[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
講埋地址會唔會出事

利申 : 唔想睇到有寫女女女 即使有都唔好詳寫 好易頂唔緊就會由粉轉黑
其實慘嘅情節都完得7788
因為我開始埋緊尾
太慘我都頂唔緊
放長假廢事po慘嘢影響大家心情
但最後幾章其實開始好轉,大家放心
我自己都係怕慘嘅人,所以過濾咗唔少嘢
大家都好怕女主角有事我嗰時寫到依到反而覺得好爽

不過無論係咩年代,都總會有自私嘅人只諗到自己過得好唔好如果人人都係咁,一開始香港保衛戰應該一秒就投哂降幸福嘅係香港人有守軍無私奉獻
呢篇故應該唔會廿一章完到?
返工用黎追故追到lvie
完到
但我依家睇到新料又會加下嘢
所以有時會加長下每章長度
歡迎新讀者
你講到藍塘道我以為你會參照呢個故事(雖然係發生係香港淪陷之前)。

http://eagle878.blogspot.com/2015/01/blue-pool-road-massacre-hong-kong-dec.html
支持樓主! 好鍾意呢個故事嘅立意,特別適合我呢啲對本土歷史有興趣,但又懶得成日去睇書嘅讀者
你講到藍塘道我以為你會參照呢個故事(雖然係發生係香港淪陷之前)。

http://eagle878.blogspot.com/2015/01/blue-pool-road-massacre-hong-kong-dec.html

其實你冇錯,我真係參照依件事,所以我一開頭話我修改咗某啲事件嘅時間去配合返個故事

同埋為咗真實性,我譯咗一篇當時生還者喺戰爭法庭俾嘅供詞先還原到當日嘅事
我知有啲人都怕睇太資料性重嘅書
多謝你鍾意睇我個故事
希望今日唔洗晏收工可以出到文
今日想多謝黃昏巴打條link
令我發現咗一個悽美故事!
大家可以去ig望下
樓主加油呀
一路有追
另外想問下如果想將呢個故分享俾在囚/還押嘅緊手足可唔可以
感謝你
任何人對香港歷史有興趣我都開心呀我都想多啲人知香港二戰嘅嘢,所以冇問題呀
多謝你呀
好時辰
終於可以估下歌仔
再上一章唔係張敬軒嘅估唔估到
睇左幾次都估唔到 有無tips, 講下幾樓都好
何凝姿忍不住極目四望,卻只見現在身處的街道都已是一片廢墟。路上烏煙瘴氣,屍體隨處可見。她依稀看到「趙祥慶牙醫」的招牌鐵鉤子被風吹得吱吱作響,店舖卻已空無一人。她腦內熟悉的香港街道,通通都遭到蒼天降咒,令人窒息。

引咗少少歌詞
同埋成首歌係match 女主角心情
最大hints: 係容祖兒嘅歌

估唔到話我聽,我開估
最後的茱麗葉
又live左
而家出先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞