[二戰香港]一路追故一路學香港歷史

568 回覆
205 Like 0 Dislike
hello大家
終於忙完哂,星期六出文
久等喇
等你呀
依個禮拜自己忙所以出慢咗,今日出完聽日決定再出多篇趕返進度
就係因為你依句,所以我今日睇多咗料去修改少少情節
見你睇到眼濕濕,一方面好惋惜當時香港人嘅辛苦歲月,另一方面少少開心我寫嘅嘢還算可以感動到最少一個讀者

本土二戰史嘅話,最出名應該係watershed Hk 依個fb page,佢哋宗旨好似就係提倡香港保衛戰史。

我同意好多人唔好話英文,就算中文都會tldr但我之前搵料都真係要依賴下英文書,特別係加拿大兵回憶錄嗰啲,因為最真實又最詳盡,仲要冇中文版

中文書最出名應該係鄺智文寫嗰兩本,我都搵到唔少有用資料。

如果你想易入口真心可以睇下上面嗰個fb page,雖然話唔定你都有like到
出咗文,多謝祝福
講真唔係刻意搵真係唔知呢啲
香港式「去殖民化」→ 泯滅本土歷史文化
Live咗 寫得好好睇
諗起宜家香港 真係sad
甚至係修改,例如講到冇出現過嘅東江縱隊好有用
我大學跟過教授去城門個遺址,嗰時對香港保衛戰係零認識,當時印象完全係點解遺址會打理到咁,生哂草到我之後了解多咗香港史,就更加唔明點解咁珍貴嘅地方會搞成咁
人哋捱咗3年零8個月 堅持同信念真係好重要

Btw多謝支持
東江縱隊我反而冇咩研究過因為我睇開香港本土範圍以內嘅事多

我覺得而家個年代慶幸有digital footprint 去如實紀錄歷史,唔洗只靠睇史書,因為書真係話改就改
咪就係因為冇乜出現過,所以你冇乜點研究
故園風雪後,朋友又聚首
好景不復再,只剩百般愁
呢篇係有典故?
好似幾有趣 不過未聽過
係文啊
我反而想知其實淪陷之後香港係咪冇再反抗過(計埋失敗嗰啲),定真係等外國救
我有時都怕大家當咗我個ig係純歷史page,其實佢係為依個故事而設每個po會對應返其中一章
等我得閒改一改ig個bio先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞