cancel 2019…
殖民地時代歷史幾得意

偏偏學校唔會教
好感動
多謝支持應承你唔會爛尾(因為已經寫完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞