[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
話說我本身對香港歷史好有興趣,上年年頭一邊睇書,一邊喺YouTube 聽緊歌嘅時候,忽然間個腦好有畫面咁串連咗個香港二戰時代嘅故事出嚟

喺依個Post,你可以做以下幾樣嘢:

1)純當睇故仔咁睇

2)一路睇,再一齊互相分享下香港嘅歷史嘢

3)估歌仔- 每一章其實都有一首歌(不過我靈光一閃嗰時聽緊張敬軒演唱會,所以大多數都係佢嘅歌

4)搵彩蛋- 寫嘅時候我睇咗好多香港30-40年代嘅舊報紙,大家可以對應翻故事情節搵返報紙嗰一版出嚟

因為我本身已經po咗5章喺ig,所以等唔切嘅你可以去順便like埋我個ig page:

21songs1story

最後要多謝慷慨借我連登acc嘅朋友,俾我有機會可以喺依個平台緬懷昔日嘅香港,以及趁住VJ Day,向所有守衛過香港嘅人致敬
第一章

1937年9月4日

「咁耐㗎! 我咪講咗今日3點囉,你而家先到!等咗你15分鐘喇!」何凝姿站在啞白色的建築-聖約翰座堂的大門,對正在步來的男生道。

「好耐冇見你嬲吖嘛! 咪專登遲嚟,睇下你嬲嗰個樣。」男生慢條斯理地走來,從容不迫。光鮮的衣著加上帥氣的混血兒外表,和長相清秀的女生甚為相襯。

何凝姿反了一下白眼,說: 「呀洪啟昭先生,今日唔係同你嚟玩㗎……前日個風先死咗成萬人,你仲有心情講笑。」

「好好好,對唔住,今日係嚟祈禱,嚴肅嘢,我地而家入去啦咁!」說罷,洪啟昭便馬上牽起何凝姿的手,走入教堂。身後的何凝姿愕然了一下,便和洪啟昭步入教堂。她向上掃了一眼,只見牆上刻了「VR 1847」。她從沒深究過何為VR,1847又代表著什麼,只直覺它應反映了教堂的歷史地位。

甫進入教堂,何凝姿便挑了南邊第二行的座位,輕撥了一下裙擺後便坐了下來。教堂的座椅頗為寬闊,目的是為了方便以前穿著長裙的西洋婦女。此時,洪啟昭問道: 「做咩有第一行唔坐要坐第二行?」

何凝姿做了一個你懂不懂規矩的表情,指一指刻有英國皇室徽號的座位,說:「第一行唔係俾我地坐㗎。」然後,她便沒好氣地閉上雙眼,開始合十禱告。

洪啟昭靜靜地坐在何凝姿身旁,卻沒有合上雙眼。他目不轉睛地瞧著何凝姿,思緒回到一個月前……

「吖!」何凝姿忽然失足向前,撲入洪啟昭的懷中,狀甚驚慌。

「做咩事?」洪啟昭被何凝姿突如其來的舉止嚇了一嚇。

「好…好似係隻蟬……」何凝姿一臉靦腆,慌忙掙脫洪啟昭的懷抱。

「蟬姐下話,昆蟲一隻,怕咩姐?」洪啟昭抿著嘴笑道。「仲有近排啲人唔知咩事又痾又嘔,都唔知會唔會傳染,你唔好痴咁埋呀!」洪啟昭拍一拍衣衫,口是心非道。

「哦哦哦,得啦得啦,咁你唔洗送我返屋企㗎喇,反正都就到。」何凝姿心生不忿,又掩不住尷尬。

「拿! 係因為我媽咪同何老太有交情,廢事你一個人返危險就唔好啦。況且我屋企喺附近,都算順路,如果我住九龍就睬你都傻啦! 先唔會送你返嚟。」

「下話下話,可能將來電車會過埋海呢,咁你就算住九龍都順路啦!」

「電車已經夠慢,你仲要搭佢過海,我先冇咁好閒情逸致。」此時,西摩道的樹蔭間出現了一座磚紅色,佔地超過十二萬五千平方呎的大宅。洪啟昭指向前方,說:「拿! 到喇! 我走喇! 再見!」

何凝姿踏上大宅的前門梯級,轉過身望向洪啟昭。大宅的前園種滿了不同國家品種的植物,和大宅主人的家族背景十分相襯。此時一陣風吹過,一塊塊粉紅色的花瓣飄落到何凝姿身上。

「嗯……我真係走喇。」口說再見,洪啟昭卻仍站在梯級下,欲言又止。

何凝姿見洪啟昭靜了一會,左顧右昐,思索該說甚麼。「其實下次你都唔洗送我返嚟啦,行返出去都攰死你,天氣又熱。」

看來人人都愛口是心非。

「還好啦,一路行一路聽下你唱歌,幾好吖。」洪啟昭道。

何凝姿噗哧一笑,說:「好啦再見啦,星期一有堂要上, 九點半呀,唔好遲到。」

「知啦! 我約咗個師兄一齊食早餐,食完就去上堂㗎喇。」洪啟昭笑著說,揮了揮手。走了大約10步,他回頭看到何凝姿仍站在原處。二人相望了一眼,相視而笑,洪啟昭便踏上歸家的去路。

「你望住我做咩呀?」

洪啟昭回過神來,原來何凝姿已經祈完禱,正一臉不解地瞅著他。

洪啟昭回望著何凝姿,忽然忍不住親了親何凝姿。何凝姿愕然地向後一縮,不理解眼前這個妄撞的男生。

「Allison,我地結婚好唔好?」

何凝姿先是驚訝,後卻失笑起來。「呀洪同學,你係咪未食藥呀……」

洪啟昭仍一臉認真,說:「咁畢業前,你做我女朋友; 畢業後,我地就結婚啦好唔好?」

「你無啦啦做咩講埋依啲嘢……」

「咁其實,我送你返屋企都係借口,想見你耐啲姐。咁如果我地名正言順一齊,我咪可以成日見你......總之,總之,你明就得啦!」

何凝姿正嘗試板起面孔,卻蓋不住愉悅的神情。「你係咪讀中文系㗎,枉你仲話係我同學,講嘢一嚿嚿嘅。」

「我…咁我…」平時趾高氣揚的洪啟昭,原來也有害羞的一刻。

此時,何凝姿親了親洪啟昭的面頰。他看著何凝姿,馬上笑得合不攏嘴。

「好喇祈完禱,我地返去喇。快啲。」何凝姿笑說。

洪啟昭終於得償所願。今次,在相同的梯級上,洪啟昭在口袋拿出放了已久的一條玫瑰金色手鏈,為何凝姿輕輕戴上。

「條鏈有櫻花圖案,好靚喎!」何凝姿開心地說。

洪啟昭上了一級把何凝姿抱進懷裡,說: 「我希望我地以後都可以好似今日咁幸福。」

「我都係。」

夕陽西下,卻和剛開始萌芽的二人,互相輝映。

聖約翰座堂門上面嘅VR其實係Victoria R 嘅意思,Victoria 解維多利亞,R 係Regina ,即係女王咁解。

香港成為英國殖民地嘅時候,君主正正就係維多利亞女王

1847代表教堂喺1847年奠基

依行就係以前專俾王室成員坐嘅第一行,仲可以見到英國國徽喺到

其實個國徽每樣野都有象徵代表英格蘭嘅就有獅子、獅子上面嘅王冠,同埋下面嘅都鐸紅白玫瑰

女主角屋企而家已經變成咁

不過大家可以推敲到佢當時其實住邊
Lm
第二章

時間轉眼便過了兩年多。

1940年2月14日,是西方的情人節。而在香港,所有達官貴人卻在忙另一活動。

晚上八時半的尖沙咀,即使只是路人,都把目光聚焦在當區的最高建築物- 半島酒店身上。酒店的門口車水馬龍,春光旖旎。進入酒店的貴客無不盛裝打扮,衣香鬢影。少爺大亨髮上都塗上了髮油,且全都一身西裝革履。部分人系上了外型相對短少的領帶,可謂極具時尚。

「Welcome Miss Ho, this way please.」

何凝姿遞上價值六元的餐舞卷後,便進入了舞廳。場內每個座位上,都放了精美的特刊,並編列了號碼,作抽獎用。獎品共有數十種,甚為名貴。枱上擺列了各種餐具,為稍後的名貴西餐之用。

「Allison! 」一位和何凝姿同齡的女生趨前打招呼。她身穿用通透蕾絲做的旗袍,臉上抺上了上乘的海棠粉,還散發著陣陣法國進口香水的芳香,明顯精心打扮過才來。

然而,何凝姿卻看出她驕矜的眼睛裡盡是不懷好意,冷冷地說: 「Karina,你都係到呀…」

「我頭先先同William 媽咪打完招呼,佢話William喺加拿大過得唔錯,好嚮往嗰邊生活。你應該都唔洗擔心啦。」

雖然Karina明刀明槍地觸到了她的痛處,何凝姿仍假笑了一下,默不作聲。

「我都係關心你先咁講。唔開心嘅嘢就快啲放低,希望你今晚玩得開心啲喇。但可惜酒店營業時間只係延長咗一粒鐘,唔係嘅話我仲想玩通宵囉。」Karina 暗諷道。

何凝姿臉色一沉,說: 「我諗今日舞會嘅目的,係籌款而唔係玩通宵,你知㗎可?」

Karina 成功引起何凝姿的惱火,沾沾自喜地說: 「我從來都唔鍾意二揀一,點解唔可以兩樣目的都達到? 美其名係籌款,但有邊個唔係嚟應酬?」

「至少我唔係。如果你唔介意,我失陪一陣,去搵一搵譚太先。」何凝姿看到是次舞會的主辦單位主席,便故作遁辭,想避開所有人的目光。Karina也目標達成,滿意地回到其他年輕男生身旁,享受著眾星捧月的快感。

何凝姿走了約十步,遇到位正手拿著一盤香檳的侍應。她馬上拿起了其中一杯,一喝而盡。

豈料,侍應竟一時手軟,把整盤香檳都倒在地上。「鏗!」一聲,地上頓時滿地碎片,瞬間吸引了眾人目光。

何凝姿呆呆地看著地上的碎片,極為尷尬,然後瞪眼瞅著那位侍應。她輕嘆了一口氣,說: 「Oh No no no no no…我今日根本就唔應該嚟…」

忽然,侍應猛點頭,接了一句,說: 「Yes! Yes…yes…」

「…」場面忽然帶點尷尬。

忽然間,場內燈光轉暗,並傳來悠揚的西洋音樂:

「Midnight with the stars and you

Midnight and a rendez-vous

Your eyes held a message tender

Saying "I surrender all my love to you」

會場司儀宣佈: 「而家有請本會主席,劉慶萱女士嘅千金,譚拱壁小姐為我哋表演精彩嘅舞蹈!」場內賓客的目光又被吸引到舞台上。

何凝姿抓緊機會,正想返回座位。侍應見狀,立刻抓住她的手臂,說: 「小姐唔好意思,欸…我整污糟咗你條裙,我賠返錢俾你吖!」侍應匆忙在口袋拿了一張平時下單的紙,再寫下自己的名字:

「高偉濂」

高偉濂把紙遞給何凝姿,說: 「我喺到做㗎! 你隨時都可以喺到搵到我。你話返我知幾錢吖!」

「唔洗啦,好小事姐。」何凝姿帶點漠然地說。

「咁……就算可能我賠唔起條裙,一係……一係當我差你一個人情,一個願望! 你有咩要幫手就返嚟搵我?」高偉濂仍然十分殷切地把紙條遞給何凝姿。

何凝姿瞬間覺得眼前這個人有點可笑,畢竟以她的出身,會需要一個小侍應幫甚麼忙呢? 但何凝姿見他百般堅持,便禮貌地接過紙條。畢竟事情再糾纏下去,只會更惹人注目。

「我叫Allison。」何凝姿說畢,便離開了。

眼看著何凝姿消失於人群中,剛才的相遇就好比南柯一夢。他忽然對這女生心生了嚮往,亦正正是因為心亂了,才會冒昧地去問她的名字。但現實總是殘酷,又有誰可以肯定,碰上一個人,就代表一定會捉得到她?但可以肯定的是,高偉濂不精英語,最大印像都只是「YES」和「NO」兩個字;而從今晚開始,他終於記上了第3個單字 - 「Allison」。
多謝支持

埃利·嘉道理(Elly Kadoorie)喺1923年將上海大酒店同香港大酒店合併成為香港上海大酒店(Hongkong and Shanghai Hotels),而半島酒店就係香港上海大酒店集團旗下嘅酒店。

1928年,半島酒店喺九龍半島開業,但其實不被睇好,因為當時九龍半島仲係一個未發展嘅地方。不過,後來半島酒店成功成為名流出入嘅地方,屬於遠東嘅龍頭酒店。

可惜香港喺1941年淪陷,港督楊慕琦於半島酒店宣布投降,而嘉道理亦不幸於1944年死於日軍集中營。

1945年,換成日本於半島酒店宣布投降,香港重光。
好睇
聽日會繼續更新,多謝晒你
第三章

1940年2月17日

「望望望,望咩吖,冇呀冇你夢中情人呀,根本可能你就撞鬼啦!」華叔在酒店的餐廳水吧一邊沖咖啡,一邊說道。

過了三天,酒店仍沒有何凝姿的影蹤。高偉濂明知機會渺茫,卻仍不放棄地每天希冀一次。

「嗰晚去得嘅客人,個個非富則貴,連天星小輪都要專登幫班有錢人開多班兩點半嘅尾班船呀。後生仔,唔好發夢啦。人哋飽讀詩書,你就只係識yes同no兩粒英文字,點溝通呀?」華叔滔滔不絕地發表偉論。

高偉濂卻不甘示弱,說:「依個年代,仗都打得成,隨時大洗牌,你仲講埋啲咩階級觀念。」

「我話到時打仗你第一個做炮灰就真!都過咗幾日,佢有冇嚟過呀?冇呀!話唔定連你叫咩名都唔記得。」說罷,華叔把幾杯飲品放到盤中,並示意高偉濂快點工作。

高偉濂捧著餐盤,往窗邊望去。正要重拾工作,卻又差點要把飲品灑滿一地。

窗邊的一張二人桌,何凝姿正獨個兒靜靜地閱報,思緒卻回到彷彿不遠的從前。

-----------------

1935年9月

圖書館靜得塵埃飛過也有聲音。洪啟昭在香港大學馮平山圖書館裏,搜索著一女生的身影。

幸好,皇天不負有心人,不遠處傳來鉛筆在紙上沙沙作響的聲音,洪啟昭一看,是何凝姿正坐得端莊筆直地寫字。

「Hi!我諗我哋係同系嘅?又會咁啱嘅?」洪啟昭拉開了何凝姿座位旁的椅子,一本正經地扮作偶遇,打開話匣子。

何凝姿看一看身邊突如其來的男生,禮貌性地笑了一下:「Hi!」但其實她並不記得這位同窗叫什麼名字。

「我叫洪啟昭呀,你可以叫我做William。」洪啟昭仿似有讀心術般介紹自己,並伸出右手。

「我叫何凝姿,Allison。」

「你咁快已經備緊課喇?先啱啱開學。」洪啟昭瞧瞧枱上的《綠野仙蹤》,說道。

「係呀,同埋我本身都好鍾意依個故事。」

洪啟昭看了看書的封面,自己其實不太感興趣,但為了延續話題,只好說:「係咩講咩㗎?」

「個故事望落好似係俾小朋友睇咁,但其實有種…歷盡艱辛後終於可以返到屋企,發現屋企永遠係最好嘅感覺。同時亦話俾讀者聽,人嘅一生,追求嘅應該係勇氣,智慧同正義嘅心,而喺得到依三樣嘢前嘅過程,就係我地成長嘅過程。」

「如果本書咁出名,可能遲啲會出電影,我哋可以一齊去睇呀!」洪啟昭急不及待地說,一早把備課這事拋諸腦後。

何凝姿笑說:「講到你會投資拍依套電影咁。」

洪啟昭也跟著笑了一下。反正何凝姿正在看甚麼也不太重要,重要的是他成功踏出了第一步去結識這個女生。

-----------------

看到貴客光臨,高偉濂馬上把飲品送到相應的座位上。

「唔該!」此時一位客人舉手示意想下單,卻被高偉濂完全忽視。高偉濂匆匆忙忙地走到何凝姿座位旁。

「Hello...Al...Allison小姐。」

何凝姿抬起頭,從容不逼地說:「Allison,叫我Allison得喇。」

「係嘅係嘅Allison小...Allison。」高偉濂掩不住內心的興奮卻又帶點緊張。

二人沉默了一會。

「你上次咪話,欠我一個人情?」

高偉濂馬上點頭。

何凝姿敲了敲枱上已翻開了的報紙,再看著高偉濂。

高偉濂把目光移到報章上,被版面上的一幅廣告吸引了眼球。

「吓?你腎虧?定...定你話我腎虧?」高偉濂難以置信地說道。

何凝姿被這番完全錯了方向的對話弄得語塞:「你講緊咩呀?」

她把目光轉到報章上,看到左下角的廣告,終於恍然大悟。何凝姿反了一下白眼,卻帶了一笑。

「上面依度呀!」何凝姿這次用手指著相關的欄目,確保他不會再看錯。

雖然高偉濂不明白為甚麼要用艷片這個詞語,但他知這刻不是開玩笑的時候。

「好呀好呀你想我陪你睇?」

何凝姿點了一點頭。

「我買飛?幾錢張?」高偉濂問道。

「我有飛,屋企人已經幫我買咗。」

「噢,咁...我今晚放五點半,我哋...」

「六點半喺平安戲院門口等。」

「哦好呀!」

「唔該我想要杯熱咖啡!」一位客人終於忍不住要下單。

「你去做嘢啦。」何凝姿微笑道。

高偉濂有點依依不捨地往水吧走去。他簡直不敢相信剛才發生的事。他不諧英語,更不知道什麼是《綠野仙蹤》,但他此刻腦海都只有平安戲院和眼前這位女生。
「喂!有牛雜有牛栢葉!快啲嚟啦!」

雖然約了六點半,但高偉濂下班後已匆匆趕到平安戲院了。

戲院的街角處建有燈塔形的塔樓,霓虹燈大招牌下的入口有個離地18呎的大簷蓬。戲院門前十分喧嚷,賣小食和黃牛飛的叫賣聲此起彼落。

高偉濂正猶疑該不該買些小食給何凝姿,但又擔心她這種千金小姐根本不會隨便吃街邊小食。

想了一會,反正自己沒有吃晚飯便已趕過來,倒不如先買些小食充飢吧。

「要10粒魚蛋加條粟米吖唔該!」

小販剛遞過小食給高偉濂,一轉頭便有人一手拿起了魚蛋上的竹籤,拮了一粒魚蛋放進口裡。

「嘩!嚇死我喇!」高偉濂一時間反應不來,手震了一震。

何凝姿正吃得津津樂道,笑說: 「咩你次次見親我都跌嘢㗎! 嗯! 依邊啲魚蛋好似好食啲!」

「嗄……我以為你好少食街邊嘢添……」

何凝姿輕快地答了一句: 「睇少我啦你!」便推著高偉濂往戲院門口走去。「就夠鐘我地入去啦! 拿!張飛呀!」

高偉濂接過戲飛,看一看票上寫的價錢- $2.4 的超等飛。當時一位司機、木匠等的技術男工,月薪也只是$0.8至$1.8……

二人進到大堂,只見大堂和樓梯均鋪有仿雲石效果的聚脂地板。高偉濂第一次到戲院,一時不知道方向,只好跟著何凝姿走。他們上了樓梯,進到包廂去,裡面共有33個座位。而下方的播映廳則有1080個位,在綠色天花的配襯下,氣派不凡。他們等了一會,院內燈光便徐徐熄滅。

《綠野仙蹤》一開始的畫面是啡白色的,當女主角進到OZ 後,才又回復了色彩。雖然高偉濂聽不懂英文對白,但醉翁之意不在酒,即使《綠野仙蹤》是由外星人主演,高偉濂也在所不惜。

然而,何凝姿看《綠野仙蹤》,卻好像在看一齣悲情戲一樣。雖說《綠野仙蹤》裡的女主角一直都找不到回家的路,但也不至於會令人看得淚流滿面吧?高偉濂心裡嘀咕著……

高偉濂的醉翁之意不在《綠野仙蹤》;何凝姿的醉翁之意,也不在高偉濂。

個半小時後,到了完場的時間。二人步出戲院門口,在馬路前停了下來。夜光映照在何凝姿臉上,仍可隱約看到她眼裡的眼淚閃著光。

「天咁黑,一係……我送你返去?」高偉濂心裡大概領悟到自己今天的角色,卻仍不心息地試問道。

「唔洗啦你一來一回都有排,過咗海有車車我返屋企㗎喇。」

「欸……咁我地……咁你……」

「今日多謝你咁慷慨陪我睇戲。」

高偉濂沒有回話,只是默默地點了點頭。

「嗯,咁我行喇,Bye Bye。」何凝姿淺笑了一下,便轉過身,消失在人群中。

何凝姿匆匆忙忙的告別,委實使人難堪。獨自踏上歸家路的高偉濂,對於赢得「慷慨」這句讚美,難免帶點不忿;對於何凝姿的撇脫,也有點難受。

無可否認的是,二人本只是一對過路人,一直都只是他強行去製造這可笑的緣份。現在落得這模稜兩可的下場,也是正常的。看著她出現了一會,又再次消失眼前,可能高偉濂應要學會習慣一個人……
咁少人推嘅
軒仔support
就算得一個讀者我都會繼續po落去
可以估下上面用咗咩歌
一嚟就見到櫻花樹下同Yes & No
唔小心拉咗添

男女主角睇戲嘅地方:平安戲院

而家變咗做平安大廈但其實當年係睇西片嘅大戲院嚟

我成日都好希望以前嘅相如果有彩色就好
好勁,yes and no之前我ig 讀者好多都估唔到,證明你一定係真fans
#11 第三章再難估少少,hints喺臨尾嗰幾段,大家可以繼續挑戰估歌仔
支持
Lm支持

題材幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞