[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
用緊MacBook Air + KEF x300a wireless 聽Spoify premium,遲d想轉KEF LS50 wireless 聽 Tidal HiFi,不過要放咗對x300a先得

LS50 Wireless正過X300a好多
X300a好似係出嚟試水溫咁

諗住放幾錢?想收
用緊MacBook Air + KEF x300a wireless 聽Spoify premium,遲d想轉KEF LS50 wireless 聽 Tidal HiFi,不過要放咗對x300a先得

前排係EMAIL見到KEF封NEWSLETTER話LS50出左WIRELESS果下唔知點解有少少驚訝
各位巴打
小弟平時就咁用普通電腦speaker聽歌,呢家想提升下音質
係咪應該買番個usb dac 同新既speaker呢?
budget $3000左右 大家有咩好介紹?

Bass夠,但高頻同分析力都

換線唔會幫到你

換線都係微調下

唔好expect換左會連個聲底都變埋

換鍍銀線應該會多咗高頻嘅,但音質唔會有明顯改善

咁成個換有咩推介 筆直二千左右

Fostex PM0.4

換線唔會幫到你

換線都係微調下

唔好expect換左會連個聲底都變埋

換鍍銀線應該會多咗高頻嘅,但音質唔會有明顯改善

咁成個換有咩推介 筆直二千左右

Fostex PM0.4

加少少jbl 305

又係加少少系列
Yamaha nx n500點睇 新手貪佢乜都有
想知elac同adam個氣動高音有乜分別?
睇中elac am200
想知elac同adam個氣動高音有乜分別?
睇中elac am200

我覺得近期Elac嘅氣動高音(即係JET 5)tune得自然咗,adam個氣動高音我覺得都係搶咗少少。
原本諗住遲下儲錢喺Thomann買artist 5 但佢地賣晒

巴打可唔可以講多少少 HRTF
我都用緊LCD2

巴打search waves NX 或者 TB Isone 睇睇!
我兩個plugin都有,waves NX 好啲,但LCD-2 本身個音場有啲怪,唔係咁易set

上去nx望過下 佢plugin 一定要配mixing software?
本身我用緊audirvana+itunes 唔知可唔可以用埋nx

巴打用Mac,我用PC
基本上你有要一個VST host, 去host住個waves NX VST
audirvana 都有內置VST host,你試下
或者用依個:
https://www.gearslutz.com/board/product-alerts-older-than-2-months/1139326-menubus-master-bus-your-mac-version-1-0-0-available-now.html

用到話聲我知,然後我再分享下LCD-2 在waves NX 的settings

搞左幾個鐘 發現audirvana乜都唔support

用audirvana內置host nx開到 set到 但係一playback 就crash
Menubus 就用到nx 但係audirvana就唔support

咁慘?
menubus 應該大部份VST 都用到,audirvana 點樣唔support 法?

HRTF 你可以試埋TB Isone, 我見headfi 好多人同audivana用

VST Host 的話,試audiohijack 加 pedalboard2

我個setting 是咁的
Itunes (audirvana) -> menubus -> dac
但係一play audirvana就話unable to grab exclusive access 點set 都唔得

TB Isone試緊 睇完user manual 好似幾複雜下
用preset聽左幾首 覺得好過nx 細節冇食到
不過都未覺得似speaker

正常set 好晒的話,你覺得細節食咗係正常架,因為headphone superstereo effect 係會強調咗細節。即係人地o係你耳仔邊彈結他,同佢o係你一米前60度彈,係唔同的。

TB Isone 你搞好個ear size 同head size 先,跟佢manual 做一次,慢慢黎,咁就會set 得好

Waves NX 個head size ear size 其實同TB Isone 差唔多,佢叫你自己用尺度,但係LCD-2 本身個soundstage 怪怪地,個ear size 你拉你聽人聲樂器聲剛剛在耳仔水平就ok!

兩隻set 好晒,我都係覺得waves NX 自然啲,我仲會用waves NX 睇戲用5.1 7.1, 爽YY

brother given up already?
原本諗住遲下儲錢喺Thomann買artist 5 但佢地賣晒

再儲氣一次過買埋線同架

再儲氣一次過買埋線同架

大概幾錢 有無推薦

諗住放幾錢?想收

different price range
巴打求推介

想要個subwoofer ,cheap野就得,主要想用黎取代d家庭套裝5.1果個1

因為5喇叭駁amp,但本身果個sub係無源sub,要買過舊先出到聲

同d家庭sub差唔多就得,唔洗靚

求推介
巴打求推介

想要個subwoofer ,cheap野就得,主要想用黎取代d家庭套裝5.1果個1

因為5喇叭駁amp,但本身果個sub係無源sub,要買過舊先出到聲

求推介

咁去旺角友誠睇吓,千零蚊都買到
巴打求推介

求推介

咁去旺角友誠睇吓,千零蚊都買到

ok

多口問下d家庭5.1果個sub其實係等如咩價位既sub左右?

平時黃金賣果d 2.1喇叭仔?
屋企客廳有部十年機齡既Onkyo AV receiver打左柴想換
衣家係唔係三至五千既款已經有齊咁上下features? 唔需要atomos / 高bitrate DAC
主要係插Magic TV睇電視,NOW cable睇波,blu-ray,Apple TV;speaker只有5.1
請問有無cd player+fm 介紹?
我自己有amp 同喇叭
最好細細部
唔該各位

類似teac PD-301咁既功能

想問下,新仔 有1對無源yamaha 想平平地推著佢
應該儲錢買部teac 果ai 101da 定仲有無d 再平d 既amp ?
本身有dac
巴打求推介

求推介

通利mega box開倉,去睇下

good!!!

唔該晒巴打
想問問有關有源subwoofer問題

今星期去通利睇下執唔執到隻平野玩

但想問清楚d,我係咪是但揀隻有源就用得? 比yamaha amp用

我見有d 有源sub有埋聲道果d野,即係可以駁埋喇叭入去

如果我駁amp係咪可以唔洗理,全部駁晒入amp就得?

如果買到就去埋鴨記買線,跟住就可以開工整
屋企客廳有部十年機齡既Onkyo AV receiver打左柴想換
衣家係唔係三至五千既款已經有齊咁上下features? 唔需要atomos / 高bitrate DAC
主要係插Magic TV睇電視,NOW cable睇波,blu-ray,Apple TV;speaker只有5.1

自問自答系列
research左一陣見到Onkyo啱啱出左部中階TX-NR676E
有7+1HDMI,4K 60Hz HDR10 4:4:4,內置Airplay / ChromeCast / Spotify / Tidal,5GHz AC
Atmos 5.2.2,165W / channel,32/384 DAC,5.6MHz DSD
5千鬆好似幾抵屌?

巴打用Mac,我用PC
基本上你有要一個VST host, 去host住個waves NX VST
audirvana 都有內置VST host,你試下
或者用依個:
https://www.gearslutz.com/board/product-alerts-older-than-2-months/1139326-menubus-master-bus-your-mac-version-1-0-0-available-now.html

用到話聲我知,然後我再分享下LCD-2 在waves NX 的settings

搞左幾個鐘 發現audirvana乜都唔support

用audirvana內置host nx開到 set到 但係一playback 就crash
Menubus 就用到nx 但係audirvana就唔support

咁慘?
menubus 應該大部份VST 都用到,audirvana 點樣唔support 法?

HRTF 你可以試埋TB Isone, 我見headfi 好多人同audivana用

VST Host 的話,試audiohijack 加 pedalboard2

我個setting 是咁的
Itunes (audirvana) -> menubus -> dac
但係一play audirvana就話unable to grab exclusive access 點set 都唔得

TB Isone試緊 睇完user manual 好似幾複雜下
用preset聽左幾首 覺得好過nx 細節冇食到
不過都未覺得似speaker

正常set 好晒的話,你覺得細節食咗係正常架,因為headphone superstereo effect 係會強調咗細節。即係人地o係你耳仔邊彈結他,同佢o係你一米前60度彈,係唔同的。

TB Isone 你搞好個ear size 同head size 先,跟佢manual 做一次,慢慢黎,咁就會set 得好

Waves NX 個head size ear size 其實同TB Isone 差唔多,佢叫你自己用尺度,但係LCD-2 本身個soundstage 怪怪地,個ear size 你拉你聽人聲樂器聲剛剛在耳仔水平就ok!

兩隻set 好晒,我都係覺得waves NX 自然啲,我仲會用waves NX 睇戲用5.1 7.1, 爽YY

brother given up already?

未 最近好忙 過多一排先搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞