[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
之前諗過買ls50,但係dac用u05
玩得ls50又要加amp,可能又要換dac

不如平平地玩adam ax算
但u05個前級係咪廢,唔用好過

暫時睇中adam, genelec, dynaudio呢幾個牌子
諗住睇多幾下review就聽晒佢再決定

但呢類監聽主動喇叭用埋冇乜味道既dac會唔會冇晒味

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
未必會鍾意 monitor
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

追下post 有教去外國買返黎平大半

預計會去thomann買,香港買唔落手
LS50聽過好鐘意佢既人聲

如果10k左右以下,已有u05
唔賣u05情況下有咩推薦下

暫時睇中adam, genelec, dynaudio呢幾個牌子

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

如果ls50去左7k,仲有3k買到咩amp?

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
我第一次聽LS50係係聯興搵佢代理部膽機推既
4k幾 人聲係幾好J
ls50

3隻走向都唔同

不過你鍾意LS50
不過去聽下先

同埋香港買佢好撚貴

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
4k幾 人聲係幾好J

重有我fd 係用d入門 av amp 3-4k果d 推
我唔記得乜 model 都唔錯架

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
4k幾 人聲係幾好J

差唔夠1.5k我買全新算
Kef二手價都幾硬下

主動speaker係咪好多都偏監聽
窮學生 1k budget Edifier c3x 點睇

打下機 睇下戲都得既
但聽歌你有要求就唔好啦
呢個世界重有好多美好既聲音

有無介紹 巴打

打下機 睇下戲都得既
但聽歌你有要求就唔好啦

有無介紹 巴打

你打機睇戲定聽歌

打下機 睇下戲都得既
但聽歌你有要求就唔好啦

有無介紹 巴打

你打機睇戲定聽歌

聽歌 edm個類

請教下 我電腦嘅display card (nvidia 1050今年新買)hdmi駁marantz amp
未成功出聲

你以前點駁架?

駁唔到可以@我研究下https://t.me/SamSamhkg

唔係個個有有幾萬budget
平有平玩 貴有貴玩
"個款舊平價av amp",配一對幾千蚊喇叭,輕鬆聽下歌仔,有乜問題?

我用喇仔聽得不知幾開心

唔係話要幾萬budget
但入門av amp真係唔岩聽歌,只岩睇戲
我都係用緊NR系列,聽歌明顯輸蝕俾陳年mini hi-fi

仲有av amp唔可以用黎聽歌原因, 用2.0 喇叭同av喇叭電阻唔同, 好易燒amp, 直頭係會燒着出火果隻

多謝你,剛剛食完飯,笑到肚痛呀

我都差點噴水。

打下機 睇下戲都得既
但聽歌你有要求就唔好啦

有無介紹 巴打

老實講 1k 鬆啲 聽歌用
應該只得鄰國牌子
不過連登/高登講鄰國牌子係死罪

1. 淘隻小型class d amp (牌子smsl/topping) 人仔500
2. 買對二手日系speakers (dcfever, 淘寶二手店) 人仔400-600
3.電腦底板耳筒窿直出 冇dac解碼
4. 買100蚊綫材
想用 電腦聽歌
諗住買隻2手 av amp睇戲嗰啲

顯示卡gtx 1050ti
→hdmi綫 → av amp
→左右喇叭+ subwoofer

目標:諗住平平地 $1,XXX搞點

想做到呢啲野:

用法簡單 唔想幾舊野
調較 Bass +/-, treble +/-
高音甜 低音勁
主要用digital source

已有器材:四隻衛星喇叭 一隻中置 一隻subwoofer 係客聽部av amp嘅

點解係睡房聽音響:

入睡房用 屋企人係廳睇射鵰
阻q住聽歌

想搬音響入房用
佢哋又話 睇電視有音響好聲啲

用左幾日,交report

缺點:
電腦→hdmi→av amp
音效good
問題係display畫面。電腦認左隻amp為第二monitor,從此多事。

轉用光纖 就冇晒問題
優點:都係音效
可用amp調節bass treble
有24/96解碼
DTS surround嗰啲,睡房睇戲

可能我隻LCD monitor係4K解像度 所以部av amp 搞唔掂
見冇乜人講KRK

https://www.sweetwater.com/store/detail/Rokit5G3

大家點睇呢隻啊??
唔玩pma-50呢啲一體機 同價位其他選擇聲會唔會好大差距? 自己主要駁電腦用耳牛聽 短時間諗住加喇叭
唔玩pma-50呢啲一體機 同價位其他選擇聲會唔會好大差距? 自己主要駁電腦用耳牛聽 短時間諗住加喇叭

巴打 其實我都想知
不如...今次到你做勇士
買嚟試下 然後交報告
想用 電腦聽歌
諗住買隻2手 av amp睇戲嗰啲

顯示卡gtx 1050ti
→hdmi綫 → av amp
→左右喇叭+ subwoofer

目標:諗住平平地 $1,XXX搞點

想做到呢啲野:

用法簡單 唔想幾舊野
調較 Bass +/-, treble +/-
高音甜 低音勁
主要用digital source

已有器材:四隻衛星喇叭 一隻中置 一隻subwoofer 係客聽部av amp嘅

點解係睡房聽音響:

入睡房用 屋企人係廳睇射鵰
阻q住聽歌

想搬音響入房用
佢哋又話 睇電視有音響好聲啲

用左幾日,交report

缺點:
電腦→hdmi→av amp
音效good
問題係display畫面。電腦認左隻amp為第二monitor,從此多事。

轉用光纖 就冇晒問題
優點:都係音效
可用amp調節bass treble
有24/96解碼
DTS surround嗰啲,睡房睇戲

可能我隻LCD monitor係4K解像度 所以部av amp 搞唔掂

你可以display用dvi直駁mon, hdmi駁amp. 跟住電腦設定同時顯示,再係電腦set返做5.1 效果會好d
小弟唔識音響想賣左去,巴打知唔知值幾錢同埋邊到賣比較好?(有一對冇盒冇用過)
用緊PM0.3 升級換咩好 ?
地方淺窄想換套同0.3一樣體積既

巴打 其實我都想知
不如...今次到你做勇士
買嚟試下 然後交報告

唔好咁 辛苦錢唔想dum落海

其實ls50唔難推

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
4k幾 人聲係幾好J

Kef二手價都幾硬下

如果上面堆主動喇叭都聽唔岩
可能入LS50算,amp暫時睇中Creek Evolution 50A
50A price得1間報價,唔知其他地方有冇得平
見冇乜人講KRK

https://www.sweetwater.com/store/detail/Rokit5G3

大家點睇呢隻啊??

依隻低中頻唔錯
岩曬聽ROCK/HIPHOP 果類型音樂

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
4k幾 人聲係幾好J

Kef二手價都幾硬下

如果上面堆主動喇叭都聽唔岩
可能入LS50算,amp暫時睇中Creek Evolution 50A
50A price得1間報價,唔知其他地方有冇得平

Creek 50a 旺角輝煌賣4998冇伏, 旺角忠誠賣4800但可能會中伏,深水埗九龍賣4800應該冇伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞