[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
對白改到古舊少少就好
係呀
例如張愛玲傾城之戀咁
無記錯HKVDC 3 (MG) Coy.就係Cpl Hung個Company
當時負責守黃泥涌峽

https://books.google.com.hk/books?id=Pr7ZjNCqyUsC&pg=PA154#v=onepage&q&f=false
Tony Banham嘅Not the Slightest Chance應該係講香港保衛戰最詳細嘅書
真係逐日逐日講
每章完咗仲會有個Roll of Honour
冇錯,No 3 Company 係machine gun company,亦係死傷最慘烈嘅部隊。 戰時負責守衛黃泥涌峽山上兩個Pillboxes。

Tony Banham 係以歷史學家身份咁去研究場戰役,所以寫得好詳細。 佢之前啲作者(Oliver Lindsay / Tim Carew) 好似寫小說咁,好多錯漏,但係情節就緊湊啲。

show 吓我珍藏關於香港二戰嘅書先

利申:Philip Cracknell嘅未睇,但好似讀者評價幾好。
其實我寫嗰時都感覺到,所以都有睇張愛玲,但即使學到佢嘅歷史背景,語氣真係好難模仿

不過我志在同大家分享二戰嘅香港嘢,所以希望你會繼續支持我多謝你嘅意見呀
依本書香港有冇得賣趁我未出到打仗嘅章節前好想睇咗佢,等我可以更加還原史實
有Access嘅話JSTOR可以成本電子版任睇
無嘅話 佢本身係香港大學出版社出嘅
KongU間書店可能有
Main Lib一定有
我完全明戰爭帶嚟嘅傷痛實在有太多嘢唔想諗返起...

但你肯去研究返我覺得好好,至少喺你家族入面,依段歷史有後人記得同傳承落去
多謝你幫我推可以follow埋我ig,今晚出po
上jstor睇睇先可惜Hku 圖書館應該未開
洪棨釗未出世時電車公司真係有諗過過海
兩營都係新仔 最後死咗四分一人

我哋有寫過保衞戰的加拿大軍,可以參考下

【香港保衛戰】點解會有加拿大軍支援香港?
http://www.wetoasthk.com/%e3%80%90%e6%b8%af%e8%ad%98%ef%bc%8e%e9%a6%99%e6%b8%af%e4%bf%9d%e8%a1%9b%e6%88%b0%e3%80%91%e9%bb%9e%e8%a7%a3%e6%9c%83%e6%9c%89%e5%8a%a0%e6%8b%bf%e5%a4%a7%e8%bb%8d%e6%94%af%e6%8f%b4%e9%a6%99%e6%b8%af/
係港識多史真人上連登
我有睇你地個page,寫嘢好風趣
啟發我唔好成日wiki式咁講歷史以免悶親大家
支持
多謝你今日出咗ig講一個加拿大士兵嘅回憶錄,得閒可以去望下

聽日繼續喺到出故
多謝你支持會繼續努力出文㗎喇我!
今日ig出咗講加拿大士兵回憶錄,得閒可以去望下
ig: 21songs1story

連登會出故事,詳細歷史資料會附埋圖放ig
留名支持
幫過間startup寫過少少舊香港傳奇人物既小故事
雖然冇咩人睇
樓主加油
多謝你 要普及歷史真係唔容易
而家要玩晒ig fb 很累
大家一齊努力
有冇link睇返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞