[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
推!
今日出咗街
聽日全日喺屋企,出埋個大結局佢
好好睇 等緊
第二十一章:

何凝姿過身後的第二天清早,高偉濂便把她生前交帶的心願都一一寫了下來,並把自己的都寫上,千叮萬囑家人一定要遵守。當天晚上,高偉濂也再也沒有醒過來。他們的家人對此也早有預料,畢竟高偉濂對何凝姿的愛,是跨越生死界限。這樣的結果,反倒是兩人故事最完滿的結束。

2019年12月19日。

「Daddy 點解我哋要嚟依到嘅?」

「因為你太爺叮嚀過,每年嘅今日,都一定要嚟拜祭。」高梓謙牽著兒子的手,耐心地回答。

二人在白石小屋入口前停下,一把長劍佇立在中間,分開了1939和1945年兩個年份。當時,無數的家庭都在這數年間被殘酷的戰爭分開。

進到墓園,盡是一級級青草地,列滿了一塊塊白碑。墳場的一名工人正在提著水桶,往墓碑掃上防生苔的水。他們一直向前走,卻不忘探頭看看碑上的文字,以找到目的地。

「Daddy我哋係咪嚟探Uncle William呀? 」小孩問道。

「唔係呀,Uncle William同佢爸爸媽媽一齊,今日我哋嚟探Uncle William當年嘅兄弟呀。」

「咩Uncle William有哥哥同細佬㗎咩。」

高梓謙跪下和兒子說:「傻瓜,唔係只有血緣先可以叫做兄弟。同Uncle William出生入死過嘅人,都係佢嘅兄弟。」

小孩似懂非懂地點頭,和父親一起繼續行。

不久,高梓謙和小孩在一墓前停下。

「Brigadier
J.K. Lawson
The Royal Canadian Regiment
19th December 1941 Age54」

「依個係羅遜淮將,係我哋英雄嚟。寧寧你記唔記得佢嘅故事?」

小孩點頭。

「放低紮花啦。」

小孩把花放在墓前。墓園四處無人,環境清幽,伴來陣陣清風。

「好大風呀。」

「依啲風聲係我地先驅嘅笑聲嚟㗎。」父親輕撫著小孩的頭說。

「咩係先驅呀?」

「你知唔知點解依到環境咁靚,你中秋節又有多啦A夢燈籠玩?」

小孩擰一擰頭。

「咁係因為全賴當年有一班英雄豁出咁打走哂啲壞人,我哋先有咁幸福同平安嘅日子。」

「咁太爺呢,佢喺唔喺依到呀?」

「太爺唔喺依到,佢同太嫲一齊嘛。但對太嫲嚟講,太爺都係一等一嘅英雄。」父親握著寧寧的小手,邊走邊說,回到入口處。

「Their Name Liveth for Evermore」

戰後不久,港英政府便撥了柴灣以南的黑角頭這片土地,安葬在二戰中英勇犧牲的士兵,當中包括了二百二十八名加拿大兵。守衛戰時,他們奉命從山上看守著鯉魚門海峽,最後卻寡不敵眾,不幸失守。他們的英勇事跡,和何凝姿和高偉濂的故事一樣,發生在許久以前。但他們為香港奉獻出所有的精神,相信定會百世流芳。令人感慨的是,墳場當年,一級級的階梯跟前便是整個鯉魚門海峽,可俯瞰小西灣全景,景色四眼無遺。經過當年的血與淚,他們終於可以平平靜靜地,看著這個海峽,再也沒有任務和戰爭的苦痛。

圖片來源: Watershed HK

當日我就係見到依幅圖而感慨萬千
係佢哋當年要守嘅海峽,亦係佢哋安息之地
出咗結局喇
最後一章都出咗喇
多謝你咁有耐性等,結局終於出咗喇
支持!
希望樓主可以寫多啲呢類故事背景set返香港舊歷史真係好正
支持
好好睇,希望我哋將來可以撥地,好好安葬為咗保衛國家,為自由而殞落嘅義士
好睇 叮囑後人要去拜祭好好 而家係咪已經冇咩人會去拜咁 始終唔多人認識當年嘅嘢 佢哋又應該冇乜親友喺香港
寫得好好睇 多謝樓主
點解我會今日先見到呢個故既 好鍾意舊香港
多謝
完咗依個故後我應該會再搵料寫下一個
希望到時依然見到你
見到你哋咁鍾意我都好開心呀!
放心我會繼續再搵料寫故事俾大家
我結局set咗喺西灣墳場,都係希望大家無論咩年代,都唔可以忘記為香港真心奉獻嘅人
Lm
以我所知12月好似西灣都會有紀念活動!加拿大領事館都會去。

嚟緊十一月頭(7/11)應該會有poppy賣,幫退伍軍人籌款

你可以幫手買返一朵呀,因為佢其實係紀念十一月十一日嘅remembrance day
我都多謝你哋一直支持
我只求大家不要忘記香港戰時嘅英雄
睇故唔怕遲
慢慢睇唔洗急
希望睇完後你會對香港史了解多咗
多謝你個故 識咗唔少人物

二戰老兵30號設靈:
https://www.facebook.com/120267288314825/posts/1291543204520555/?d=n
完左
睇埋之後心好LAWLAW亂 UN住UN住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞