[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
而家用緊部二手teac ud h01 dac
xlr出去對genelec 8020度

部teac而家電腦usb input, ps3 optical input, player仔dx50 coaxial input

諗緊有冇dac仲有得入碟,藍牙,同埋connect nas播歌

定係分番開dac, cd player/network player算

巴打對底座邊到買?
幾錢?

Euro46,同埋對喇叭一齊喺Thomann買

我都係係Thomann
後悔無撚買埋對底座
淘寶485人仔
DMA 好似要800幾

巴打對底座邊到買?
幾錢?

Euro46,同埋對喇叭一齊喺Thomann買

我都係係Thomann
後悔無撚買埋對底座
淘寶485人仔
DMA 好似要800幾

行貨食水深到仆街
喺Thomann買連埋運費仲平過香港買3/1
話時話,有無巴打知道Thomann維修個運費係自負定點
嘩屌呢個post真係要留名學野
留名學野
新手 空間問題每邊得100mm左右位置,想買Audioengine A2+ for電腦用,呢隻抵唔抵玩?仲會唔會有其他介紹返?

同埋如果想PC 同PS4 同一喇叭出聲,係咪要買多隻USB DAC?

乜都唔識,求教
新手 空間問題每邊得100mm左右位置,想買Audioengine A2+ for電腦用,呢隻抵唔抵玩?仲會唔會有其他介紹返?

同埋如果想PC 同PS4 同一喇叭出聲,係咪要買多隻USB DAC?

乜都唔識,求教

搵部有usb同optical in嘅dac就得

而家me部teac ud h01就係咁

a2+冇研究過唔評論
啱啱爬左少少文
放棄左active
Focal有無咩入門推介
打算合併+speaker

focal 代理轉到仆街
我驚你搞搞下無保養

咁驚
有無d通透同多details既speaker介紹

幾多budget ?
呢期我最深印象係兩隻喇叭
1. onkyo 結他仔
2. Harberth P3esr

Chario 出左新monitor 價錢合理
不過我未聽過 聽講幾好

不過通透同多detail其實都睇好多野

20k/ pair

你去聽下onkyo Dtk-10
射程之內 仲有找好多
我聽過夾luxman class a
個聲同個size唔撚成正比
定位準到痴鳩線
音場闊過西隧

二手市場都活躍

唔係話歧視日本野
但唔知點解鍾野歐洲野多d

LS 3/5 嗰類聲岩唔岩?
啱啱爬左少少文
放棄左active
Focal有無咩入門推介
打算合併+speaker

focal 代理轉到仆街
我驚你搞搞下無保養

咁驚
有無d通透同多details既speaker介紹

幾多budget ?
呢期我最深印象係兩隻喇叭
1. onkyo 結他仔
2. Harberth P3esr

Chario 出左新monitor 價錢合理
不過我未聽過 聽講幾好

不過通透同多detail其實都睇好多野

巴打係邊度聽

harberth就都係友誠嗰度啦
有次陪朋友去聽

onkyo就係日本聽,
香港就德發地庫有
各位爸打點睇德川嗰隻3吋喇叭同埋佢部擴?

試聽就未聽過,
不過我自己就唔會試
客廳聽歌組合:
Bose 464 and Diatone DS-73DII 喇叭
Marantz PM-15S1前級
Sony HAP-S1 Harddisk player
Technics A1000 後級
Sony JA333ES MD機
除左部Harddisk player係前年買其他機都有10年年資或以上囉(Diatone有30年但依然好好聲!)

technics真係好靚仔

Diatone 好似即係三菱 啲木好靚仔

Diatone係三菱,呢對喇叭唔算係乜高級野但d人聲真係幾靚,好有包圍感

巴打你就好,而家好難買到咁靚condition
我記得當年高登個音響post係我開
搞搞下沉左post
嗰時叫人去秋記買條喇叭線
個個report話正

點知而家秋姐都唔做了

個時就係聽巴打講去秋記配線

秋姐都唔做,以後DIY都唔知去邊
我想問藍芽喇叭3000-4000有邊隻好?
Kef egg好唔好?
窮學生新手Lm

用緊Bose Companion 5 都玩左兩三年 淨係電腦普通用 得閒睇下戲聽下歌 佢個模擬5.1睇戲真係冇得彈

另外想整套膽機玩下純聽歌
點睇Sony cmt-sbt40d
平平地想試下買嚟電腦用
落過Sony showroom但冇放出嚟 冇得試聽
客廳聽歌組合:
Bose 464 and Diatone DS-73DII 喇叭
除左部Harddisk player係前年買其他機都有10年年資或以上囉(Diatone有30年但依然好好聲!)

Diatone係三菱,呢對喇叭唔算係乜高級野但d人聲真係幾靚,好有包圍感。

部ja333es 好靚仔 估唔到仲有巴打keep 住md deck
巴打部sony s1 行110v 定220v ?音質點?
我用緊部 j3000 md deck, 成日都想揾Sony s1 , x3000 嗰類細機襯番1set
客廳聽歌組合:

Diatone係三菱,呢對喇叭唔算係乜高級野但d人聲真係幾靚,好有包圍感。

部ja333es 好靚仔 估唔到仲有巴打keep 住md deck
我用緊部 j3000 md deck, 成日都想揾Sony s1 , x3000 嗰類細機襯番1set

無記錯S1 無行貨,早兩年有人搞workshop教mod 機做220V
新手留名學野
對YAMAHA nx-n500 有興趣
但係要連去電腦有無邊部dac平平地抵玩?
Budget 3k左右
而家用緊部二手teac ud h01 dac
xlr出去對genelec 8020度

部teac而家電腦usb input, ps3 optical input, player仔dx50 coaxial input

諗緊有冇dac仲有得入碟,藍牙,同埋connect nas播歌

定係分番開dac, cd player/network player算

aura note v2
客廳聽歌組合:

無記錯S1 無行貨,早兩年有人搞workshop教mod 機做220V

部s1係響日本買完寄過黎,110v,幾年前買連運費大約5K左右
客廳聽歌組合:

部S1如果你直出落amp我覺得可以收貨,聲音都好平均。但如果你當佢係amp黎用我就嫌佢個聲底比較薄唔得豐潤。不過部機就幾方便,差唔多所有file都解到,又可以駁電腦用cd rom去過CD,唔錯。
J3000同X3000好多年前我有過可惜兩部都仙遊了…個時響中原買行貨好x貴,壞左問過要$3000所以唔整,之後就響日本買左部JA333返黎,最後一部ES系列嘅md deck就當係買個記念…始終MD嘅聲底係好特別同之前錄左好多md碟,都係青春嘅回憶。
客廳聽歌組合:

Diatone係三菱,呢對喇叭唔算係乜高級野但d人聲真係幾靚,好有包圍感

巴打你就好,而家好難買到咁靚condition

我都係去yahoo japan拍賣度搵到,唔計運費都係$1300港銀!個賣家保存得好好,有9成新。係運費就甘d…
呢隻大通喇叭我冇諗過出黎個效果會咁好,佢個32cm低音應記一功!
Sonus Faber 有冇同好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞