[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
我冇版權啊寫過osborn,gimson嗰啲
間Startup仲喺唔喺到
喺到
Idlewild

睇返啲舊相真係好靚

賣咗俾發展商好可惜

真心好靚可惜真係依世都冇機會再見到
而家出文!
第七章:

1941年11月18日

早上八時,何凝姿到達大學同窗-淩巧蔩家門前。凌巧蔩的家屬於前鋪後居,專做粉面並供應給各大酒樓,而且位置極近香港大學,所以畢業前凌巧蔩只要徒步便能上學。

「早晨呀凌大叔! 我嚟搵巧蔩㗎!」

「吖係你呀何小姐,好呀好呀我叫佢過嚟。」凌大叔親切地說。

「哈,叫我Alli … … 凝凝得啦! 都見過咁多次又成日打搞你哋,唔洗咁生外。」何凝姿忽然想起凌巧蔩是家中第一個大學畢業生,凌大叔應該不太懂英語。

「好呀好呀,凝凝小姐哈哈。喂!呀女!何小姐嚟咗搵你呀!」

未幾,樓梯傳來腳步聲,凌巧蔩調皮地從樓梯跳了下來,說:「早晨呀! 好準時喎!」

「見係你吖嘛。點呀今日想我同你去邊呀?」何凝姿歡快地說。

「今日帶你去重捨青春!雖然就要坐船去九龍,但你唔係唔同我去呀?」凌巧蔩奸笑道。

聽到九龍,何凝姿馬上想起半島酒店,但聽到凌巧蔩的描述,又不像要去酒店。但九龍除了有酒店和戲院外,也不像有她平常會到的地方。

「古古怪怪,啱哂你依啲古靈精怪嘅人。」

「拿你咪亂講呀,我今日係做正經嘢㗎! 你去到就知啦!」

何凝姿認真地從車上看外面的街景,只見很多重要建築都已用沙包圍住,以減低開戰時被炸彈襲擊的影響。從前街道上有不少外國人,但自從上年六月政府強迫他們的的妻小通通疏散到澳洲後,路上的洋人已甚為少見。但當然也有部分人因為不願離開丈夫,而胡亂哄騙說自己有公務在港而不願離開。

「差唔多到喇,前面就係!」凌巧蔩語帶興奮道。

何凝姿向前遠望,發現有不少小孩和婦人,圍繞著前方的建築物。建築物附近又有些外籍人士帶備食物徘徊在閘前。認真一看,他們圍繞著的原來是深水埗軍營。

只見數名士兵正靠著圍牆的欄杆,凌巧蔩馬上把握機會衝過去,用流利的英語說道:

「你好!我係記者嚟!今日想嚟訪問啱啱到埗嘅加拿大援軍,請問你得唔得閑?」

一位年輕加籍士兵對此感到新奇,並說:「當然可以啦!」

說罷眾人便開始靠著欄杆對話。此時,另一個加籍士兵過來看熱鬧,他一看到何凝姿,竟下意識地指一指她,說: 「哇!不得了!我一定要返去通知佢先得!」然後便快步離開。

雖然何凝姿和凌巧蔩對他的舉止感到奇怪,但凌巧蔩很快又回到記者的專業模式,開始用英文連珠發問。

眼前的士兵身形頗高大,但卻掩蓋不了他稚嫩的面孔,恐怕只是剛二十出頭。他的頸上掛了一個號碼牌,在陽光底下閃閃發亮。

「你介唔介意話我聽依塊係咩嚟?」凌巧蔩指了指那個牌,問道。

「呀依塊牌!」

「我哋每個人都有個牌號,萬一我哋不幸戰死沙場嘅話呢......哈你都知啦,到時都唔知認唔認到我哋個樣,就唯有用個牌嚟認㗎喇。」士兵似笑非笑地說道。

「其實香港同加拿大隔咁遠,點解你哋都會肯嚟嘅?」

士兵笑了笑,說:「其實我知道加拿大政府募緊兵去對抗納粹黨,咪諗住加入,我本身都以為會去歐洲戰場,點知又派咗我嚟香港。」

「噢......」

「拿不過呢,做軍人就要服從命令,今日政府調咗我嚟香港,我都係樂於從命㗎。」

何凝姿此時望向軍營的東北角,看到有不少軍衣高掛在架上。晒衣棚下有些士兵在一邊唱歌一邊洗衣,甚為歡快。

何凝姿不知道的是,在那些在洗衣的士兵中,一對熟悉的眼睛正看著她。

雖然洪啟昭和何凝姿有一小段距離,但那張他真切吻過的臉,瞬間又把他帶回二人當時的美好時光,令人無限依戀。但一想到每一個失信的諾言,卻伴隨著一絲絲悔疚。

這時,何凝姿好像感受到有人從遠處瞅著她,便把目光再次移到晒衣棚。洪啟昭馬上轉過他的臉,以免被看見。受不住內心越來越明顯的暗湧,他站了起來,轉身往營內走去。
「Gander!」忽然間,營房的左側空地,有一個兵曹緩步走來,旋即高嘯了一聲。

「嘩!」凌巧蔩和何凝姿馬上被眼前情景嚇得目瞪口呆。

只見一隻黑毛巨獸,搖曳而來。認真看看,原來是一隻巨犬。凌巧蔩不禁露出驚訝表情。

「佢叫Gander,係一隻紐芬蘭種嘅狗。唔好睇小佢只係一隻狗呀,事實上佢係我哋成隊嘅靈魂嚟㗎。我哋隊人去邊,佢就會跟到邊。出發前我哋兩團人影嘅合照,佢都有份㗎!」士兵語帶驕傲地說。

「嘩,我…我可唔可以試下叫佢?」

「隨便。」

「Gan… … Gander!」

語畢,Gander 馬上搖尾趨前,近看比剛才更加巨大。和其他士兵一樣,牠頸上都掛了個號碼牌。

「你可以試下坐上去㗎。」士兵對凌巧蔩說。

「吓?」何凝姿第一反應顯得難以置信,凌巧蔩卻一臉興奮。「小心啲呀你!」何凝姿心知凌巧蔩不會錯過這機會,只好稍作提醒。

凌巧蔩跨坐在Gander身上,頭一下覺得有點害怕,但下一秒便覺得好像在乘一隻小馬。

「嘩佢真係載到我!到底有幾重呀佢?」

「182磅!睇嚟佢都幾鍾意你喎,平時佢對唔識嘅人好兇猛㗎。但兇猛還兇猛,佢好有靈性,每朝我哋升旗時,佢都會肅立喺旗幟下面,升完旗先會走。所以我哋一早當咗佢係一份子。」

凌巧蔩摸摸Gander的毛髮,狀甚歡喜。過了一會,凌巧蔩便完成了今天的採訪。臨行前,一開始的年輕士兵截住她,說:「你其實住邊㗎?我打算將來出營嗰日,可以同你一齊去買個電飯煲,攞返加拿大煲飯用。」

凌巧蔩聽罷發出銀鈴般的笑聲,在紙上寫了自己的地址。「依個係我地址,你哋千里迢迢嚟香港幫我哋,到你哋出營之日,我都一定會幫忙!」

一個電飯煲之約,誕生在那年十一月的一個黃昏。兌約之時,又會在哪一天?

───────────────────────

「William! 你同唔同我哋一齊出去呀?我哋打算試吓坐人力車,同埋去買絲綢送俾屋企人!」

和當時的香港華人相比,加拿大士兵們的薪酬已算相對不錯。來到香港後,除了日常的訓練,他們也可以出營感受這個華洋混處的城市。大部分的加拿大兵都來自鄉郊,因此香港的一切對他們來說都相當新奇。

「一係聽日先,我今日想見吓屋企人。」洪啟昭和隊友們道別後,便前往碼頭。到了香港島後,他走往一條熟悉的舊路,目的地卻不是自己的家…

「我聽講英國嗰邊有歌劇睇!一直都好想親眼睇一次!」某天,何凝姿拖著洪啟昭的手,語帶興奮地說。

「好吖!一於等我哋畢咗業之後就去英國一齊睇好唔好?」

「嘻!我當你應承咗我㗎喇咁!」

從前不論天氣如何,只要是和何凝姿一起走過這條舊路的日子,對洪啟昭來說都是晴天。今天,在戰爭的陰霾下,西摩道依舊是洪啟昭回憶裡的樣子,但卻早已物是人非。他靜靜地走著走著,連眼睛紅了都沒有發現。

很快,他便走到了何凝姿家門外的梯級。一想起他們有過的從前,淚水已不自覺地在一點點蔓延。上天好像在跟他開玩笑般,鼓起勇氣遠去了,最後卻又回到當初的起點。兩人間的牽絆,彷彿要斷卻斷不掉。思索片刻,他深深吸了口氣,決定轉身離開,不再打擾何凝姿的生活。即使他後悔了,想一切再重新開始,以他現在的身份和處境,根本無法去想像將來。兩人再一起也好,不再一起也好,結局都只會是無數次對不起。
幾好笑
又要寫,又要加 口口口口 驚爆機密
明明嗰句唔重要
負責Censor嘅好似係政府
報紙寫完政府覺得唔出得街就會咁樣(應該係
以前啲士兵寫信返屋企都會咁樣被軍部油黑完先寄出
嗰時好多報紙都係咁,我見過有份講日軍攻佔咗中國一個城市,佢會寫 「X軍」,好似講粗口咁但其實人人都知係日軍

定抑或有其他原因就要等大家賜教
最常見嘅censor我見過應該係軍事基地位置之類可惜戰前其實香港已經有極多間諜網

加拿大兵嘅好隊友-義犬根達
為咗救7個軍人,佢自己揀跑去用口咬走手榴彈,壯烈犧牲

其實動物真心比我哋想像中有靈性,亦都知邊個對佢好
Lm
聽日會出文,近排都放工放好晏唔好意思
不過琴日寫咗篇係講深水埗軍營放咗在ig
慢慢出啦
好正 樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞