[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
巴打點睇kef x300a
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階
X300A聽落好矇,有層紗隔住啲人聲咁。佢賣點係方便免DAC而已。

如果巴打Budget有5-6千嘅話可以試下上Thomann買Focal CMS系列/Yamaha HS系列+Fostex DAC
PMC用家留名
新手想買JBL cm202
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl
用緊yamaha amp,2喇叭+1bass,聽歌睇戲打機好正,但係好"雅訂"

電腦optical>amp

而家諗緊好唔好轉左佢做2個喇叭算,用usb

但唔知主動式喇叭同用amp分別大唔大?

睇中左KEF果隻蛋 貪佢2個夠擺又用得返我個bass

心入面有個計劃係將個amp擺返係廳,本身電視用緊普通samsung bd 果d套裝5.1

但就壞壞地,前置喇叭or後置喇叭有時無聲,我諗係個bd壞壞地

想將個amp駁返落電視,5.1喇叭駁返落amp,另買齋讀碟機算,咁果5.1又唔洗晒

但問題係要轉頭,因為本身果5.1係用緊d家庭套裝機專用線,我想剪左佢將入面d銅線扭出黎放入amp,想問下唔知work唔work

其實Active即係將部AMP塞落部喇叭裡面 所以出到嚟效果如何都係視乎佢部Amp嘅級數。

至於KEF EGG,呢隻算係KEF低階最好嘅產品,起碼啲聲都算分得清唔會好似X300A咁矇。加上巴打又可以用返隻Sub仔。

Btw,DxA有得試。

最後,理論上你可以咁做,不過你要睇佢個Subwoofer 用唔用得返,因為一般套裝5.1嘅Subwoofer都唔會有RCA IN.
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

我反而覺得以價論聲算唔錯
可能個人口味唔同
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

可能個人口味唔同

真係垃圾嚟
聲差到仆街
以價論聲都係咁話
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階
X300A聽落好矇,有層紗隔住啲人聲咁。佢賣點係方便免DAC而已。

如果巴打Budget有5-6千嘅話可以試下上Thomann買Focal CMS系列/Yamaha HS系列+Fostex DAC

嚟緊都諗住屌呢隻
genelec 8010用家, 家下想轉8030, 早瘡知真係加多D升上去, 家下唔湯唔水

巴打巴打,想問下Genelec嘅聲底係點
嗰時上Thomann訂Adam之前無留意到呢個牌子,聽人講話正過Adam好多

監聽級好聽唔慣, 好似清水都無咁清, 8030會好D, 不過如果就咁聽歌D人講用M40會好D, 8030就鋁殼, M40就纖維, 價錢差唔多, 8030就5吋, M40就6吋, 我自己偏向8030多D, 因此當日買8010就係因為檯細.

Adam好多人講都唔差, 睇畢直做人姐, 同埋位夠唔夠, 仲有預錢買腳架, 之前有巴打教要加腳架, 最後都買左, D聲係好左, 但細喇叭BASE弱係死症, 家下真係後悔當日無加多D入8030
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

嚟緊都諗住屌呢隻

KEF其實好老實係出名,
講聲就
你部機成萬 小弟仲係學生 用緊一個叫Sansui既大陸野 佢蔗渣價錢但係燒鵝的味道 想但升級下 見黃金有部機(大約1k)話 用電腦插入部機再插入個喇叭就可以提升音質 呢方面真係無從入手

山水好似日本機嚟
巴打你而家係soundcard直出喇叭?

山水好耐以前賣左俾大陸,之後已經轉哂了
用緊yamaha amp,2喇叭+1bass,聽歌睇戲打機好正,但係好"雅訂"

電腦optical>amp

而家諗緊好唔好轉左佢做2個喇叭算,用usb

但唔知主動式喇叭同用amp分別大唔大?

睇中左KEF果隻蛋 貪佢2個夠擺又用得返我個bass

心入面有個計劃係將個amp擺返係廳,本身電視用緊普通samsung bd 果d套裝5.1

但就壞壞地,前置喇叭or後置喇叭有時無聲,我諗係個bd壞壞地

想將個amp駁返落電視,5.1喇叭駁返落amp,另買齋讀碟機算,咁果5.1又唔洗晒

但問題係要轉頭,因為本身果5.1係用緊d家庭套裝機專用線,我想剪左佢將入面d銅線扭出黎放入amp,想問下唔知work唔work

其實Active即係將部AMP塞落部喇叭裡面 所以出到嚟效果如何都係視乎佢部Amp嘅級數。

至於KEF EGG,呢隻算係KEF低階最好嘅產品,起碼啲聲都算分得清唔會好似X300A咁矇。加上巴打又可以用返隻Sub仔。

Btw,DxA有得試。

最後,理論上你可以咁做,不過你要睇佢個Subwoofer 用唔用得返,因為一般套裝5.1嘅Subwoofer都唔會有RCA IN.

喇叭線轉過條就搞掂,問題就係隻subwoofer

佢入sub果邊係夾線黎(紅同黑),另一邊係專用頭

唔知可唔可以買條subwoofer線係一邊sub頭一邊紅白? 然後我將紅白個頭拆出黎變銅線比返個subwoofer夾
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

可能個人口味唔同

真係垃圾嚟
聲差到仆街
以價論聲都係咁話

巴打有冇其他好推介?
我貪佢多輸入又細細部咁,我電腦ps4加電視輸入
中意聽人聲
Budget 去到三千幾四千,加多少少或者唔少都可以
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

嚟緊都諗住屌呢隻

絲打(巴打?)真係要諗清楚,X300A真係唔值5,6k。
小弟覺得你可以試下Yamaha HS5+Fostex HP-A4,上Thomann 買連連費都係4千8左右。但效果一定好過X300A
用緊Audioengine A2 已經覺得好正
喇叭放書檯 用咩"浪" 高佢好?
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

嚟緊都諗住屌呢隻

講聲就

巴打介唔介意教下細佬
其實小弟諗住入坑 但係DAC同SPEAKER唔識揀
點駁都唔識

求其鋸幾條木
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

唔同價位喎

求其鋸幾條木

書檯緊係用書浪
巴打手提dac有冇推薦

度岩size去塊黑雲石
包你低音同定位升兩級
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

可能個人口味唔同

真係垃圾嚟
聲差到仆街
以價論聲都係咁話

巴打有冇其他好推介?
我貪佢多輸入又細細部咁,我電腦ps4加電視輸入
中意聽人聲
Budget 去到三千幾四千,加多少少或者唔少都可以

姐係幾多budget
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

嚟緊都諗住屌呢隻

講聲就

巴打介唔介意教下細佬
其實小弟諗住入坑 但係DAC同SPEAKER唔識揀
點駁都唔識

幾多budget
電腦用洗唔洗夾DAC?

KEF低階

唔同價位喎

記錯左CMS個價位,Yamaha就ok
我記得當年高登個音響post係我開
搞搞下沉左post
嗰時叫人去秋記買條喇叭線
個個report話正

點知而家秋姐都唔做了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞