[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
雞腸應該有排睇
1941年12月25日,香港已經沒有一片寧靜土地。

.
.
.

香港正式淪陷。

____年__月__日,香港已經沒有一片寧靜土地。

.
.
.

香港正式淪陷。

睇到眼濕濕
聽日出下星期份工有2nd interview 所以準備緊搞到出文慢咗
唔好傷心
雖然係虛構故事,但都真係帶點真實
所以我哋要汲取歷史教訓
加油
搞掂曬先出都得
定時定候推po only
支持!!樓主加油!
咁又未必嘅,咁多史料話真・日本軍到處都有姦淫擄掠(唔係淨係到處香港),我諗好難概括話佢哋對佔領地嘅民眾客氣。

據我了解,喺香港嘅日軍應該無滿州人,滿州人應該絕大部份喺滿州國軍隊入面(日本嘅傀儡國),只係同蘇聯交過手,冇去過其他地方打仗。

日軍自己體制裏面有好多韓國人嘅部隊(當時係日本殖民地),戰爭後期仲有台灣人嘅部隊。韓國人嘅部隊通常都係二線或負責後勤(例如看守戰俘)。 我睇過嘅書有啲就話韓國裔嘅日本兵係比日本裔嘅日本兵更衰,更變態,可能係因為日裔日本兵都睇唔起韓裔日本兵,所以佢哋心理就更加唔平衡,對戰俘嘅待遇就更差。
何凝姿趕忙拉著凌巧蔩,堅定地說: 「唔係! 我地唔係要就咁投降認輸。但如果你依一刻可以一個人殺到成隊日軍,解救香港嘅,我一定唔會阻住你。但事實上你知我知,你未行近佢哋已經會死咗喇! 仲會累埋你成家同你一齊陪葬呀!」

凌巧蔩卻仍帶激動地說: 「依個時候仲講咩理性呀? 我哋唔反抗以後都一定會做奴隸呀! 你想世世代代都要對班日本仔敬禮呀唔通? 到時就最和平啦係咪?」

「凌巧蔩你同我企係到呀!」何凝姿忽然大聲么喝著凌巧蔩,幸好街外的樂聲足以蓋過她們爭吵的聲音。

「幾嬲都好,都唔可以貿貿然衝出去,咁根本就係有勇無謀,對大局都於事無補!」何凝姿語帶嚴肅地說。

凌巧蔩聽罷,手仍然繃緊,終究放下了刀子。何凝姿上前抱著她,說:「我唔係叫你咩都唔好做就認命。我相信依刻仲有好多地下軍計劃緊反擊,只係你唔會見佢哋喺條街亂咁衝出嚟殺日本仔,因為佢哋每一個人手都係好珍貴嘅資源,冇咗就好難即刻補得返。所以我相信佢哋都認真計劃緊。所以,無論你覺得咩方法有用,只要你相信係有幫助嘅,你就去做啦,我唔會反對你。但我最唔支持嘅,係你一時衝動,咩都唔理就衝咗出去,到時連累嘅唔只你自己,仲有你屋企人,知唔知?」

凌巧蔩聽著聽著,開始哭了起來,和街上一片熱鬧樂聲成強烈對比。「我哋係咪已經返唔到去以前喇……」

何凝姿為凌巧蔩抹一抹臉龐的淚水,抱著她說: 「我哋又何必抱著之前嘅嘢唔放呢? 由依場仗打嘅第一日開始,一切都已經唔同哂喇……」

當日下午四時,天上忽然傳來轟隆隆的飛機聲。原來是五十多架日本空軍,列隊低飛,擲下傳單。

「喂喂佢哋飛咗啲紙落地喎。」凌大叔好奇往外張望後,抵不住好奇心,出門匆匆撿了一張宣傳單張回家。

「軍用手票……」凌大叔嘗試閱讀傳單內容。何凝姿、凌巧蔩和凌巧昂也走來一看究竟。

「佢嘅意思係咪唔准用港幣,要我地兌換軍…軍用手票?」凌巧昂一語中的。

「吓?! 我點知佢將來打輸咗啲咩咩咩軍用手票會唔會變廢紙? 何況你睇下,兩蚊港幣先兌到一蚊軍票,仲唔係想劣幣驅逐良幣!」凌巧蔩馬上接道。

「但佢好似寫話唔跟嘅會嚴懲處罪喎!」凌大叔卻有點膽怯。

「一係我哋換住少少錢先,起碼唔會咩都冇哂。」何凝姿柔聲緩氣地建議道。

除了軍票外,香港百姓的生活也迎來一連串變化。

出咗文喇
多謝你
文已出
出咗文了
依個我有印象讀過本書,都有話日軍入面嘅韓國人係最狠

我剛剛出嗰一章,都係base on 戰後香港人嘅回憶錄,講佢哋親身所見所聞...其實更恐怖嘅赤柱大屠殺我都冇講,因為真係好殘忍,驚自己都頂唔順

但我都有讀過日本牧師救營入面戰俘嘅故事,同舒特拉一樣
好似 印象中 係 YT MY台 那些年節目
郭博士有提過一個人 係日治時代 一個人物

物征隊長 李仁康(音 ; 應該華人 ; 唔知真名 GOOGLE 唔到)
佢係可以有牌 可以 征收物資 (+ 女女 + 殺人權力)
同時 佢又有殺華人又有幫華人 都幾矛盾

PS. 都係個句 GOOGLE 唔到 呢個人 UN FC ABLE
唔單只赤柱,日軍好多地方都犯戰爭罪行,筲箕灣西灣山,跑馬地,渣甸山/黃泥涌峽,淺水灣余堡,都有屠殺戰俘/平民。戰後嘅戰俘營都唔知餓死/病死幾多投咗降嘅盟軍士兵,仲有送去日本被迫做苦工,或係Hell Ship喪命嗰啲盟軍士兵。

平民有平民嘅慘,以前啲長輩成日講3年零8個月好多人冇嘢食要食樹皮,老鼠,昆蟲。 另外,被流放到螺洲餓死嘅又有,比憲兵隊折磨死或處決嘅又有,仲有被趕返去大陸途中死嘅,根本呢啲通通都係日軍嘅戰爭罪行。 我諗大部份當時嘅香港人都唔鍾意日軍,但當然每個人經歷及際遇唔同,有啲可能遇到比較好嘅日軍軍人,或冇遇過差嘅,咁咪可能覺得日軍都唔衰得晒。
幫樓主貼返幾張日軍入城式嘅相先(網上搵嘅)

最尾個張
我星期五就會面試,忙完應承大家會加快返進度
支持樓主
想貴精>貴多
雖然本來係WHY NOT BOTH
真係睇到眼濕濕
點解香港無乜華人研究本土二戰史
唔係話唔識英文
真係無乜動力睇英文書
add oil!
推 面試加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞