[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
唔好傷心住,至少佢長命過今篇2個過場嘅角色
何東家族都死
樓主講先知醉酒灣防線頂得半日
以為守咗幾日先俾人符碌搵到缺口
CH1 我聯想到 好似睇電影中英街一號講67暴動個陣 嘅FEEL
香港歷史一定要支持
好好睇
LM學野 樓主

成個故追曬之後嘅我 點解咁少人推
一路睇一路

仲配返首香港之歌 (雖然係戰後出 不過都好夾到)
https://www.youtube.com/watch?v=Qf-hFthH65A

利申 DSE HISTORY仔 LEVEL3

今日係一個好重要的日子
https://lih.kg/fRmPGS
想睇樓主寫曬
正正因為何東12月頭擺咗大壽,所以好多子子孫孫返哂嚟香港慶祝,點知慶祝完幾日,日軍就已經打到嚟,好多想走都走唔到

睇過資料都有部分成員喺戰爭中非死則傷
係呀當時大家諗住佢做到香港版馬奇諾防線。點知兩條防線最後都發揮唔到最大效用

同埋主要香港唔夠守軍,增援嘅加拿大兵嚟咗3個禮拜就要上戰場,所以對香港根本唔熟。相反日本打仗前已經做咗好多間諜行動同資料搜集,有哂完善地圖。
多謝支持一間出文
多謝你認真睇一間會出文
但點解會聯想到67暴動嘅電影嗰幕係點
香港歷史堅係好嘢,值得更多人知
多謝好開心有大家支持同留言俾我
一間出文

好鍾意首歌有淡淡嘅唏噓
條YouTube 片配埋圖好有feel好有心機

記得唔好俾dse窒礙咗你對香港歷史嘅喜愛

讀咩科都可以鍾意香港歷史
我嗰時搵料先知香港重光同Harcourt 好有關係
我都會提及佢呀,不過主要寫到1945打完仗
第十章 (上)

1941年12月8日

早上七時五十分,何凝姿登上家門前的私家車,打算去香港大學的馮平山圖書館。自畢業後,何凝姿偶然都會回到圖書館幫忙整理書籍。

12月的香港,天氣頗冷。經過數日前的宴會後,何凝姿仍然略感疲累。甫登上座駕,司機便朝著香港大學的方向駛去。

車子駛了大約十分鐘,天空忽然傳來數聲極大的「轟轟轟」聲,源頭好像是從九龍方向傳來。司機被突如其來的巨響嚇得急煞,害何凝姿向前撞倒了鼻子,鼻血直流。

「發生咩事?」何凝姿匆忙找來手帕抹去鼻血,再用手按住鼻樑嘗試止血。

突然,警報聲傳遍整個區域。尖銳刺耳的聲音令人毛骨悚然。

「係咪演習呀?」司機開窗往外探頭。

何凝姿也搖下車窗往外望,只見附近的居民都跑到街上四處張望。雖然不明所以,但何凝姿指示司機繼續前行。

然而,前行了沒五分鐘,前方的路已開始被途人堵塞了。只見一間米舖門前塞滿了顧客想要買米,但老闆卻在嘗試關門。

「小姐不如我落車問下到底咩事?」

「好。」

何凝姿不太敢下車查明究竟,便透過車窗在車內豎起雙耳聽聽米舖外的對話。

「喂搞錯呀!唔係打開門做生意㗎咩!」

「開門呀!買米呀!」

店前欲買米的途人開始鼓譟,不斷叫囂。

「我哋今日唔做生意呀!落閘呀落閘呀!」米舖老闆邊大叫邊落閘。

「老公走啦!我哋去街口轉右嗰間啦!」車旁的一位婦人說。

「嗰間我頭先經過,佢哋只肯做熟客生意。」

「咁既然個個搶米,我哋而家好快啲去買其他嘢食。」說罷,夫婦二人便離開了。

同一時間,司機探聽完畢,返回車內。

「我問咗幾個人,個個都好似有唔同講法咁。佢哋估係英軍演習,但見其他人湧晒去米舖,咪唔執輸去搶埋一份。之後又有啲話日本仔炸咗機場,都唔知邊個真。」

「聽下電台睇下有無消息。」何凝姿神色凝重地說。

司機扭一扭收音機的按鈕,便傳來特別新聞報導。

「特別新聞報導: 本港今晨八時正發出了一次防空警報。初步消息指,日軍轟炸了啟德機場,但亦可能是演習。有關消息尚待本台記者確認,有進一步消息會和大家跟進。」

此時,忽然有人穿過人群,大叫:「九龍嗰邊畀日本仔炸呀!」

眾人一聽,馬上又陷入恐慌,想強行擠進米舖。何凝姿關上車窗,說:「我哋掉頭返屋企,而家,即刻!」

本來,電台廣播仍照常播出。但當要開始播送跳舞音樂之際,廣播卻忽然中斷:

「最新消息,本台記者證實今晨日軍開展了轟炸行動。啟德機場和附近部分九龍的居民被波及,其中更有房屋全幢炸毀,死傷未明。」

忽然,空中又傳來警報聲。這次街上的人開始尖叫。有部份家長則趕往學校接走子女。到九時,部分銀行仍有營業,但門口有保安把守,只有職員和持存摺及憑證的人方可入內。

另一邊廂,正在上班路上的高偉濂也先聽到「轟轟轟」數聲,遠處更開始冒出了濃煙和人群間傳來的尖叫聲。不久,警報聲迅即響徹雲霄。明顯地,濃煙越來越多,轟轟聲也不絕於耳。街上的行人開始恐慌,爭相走避。

高偉濂在擁擠的人群中,知道今次不是防空演習,而是徹徹底底的空襲。危難當前,他冷靜分析如果日軍要來襲,一定會從新界方向攻來九龍。因此,他馬上跑向碼頭方向。

當他接近碼頭時,看到有部份人卻開始掉頭。高偉濂趨前看看,只見上船的口已經用欄攔住了。

「停航,停航!」天星小輪的員工大聲宣布。

「我想問幾時會開返?我需要過海!」高偉濂迫切地問道。

「冇啊冇啊,唔知啊。」掛完停航的牌後,職員也匆匆離開了。

下午,司機在Idlewild正忙於把車塗上防空的顏色,以免車身在陽光底下反光,會被敵軍所見。

何凝姿和其他女眷聚集在收音機前,接收源源不絕的消息。

「初步證實,今早敵機轟炸時,全幢大廈倒塌的民居為青年會副總幹事趙甘霖的住所。當時日軍投下一枚一百磅炸彈,全座即被炸毁,初步相信趙甘霖和其妻子均已斃命。」

「因香港已進入戰時狀態,高等法院已停止提審案件,改為臨時救傷醫院。」

臨近黃昏,大宅的門鈴響起了,傭人去應了門。

「Allison 小姐,出面有個後生仔搵你。」一會兒後,傭人回頭傳達道。

何凝姿奇怪了一下,拿上披風往門口走去。香港都已進入了酣戰階段,還有誰會這個時候來造訪? 越近門口的梯級,只見一男子在寒風中擦掌,口中吹出的一口口氣,都化成了煙。

高偉濂在冷風中凍得團團轉,正背向著何凝姿。看到這情景,何凝姿把披風披到了他身上。高偉濂被她突如其來的舉動嚇了一嚇。

「點解你會過到嚟嘅?我以為小輪停咗航。」

「係呀,今朝停咗,下晝先恢復翻。我搭到過嚟,本身想睇有冇巴士嗰啲,但又俾政府徵用晒,咪行上嚟。都係半粒鐘到姐。」

「你又會咁神通廣大知我住邊?」何凝姿笑了笑。

「...咁你屋企人成日上報紙,同埋你哋啱啱先擺完大壽上哂新聞,報紙一早寫埋你哋地址啦。」高偉濂說。

「咁你又會專誠過嚟搵我?我以為嗰晚之後,你已經冇嘢要同我講。」何凝姿微笑地問。

「欸...咁今日比較特別,出面咁兵荒馬亂,我又冇電話搵到你,咪親自過嚟睇下你哋有冇事...」高偉濂不敢直視何凝姿的雙眼,並開始後悔當晚的懦弱。

「而家見你冇事,我...我返過去對面海喇。」高偉濂才剛後悔,此刻又故態復萌。

雖然如此,何凝姿仍然感受到高偉濂的一番誠意。她鼓起勇氣拉一拉高偉濂的手,說:「反正你都到咗,不如食埋個飯先?」

「吓?食飯?唔洗啦會打攪到你哋。」何凝姿突如其來的邀約,令高偉濂受寵若驚。

但何凝姿已開門等着他。高偉濂口裡說不,雙腳已忍不住進了門。

甫進何凝姿的家,高偉濂已被天花板上懸掛下來的大型歐式電吊燈所吸引。屋內的木雕樓梯都鋪了波斯地氈,在歐式傢俬配襯下更見華麗。當何凝姿正忙於安排今晚接待多一名客人時,高偉濂在好奇心催使下,走近壁爐欣賞上方的一對瓷製花瓶。花瓶上各繪了一男一女,身穿歐洲貴族服飾,一看就知價值不菲。

到八時,屋內的收音機傳來特別播送的聲音,是港督楊慕琦的廣播演講,並呼籲大家加入戰事服務。他保證,香港市民一定會取得勝利。然而,大家心裡都十分忐忑,覺得戰事不會如斯順利。
因為第十章好長好長所以要分part出住先
真係好記得套野
係用67 同 2018 比較
成套係黑白CAM
(本來知道係比較 只係估唔到成套野黑白 以為係67 黑白 18 彩色
結果睇左67個PART 係18個PART 睇到有啲失神)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞