[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
港督歷史好值得學
每一個港督加埋加埋造就咗最黃金嘅香港
因為我唔想加太多創作嘅成份去依兩篇,好似好唔尊重咁
側面睇就係咁值得尊重嘅英雄,史料其實唔多

不過我今日譯咗篇英文文章講羅遜,有興趣可以去我ig睇,入面有講埋佢出世到去香港嘅經歷
係呀,長嘅講緊幾分鐘,短嘅幾秒鐘已經戰死沙場現實更加唔會有咩主角光環,但明明佢哋每一個都係父母嘅寶貝仔
幻想下當年日本淪陷咗3年零8個月,勝利嘅就只有堅持到最後嘅人
唔好傷心
我筆下嘅男主角已經算係虛構

男主角嘅原型就真係同一日犧牲咗
其實99年嚟真心好多得意嘢
講街名都講到好多
我成日都好好奇到底一個咁落後嘅地方點解可以一步步變到咁繁榮
出文 加速 支持
希望往後每年嘅12月,你都會記得佢哋
當然經常都記得佢哋,就係對佢哋最大嘅敬意,因為往後幾十年嘅和平都係佢哋所賜予
40 尾老餅答你

係靠幫國際洗黑錢同幫大陸融資款資

獅子山精神其實只係國際級洗黑錢生意
今晚睇下出唔出多章
想了解更多嘅可以睇我ig 今日出嗰篇講羅遜嘅詳細文
估唔到我有40尾讀者
你閱歷應該多我好多
有啊
都只喺作為中國大陸嘅窗口起家
由實貨 > 金融??

不過中間輕工真心覺得喺幫唔少
聽長輩講當年喺被人插DIU偷渡香港 之後接濟家族
政府真喺人前人後兩個樣
係既…
係咪完左
投降仲射背脊咁仆街
呢個PT 又喺YT聽過
https://youtu.be/P2hhGuyuIrE
等文…
而家出
1941年12月25日,聖誕節。

「砰砰砰砰砰!」

何凝姿被一陣急促的敲門聲驚醒。她睜開眼,腦袋卻一片空白。

何凝姿不知洪啟昭被派往何處,但其實連平民都覺得沒有一個地方是安全,更何況是士兵。想到守軍正在節節敗退,何凝姿也是寢食難安。

「凝凝開一開門喇。」

何凝姿從床上走到門前,一開,只見何老太和蓉姐在門外,身旁放了個手提行李箱。

「係今日喇。」何老太神色凝重地說。

何凝姿目無表情地看了看窗外,一時反應不過來。

「我叫蓉姐幫你執咗行李,如果有咩未齊,我再搵人幫你送過去。」

何凝姿點了頭,沒有答話,只是靜靜地走回床上坐著。

何老太走到她面前,為她擦拭眼淚。

「真係輸咗喇?」何凝姿的聲線既輕飄又無力。何老太只能默默地點頭。

「但新聞都未講。」

「下晝應該會講……」

「咁William……」

何老太本不想令何凝姿傷心,自己卻忍不住哽咽起來。

何凝姿心裡有了答案,卻仍然想追問最後的問題:「喺邊度……」

「我只係知19號黃泥涌峽戰況好慘烈……係生係死我都答你唔到……」何老太說。「屋企㗎車去咗醫院送嘢,我叫咗人力車喺出面等緊,而家送你出去門口啦好唔好?」

何老太正要打開房門,何凝姿說:

「可唔可以等我一陣?」

何老太看一看何凝姿。

「一陣,真係一陣……」

何老太說了聲好,便和蓉姐離開了房間。

何凝姿找來張椅子,好讓自己能伸手取出衣櫃最頂一格的紅色盒子。自從洪啟昭離開香港後,這個盒便一直塵封於此,好比二人冰封的愛。

打開盒子,裏面放了一本書,正是二人初相識時,何凝姿在看的《綠野仙蹤》。書裡夾了一張張照片,都是專誠到影樓拍下來留念的。另外有一張,則是香港大學中文系的畢業照,代表著二人在大學的各種青春歲月。

再看到洪啟昭送她的各種飾物-耳環、髮夾、還有那條玫瑰金色的手鏈…… 看似簡單的盒子,盛載的不只有二人最初濃濃的熱愛,更封印了二人無憂無慮的日子。

何凝姿緩緩地把盒關上,往事也只能如煙。

「一切小心。」何老太緊緊地握着何凝姿的手。

「等一切完咗,我就可以再返嚟啦。」何凝姿強忍淚水地說道。

人力車開始前進,在蕭蕭冷風下,何凝姿回頭望向紅色的大宅和門前的老婦人,沒有想過,今天一別,卻已是永遠。

人力車本應駛向凌巧蔩家,但卻被指示在中環停了下來。

過去每一年,何凝姿都會於聖誕日早上來這裏做崇拜,今年也不例外。本以為今年情況如斯特殊,崇拜也應已取消,沒想到來到主禮堂後,羅士牧師仍帶領着一百多名信眾在祈禱。何凝姿於是便默默地找了一個角落坐下。

教堂內一片寂靜,只剩牧師領禱的聲音。

何凝姿垂下頭,雖然她明知洪啟昭凶多吉少,但心中卻仍帶著少少希冀,對方的微笑可以再次重現。

1941年12月25日,天晴。
天氣不算冷,卻冷在情天。
受寵若驚
Btw文已出
我諗要視乎大家經歷,有啲真係好慘,俾人捉咗去無人島活活餓死
所以而家出咗新一章俾你
pushhh 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞