[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
多謝支持,今晚出多篇
都係睇過少少姐
浸大鄺智文同Tony Banham都出咗幾本書講香港保衛戰
大家有興趣可以睇下
文筆的確係有張愛玲影子,名已留!
想睇赤柱場戰役的故事
第六章

1941年10月27日

為數1975人的加拿大C旅軍團,正在溫哥華的港口,準備登上HMT Awatea。這班C旅部隊,實則是由加拿大的「皇家來福槍團」(The Royal Rifles of Canada)和「溫尼伯榴彈兵團」(The Winnipeg Grenadiers)兩營組成。然而,因HMT Awatea不能一次過運載所有人的關係,當中有109名士兵則登上了HMCS Prince Robert。

「Hi I am Leslie! Leslie Hopgood!」眾人進入了狹窄的船艙後,洪啟昭身旁的一名年輕士兵夾雜著法國口音和他打招呼,並伸出了手。

「I am William!」洪啟昭撇著嘴笑了笑,握緊了Leslie Hopgood 的手。

「我無預過我哋會去香港!我一出世就喺安大略省咸美頓住到而家,你呢?你喺加拿大邊到住㗎?」說後,Leslie 仔細看一看洪啟昭的容貌,西方面孔中又帶點華人的樣子,驚訝地說:「唔通你就係香港嚟嘅?!」

「係呀。我本身由香港去咗加拿大,諗住周圍遊覽下。點知遇著開戰,我見表弟都一腔熱血去參軍,作為表哥嘅我更加要以身作則。不過佢唔係同我同一隊,我都估唔到我會被派返去香港。」

Leslie朝氣勃勃地整理好行裝,又滔滔不絕地說:「係呢,其實我想問,你受訓咗幾耐呀咁?」

「其實我無咩點訓練過,佢哋通知完我去入伍一陣,我就出現咗喺到喇。」

Leslie聽畢,先是舒了一口氣,知道自己不是唯一未受過長期訓練的人。但轉眼間,卻又露出一絲憂心的神色:「其實我3個月前先入伍…諗起要同飛彈擦身而過,好似真係有少少得人驚。我仲聽講班日本軍好鍾意揮刀,如果我哋要空手擋刀,應該要點樣擋呀?」

洪啟昭看著眼前這位19歲的年輕士兵,忽然醒覺,這班加拿大兵不只未受訓便已要上戰場,他們對自己的目的地-香港,完全不了解,卻已帶著敢死的心,守護香港。

洪啟昭雖然回答不了任何技術性問題,但卻能感受到Leslie內心的恐懼。「我都唔知實際上要點先可以空手擋刀,但我知道,你大聲叫我上,我就會即刻沖出嚟掩護你。日本兵係點我都唔知,但日本兵又好,定小丑侵略地球都好,我都會陪你去對抗所有對手。」

Leslie聽罷,旋即又回復神采,說:「我都係! 到時你一句叫我擋,我就幫你頂! 即使中槍,我死頂都幫你頂!」

就這樣,二人和其餘一千多名加拿大士兵,便在船上渡過了三個星期。船上他們大致了解了香港的情況,知道香港的城門碉堡由新界東延展到新界西,是一條十分有效的防衛線。即使日軍真的決定攻擊香港,他們足以守住一段長時間,讓大家從容有序地疏散到香港島,並集結軍力至新加坡援軍到港為止。但說到尾,英美政府深信戰爭最早只會在1942年6月爆發,因此這班加拿大士兵尚有訓練時間。

11月17日,對他們彷如陌生國度的香港,終於出現在眾人眼前。

「嘩今次係我第一次咁近距離見到舢舨!」甲板上,Leslie興奮地和其他士兵一起左顧右盼,香港的異國風情使他們此刻忘卻了日本的威脅。

「嗰度就係九龍啦!」洪啟昭也不禁忘形地介紹著熟悉的風景給自己隊友。只見碼頭上圍列著一個個巨型廣告牌,色彩繽紛,倒映在海水上,使香港的氛圍,和帶種高冷美感的加拿大形成鮮明對比。

在使命背後,他們不知道的是,英國首相邱吉爾一開始已對香港防禦力不具信心,「如果香港和日本真的開打,香港根本沒有一絲機會可以守得住,更莫說能解救香港。」只是,莫德庇少將對香港防守寄予厚望,成功說服到英國政府只要再增加一些防禦工程便可令香港發揮重要作用。因此,這兩營被列為「不宜用於軍事作戰行動」的加拿大部隊便被派來了香港,而重裝備因要另外找船運到香港,最後到開戰一刻也未能趕上……

由他們登上軍艦,飄揚到港的這一刻開始,他們的宿命已經被敲定。這九死一生的命運,卻由和香港毫無關係的一千多名加拿大士兵為我們負上。背後的原因,除了是他們對祖國的忠心不二,也只是為了他們心中堅信的正義。
鄺智文我睇依本 嗰時日日刨

仲有三個禮拜,香港就要受到日軍入侵
邊有佢咁叻
但為咗寫得返近似嗰個年代嘅嘢,我專登睇咗次傾城之戀本書同戲

赤柱戰役我之前睇紀錄片,只係聽都已經覺得好慘但有機會希望可以去到聖士提反書院參觀
3-40年代去加拿大應該都仲係搭船為主掛 真係有咁長客運航線咩
冇直航去加拿大
但嗰時飛機已經去到英國,票價係等如一個文員嘅14年人工

之前我喺ig有寫到

https://www.instagram.com/p/CDwIxrygYdo/?igshid=rue4rgl36s8d

多謝你咁用心睇
Victoria Reign 呀大佬, Victoria 統治時期

Regina 葉劉咩 笑大人個口
12月8
R = Regina = Queen in Latin
男嘅就stand for Rex
好似聽過係英國遠東航空搞左條倫敦線 但要停勁多個站加油同無乜人搭
你係真膠定係假膠
咁有自信嘅

Victoria Regina就係Queen Victoria嘅拉丁文
Regina對應男性化係Rex 即係國王
英皇佐治六世就係Georgius (VI) Rex Imperator
Imperator就係皇帝 因為英皇同時係印度皇帝
所有Royal Cypher都係咁樣用拉丁文嘅

直到依家好鍾意得閒爆幾句拉丁文嘅法律
刑事案件都仍然會出現 R v. xxx 嘅格式
R就係Rex/Regina嘅簡寫
即係刑事案係代表女王陛下懲罰你
想像唔到當年去旅行要幾有毅力
以我所知當時係有Pan Am Clipper飛香港至三藩市嘅
香港直飛倫敦網上暫時搵到係戰後嘅事

睇埋你再上面個reply 覺得你都好叻,大學係咪讀history

我大學係走晒啲堂去U Lib睇依啲書
其實都只係識啲tidbits 唔係正統歷史系教出嚟
路過入嚟望一望,題材幾interesting。 但想問問主角是否真有其人? 因為HKVDC真的有一個叫Hung Kai Chiu,都係讀港大(冇記錯好似係混血兒,但中文名寫法好似唔係洪啟昭)。

另外,Leslie Hopgood亦係真實人物。

個人認為如果係用真人做故事角色嘅話,關於佢哋嘅事跡一定要基於事實,呢個係基於對死者,家屬及歷史嘅尊重。

如果想多啲創作空間,建議用虛構人物做主要角色會合適好多。
Hung Kai Chiu 係港大學生嚟,即係洪棨釗下士。

其實本身想最後先開估,介紹當初我係睇過依位學生嘅故事,再以佢做藍本。

但正正因為我想有創作空間,就專登改埋個名,只用同音字,變成另一個人。

Leslie 嘅家鄉,歲數,入伍時間,同佢之後嘅遭遇都會係真嘅咁當然佢冇同男主角講過嘢,亦唔係主要角色,但我都想保留返佢嘅背景資料。

女主角名係假嘅,另一個男主角個名,係根據三個真實人物各抽一個字合併而成,女二就未出場,但名都係取材於一位真實人物,不過唔太同音

多謝你提點
明白,加油!

我阿爺就喺1941年開戰前冇幾耐由義勇軍調咗去ARP。 依家諗返,如果佢留喺義勇軍,可能我同我老豆都唔會出現係呢個世界。
我中學對英國皇室史最有興趣
到大學接觸埋香港史就不能自拔咗
爺爺
咁佢有冇同你分享過當年嘅嘢
ARP係Air Raid Precautions?
語氣太現代,唔似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞