[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
你個名
Push
多謝支持今晚有文
你估嘅都中哂

第3章嘅hints 係習慣一個人、慷慨嗰幾句
最大hints係歌名得一個字
多謝支持今晚會出文!
第八章
1941年12月頭

「小心啲放好個鐘,擺係禮台中間,因住啲花會跌落嚟。」何凝姿右手輕托下巴,認真地安排酒店禮堂的佈置。

「其實啲花擺到聽日會唔會謝㗎蓉姐?」何凝姿擔心地問道。

「咁我聽日買定多啲鮮花,邊朵謝就補返邊朵。」蓉姐從容不迫地說。

「算啦算啦應該唔會謝好多,聽日邊朵謝,就扔咗嗰朵算喇。而家屬於非常時期,都係唔好太浪費。」何凝姿低頭用手撥弄著幾朵開得燦爛的花,卻惦記著越見緊張的局勢。

「放多幾張凳上個台到吖麻煩哂。嗯……播音機可以放前面。」何凝姿繼續一絲不苟地細心指揮著酒店員工。「蓉姐!幫我問下部長個紀念餅係咪聽日就會預備好?係嘅聽日就放喺個鐘隔離張枱。」

「係嘅小姐。」

這時,剛下班的高偉濂知道何凝姿正在打點明天的宴會,偷偷地竄上了二樓一看究竟。

「呀高生,唔知聽日啲酒準備好未呢?」何凝姿依舊看著禮台,卻早已知有人在背後靜靜地看著她。

「哈……你背脊有眼㗎原本?」被識穿的高偉濂尷尬地說。

「你啲腳步聲我喺餐廳都聽到熟哂喇。」何凝姿輕輕一笑,得意洋洋地轉過身,瞅著高偉濂。

自從上年2月去看過《綠野仙蹤》後,二人都沒有再「約會」過,何凝姿也再沒在餐廳出現。本來,高偉濂已經開始放棄,但到今年6月開始,何凝姿竟再次出現在半島酒店的餐廳,經常和凌巧蔩在餐廳喝下午茶,有時又會來跳跳茶舞。

高偉濂內心固然按捺不住要和何凝姿搭話的衝動,但又怕此舉會破壞二人現在微妙的關係,所以一直按兵不動。間中,何凝姿也會找上高偉濂閒聊,但高偉濂也不敢多想。半島酒店就好比一個安全網,確保他們的關係不進也不退。

「你屋企聽日擺大壽呀可?」

「係呀。你聽日會返工㗎可?」

「係呀。我份工邊有咁易放假。」高偉濂心虛地掩飾他和別人調班的事實。「你呢?你聽日都喺到㗎可。」

何凝姿忍不住竊笑起來:「我話唔喺到你都唔信啦。」

高偉濂臉上頓時泛紅,和身邊滿堂紅的佈置相映成趣。

「咁我行先喇,聽日見啦。」高偉濂揮了揮手。如果今晚不是有更重要的事,他倒真想試試約何凝姿一起吃晚餐。

離開酒店後,高偉濂便過海往利源東街一幢大廈去。

「Phyllis 有位高生搵你!」登記過後,報館接待處的員工叫道。

此時,凌巧蔩從一間房走到接待處,頭髮有點鬆散的她頂著一對黑眼圈,看來記者這份工實在不容易做。

「嘩!好準時呀你! 不如……嗯……你過嚟依間房坐一坐先。」

高偉濂聽話地走進房中,枱上堆滿了草稿紙。

「你等我一陣我去攞枝筆先。」凌巧蔩匆匆出了房間又帶著紙筆回來。

「好……欸……其實嗰日你喺餐廳趁Allison行開之後,走埋嚟話有一事相求,我真係以為你只係講下笑。但今日見你真係出現,我同你講聲唔好意思先。好,咁……你係真係一粒英文字都唔識寫?」 凌巧蔩試探性地問道。

「識YES, NO,欸……同佢個名。其實我都識基本點餐之類嘅英文,不過就全部都唔知點串。呀呀呀!佢有一日同我傾過幾句,話不如幫我改個英文名,好似叫……Wilson。」

說著就著,高偉濂拿了一本小筆記本出來,裡面抄滿了不少手寫筆記。他說:「不過我依家都努力學緊英文,抄緊唔同生字同埋點讀。好似枯洛呀,夫路嘩,絲沙士咁!我諗住就算最後拉近唔到我同佢嘅距離都好,我都叫有少少收獲。」

凌巧蔩聽完甚麼枯洛、夫路嘩,一開始也不是馬上領會到。直到她把筆記本拿來看了看,停頓了半秒,終於忍不住大笑出來。她揮一揮手,說: 「唔好誤會,我唔係笑緊你唔識英文。只係…只係我好少見到一個咁認真嘅人。你仲勤力過我返學嘅時候,搞到我都唔好意思。好啦好啦,見你咁有心我哋就開始啦。」

凌巧蔩把紙筆放到高偉濂面前,說: 「嗱,信嘅開頭呢,要寫 “D” “E” “A” “R”四粒字,然後隔一隔,寫佢個名。」說罷,凌巧蔩在自己面前的草稿紙寫上「Dear Allison」二字,並示意高偉濂抄到他的白紙上。

「Dear Allison」

「嗯……係有少少醜樣,似小學生字,但誠意搭夠,Allison應該唔會介意。我今日下晝已經幫你封中文信翻譯咗做英文㗎喇,你照抄我依封英文信就得。抄完就話我聽啦,我出返去做嘢先。」

高偉濂接過信,便一字不落地慢慢抄寫,一寫便寫了兩個小時,抄完卻仍顯得精神翼翼。

「好嘢搞掂! 你聽日交俾Allison 啦!」凌巧蔩檢查過後,開心地說。

豈料,高偉濂此時卻忽然顯得忐忑,認真地問: 「其實你覺得,我係咪做緊啲無謂嘢……」

凌巧蔩安慰他說: 「嗯……其實Allison第一日識你嘅時候,算係佢仲好失落嘅日子。但近來都係佢成日主動約我一齊去食下午茶。我哋以前明明都係去開香港大酒店呀,淺水灣酒店咁。我就住喺香港大學附近,佢就住西摩道嘅,點解明明兩個住港島嘅人,成日都要專登過海食下午茶?定你想我答你,你間酒店嘅下午茶真係好好食?」說著說著,凌巧蔩忍唔住笑了起來。

「佢冇直接同我講太多佢對你嘅諗法,但我反而有同佢講過,與其去永遠掛住一個地球另一邊嘅人,倒不如大家都重新開始。」

高偉濂若有所思,大概開始拼湊得到中間發生過甚麼事。「點都好,今日多謝哂你,有機會我一定會還返個人情俾你。」

「又用還人情依招呀?」凌巧蔩奸笑道。

高偉濂頓感尷尬,但卻一起笑了起來。然後,他把該封英文信小心翼翼地放到衣內的口袋,帶著期待的心情回家。
到第二天,西摩道八號一片熱鬧。大宅的門前掛了橫額和燈火,連屋外都繞了電炬,極具華麗氣派。

踏入上午九時,門前的林蔭大道更是車水馬龍擠滿了前來道賀的賓客,並魚貫進入這棟別樹一幟的紅漆大宅。

「Allison,鄭鐵如同太太到咗喇,後面仲有羅文錦,啲嘢放咗喺邊呀? 」何家上上下下東奔西走,只為把宴會辦得風風光光。

何凝姿在大廳中不斷穿梭,又要和各賓客打招呼,又要叫傭人把賀禮放到相應地方,實在忙得不可開交。只是短短一個上午,何府已堆滿了各種名貴珍寶,單是金屬器具已有不下二十套,更有不少祝賀詞畫和繡品。

一直忙到下午六時半,一行人便移師到酒店舉行茶酒會。高偉濂一邊拿著一杯杯名貴的紅酒,一邊期待著和何凝姿搭話。

何凝姿正在酒店入口忙於點算賓客名單。港督會於六時五十分到埗,現在已經六時半了,賓客也該來得七七八八了吧。

此時,酒店入口出現了一個身影正離遠看著何凝姿,理智和感情在他腦中不斷對恃。

「仔,如果而家局勢唔係咁緊張,我會勸你而家就返屋企。但而家根本今日唔知聽日事,你又要諗咩呢?人生最重要嘅,莫過於不留遺憾。當年,你哋彼此都太年輕了,先處理成咁。而家就算唔再一齊都好,認真去道歉都好吖。如果好彩大家都掛住對方,咁中間無論有幾苦,都係值得。」

想了一會,他鼓起勇氣踏前一步,大聲說:

「Allison! 」

正在低頭看著賓客名單的何凝姿,聽到這把熟悉聲音,一時感到不知所措。

那不是高偉濂的腳步聲。

「Allison。 」此時,那高挑的身影,已經再一次出現在她面前。

何凝姿難以置信地抬起頭,看著那張消失了兩年多的面孔,淚珠已開始一滴滴地流下來-哭了,才發現自己當初真的受傷了。這兩年間,何凝姿為了那失落的愛,差點把自己的幸福都忘了。

洪啟昭趨前,攬住何凝姿。兩年過後,所有似遠亦近的回憶和感覺又再次重現。

曾經瓦解所有諾言的洪啟昭,又再次回到何凝姿的世界。
係呀

最新一章估唔估到
hurt so bad
終於捉到樓主條路
正呀 好好睇
又易入口 希望多d人睇到
高偉濂點算
我大學都想自己額外take,點知佢話歷史學生都唔夠位,唔俾我reg科
多謝你咁支持呀
我都希望更多人識香港嘅歷史
睇落去就會知佢算比較幸福了
多謝支持今晚晏少少會出文
當港督致辭時,何凝姿靜悄悄地把洪啟昭拉到一旁,問:「點解你會返咗嚟?點解你返咗嚟我會唔知嘅?」

「我喺加拿大參咗軍,冇諗過會咁啱派咗嚟香港。」洪啟昭淡然自若地道出了自己的經歷。

何凝姿怔了怔:「參軍?!你參咗軍!!??」

「可能個天都覺得,我仲差你一個完滿嘅道歉。Allison,以我而家嘅處境,根本唔奢望我哋可以重新開始。但上天兜兜轉轉,可能想我可以見返你,見返屋企人,咁樣就算聽日我就要戰死沙場,都唔會後悔。」

「Touchwood!邊有人咒自己死㗎?」何凝姿趕忙用手掩著洪啟昭的口。

洪啟昭笑著捉開何凝姿的手,卻沒有放開,說:「你知唔知,嗰日你同Phyllis去咗軍營做訪問,我離遠已經見到你。」

何凝姿心內有點矛盾,卻默不作聲。

「Allison,如果我平平安安咁打完依場仗,我哋再諗多一次將來好唔好?我以前以為自己決定好哂所有嘢,但原來一場戰爭,係可以改變一切……」

對於每一個參戰的士兵,沒有人會想傷害他。何凝姿淺笑著給了洪啟昭一個擁抱,說:「我依一刻,只係想你可以完完整整咁平安返嚟。但…… 其實我地冇事嘅機會……大唔大……」

「實情係點,我都唔知,但我聽其他隊友講,少將覺得香港除咗可以防禦到日軍,仲可能好有機會做埋反攻基地,打低埋喺中國嘅日本人!」

何凝姿恐怕洪啟昭在公眾場合會透露太多軍事資料,趕忙說:「依到人多,要講都唔係而家講。同埋,我要失陪一陣先,仲有好多嘢要我安排。」

洪啟昭點了點頭,揮手暫別。

何凝姿走了兩步又回頭看,害怕自己剛才像患了精神病般其實在自言自語。但看到不少賓客都走去跟他打招呼,看來洪啟昭是真的回來了。

穿梭在人群之中,何凝姿腦內不斷想,洪啟昭最害怕的遺憾,是沒有跟珍惜的人好好道別。那麼假如真的開戰,她人生最後悔的又會是什麼。

「你嘅快樂,點可以係靠其他人提供?」何凝姿忽然想起凌巧蔩有天一邊吃著糕點一邊說。「你人生要為自己情緒負上全責。所以世間上最珍貴嘅,並唔係令你開心嘅人,而係一個你相信,無論你正處於咩情緒,開心、嬲、驚,咩都好,都會堅定地喺你身邊照顧你嘅人。」

何凝姿停了下來,回頭看著會場的一片華麗,忽然想通了什麼。

「高偉濂!」何凝姿穿梭在人群中,終於在露台看到高偉濂。然而,高偉濂轉過身來,臉上卻顯得一絲絲憂鬱。

二人對望了大概五秒,何凝姿正要開口,卻被高偉濂搶先說道:

「請問有咩幫到你?」他的聲線變得嚴肅又冷漠。

何凝姿霎時不懂反應,開始支吾以對:「巧蔩話……你今日有嘢要揾我?」

高偉濂有話想講,此刻卻說不出來。思索了一會,他選擇保護自己一次,不想再被這份忐忑的愛一直折磨。他曾經以為可以打動到何凝姿,但現實卻逼使他戒掉這差不多兩年的閃縮掛念,安份守己。

「嗯……係呀……你要……紅酒定白酒?」

二人再次迎來沉默,但何凝姿絕對感覺到當中的冷淡和距離。

忽然,天空中傳來「標……呯……」的聲音,原來是放起煙火,為這大喜日子贈慶。璀燦的煙花照亮著二人,高偉濂實在不慣口不對心,向來直率的他正準備再次開口:

「其實我……」

「Allison!Auntie Mary 搵緊你呀。」洪啟昭這刻忽然出現在何凝姿身旁,並拉了拉她的手。高偉濂再次看到他眼中,甚至是所有人眼中的金童玉女站在一起,多大的勇氣都再次煙消雲散。

何凝姿聽罷,只好點了點頭,轉身離去。

高偉濂有話想講,此刻卻說不出來。口袋中的信,已經將他識過的字用完。他目送二人緩緩地離開,內心有點隱隱作痛。其實他和何凝姿從來都沒有相戀,他現在又怎談得上是失戀呢?

高偉濂把信伸到垃圾桶口,想放又不想放。但現在信中的肉麻字句都只會累物累人,他更應來個了斷,無謂繼續沒有分寸地愛著她。

「啪。」信跌進了垃圾桶。

即使何凝姿聽不見,

「一切都算了吧。」

高偉濂仍輕輕地說了這一句。今天他們在紅事遇見,下一次可能會在白事相會。但即使再相遇,表情有多熟悉,他決定二人維持著這種陌生關係,便夠了。
再傷心啲嘅彩蛋係,今篇入面有一對完全過場嘅角色喺開戰第一日已經死咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞