[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
因為喇叭同埋DAC 都可以控制音量

大家會點樣較個比例
eg 喇叭開到最細 DAC 較最大....
OR 各50%

speaker set 0db位 (多數係12點位), 然後音量在DAC較就好了

high end 機set法愛另計。

都有複雜set法,睇你咩DAC囉
依樣野叫 gain staging
想買對喇叭插ps4
主要打機聽歌
有乜推薦
筆直 幾百
Adam artist5 vs dynaudiod xeo2 大家會揀邊隻
Adam artist5 vs dynaudiod xeo2 大家會揀邊隻

Adam artist5
DIY用家留名

dac, amp, speaker全部都自己整?

喇叭係淘寶/madisound揾料
地方,能力同budget所限 所以只係買左個細細地既dac/amp
之後有多餘時間同錢先考慮砌dac/amp

有無相睇下
想買一部dac 畢直4000內
Teac係咪好選擇?
喇叭都係3000左右又有咩推薦?

pish..

幫推
其實入門speakers, 最好幾位巴打一齊去thomann買,回家試最好,出面試其實試唔到啲乜,返到屋企都係會唔同聲

Thomann價咁靚,唔鐘意就二手放出去

經常見人買行貨,用咗幾年,放二手價仲貴過我去thomann 買全新加運費

Thomann UK?

Yes

artist 5 平過香港 A3x. 香港代理正仆街含家產

Genelec 差價仲勁呀……

Genelec 8010在DMA一隻賣$4000, Thomann一對賣三千零
https://www.thomann.de/intl/genelec_8010_apm.htm?ref=search_rslt_genelec+8010_336276_0

請問巴打, 如果覺得5" speaker 太大
Genelec 8010係唔係一個做monitor嘅好選擇?

8010我當初都諗過,
但係睇spec驚8010 bass下潛唔到
廢事加多隻sub就索性入8020

而家用落好滿意

買genelec我幾建議買埋佢隻喇叭架
用料實淨同埋唔會阻

唔該巴打先
不過可惜8020超過預算太多
原本諗住2.5k 依家都打算加到上去8010
依家我應該係揀Yamaha HS 5 / 8010 請各位俾俾意見
BTW 我見佢8010 好似冇volume control

我用8010個base真係無咩, 真係加多小小上一級係必要, 我都後悔無上8030, 加subwoofer又貴.

volume control我用dac控制, 入得呢d都要加dac用盡個balance輸出.

同埋要加stand, 唔加d聲可以用西聲去形容, genelec 用既stand都唔平, 不過淘寶有老翻, 百幾就有一對

我而家部dac冇volume control

所以買埋舊volume control
https://www.thomann.de/intl/palmer_monicon.htm?ref=search_rslt_palmer_329741_4

我覺得隻active speaker上面就算有volume +-
都唔好expect咁多
因為我仍住我會較到左右大細聲
其實係thomann 訂野..
係咪先做會員..打香港地址...信用卡比錢買野
然後等通知收貨?
聽會送去最近屋企既郵局?
DIY用家留名

地方,能力同budget所限 所以只係買左個細細地既dac/amp

有無相睇下

DIY Speedster
玩耳筒但係冇玩過音響
雖然唔可以直接比較,(音場...定位...個D我知唔知比到)
但一隻2皮既耳筒,大概要幾多錢先買到有差不多音質既HIFI?(分析力之類)

好難咁比較,可能我會講得比較複雜,唔明可以睇下wiki或者問

原因:
1. 耳筒最大問題係super stereo effect,因為平時用speakers 時你左耳都會聽到右邊speaker的聲,但headphone唔會。
所以用耳筒時人聲唔o係你面前,o係頭頂,樂器聲就去咗耳仔側面。
所以用headphone啲聲唔自然,大部歌的音場和定位都係for speaker。

2. Speaker 受環境影響,room acoustics或correction非常重要。

super stereo effect解決方法:
玩耳筒時用crossfeed (software或hardware) 或 HRTF,兩種都係模擬speaker效果。
Crossfeed比較易set,但無咁準同自然。
HRTF比較難set,但set好咗效果非常好,非一般所謂surround headphone可比!

我自己system的比較:
speaker: benchmark DAC1 pre (8k) + studio monitor (12k) = 20k cost
headphone: benchmark DAC1 pre (8k) + Audeze LCD-2 or HD800 (8k) = 16k cost

speaker 已行room correction
headphone 己行 waves NX (HRTF) + calibration

兩者比較都係speaker 好聽啲,分析力較好
朋友來我家家訪試完,都係覺得speaker 好聽啲

巴打可唔可以講多少少 HRTF
我都用緊LCD2
其實係thomann 訂野..
係咪先做會員..打香港地址...信用卡比錢買野
然後等通知收貨?
聽會送去最近屋企既郵局?

我個時寄公司

remarks度寫business hour先好送

咁當然會,仲有Stereo Link條RCA線都會有影響

至於第二個問題嚟講,有諗過的。
因為Stereo Link 咁駁,即係由Left Speaker 去Right Speaker會有少少Delay

加左個taobao野, 幾好feel.

how much for this?

5舊人仔, 平香港少少

咁貴!!買isoacoustics好過啦, 貴少少

點解平少少買翻版

Isoaccoustic貴一倍喎

特登login入黎恥笑

玩得音響就咪鬼慳幾舊水啦
我mopad 轉isoacoustics都覺得有驚喜, 值得比

因為Stereo Link 咁駁,即係由Left Speaker 去Right Speaker會有少少Delay

5舊人仔, 平香港少少

點解平少少買翻版

特登login入黎恥笑

我mopad 轉isoacoustics都覺得有驚喜, 值得比

我同你一樣!
玩耳筒但係冇玩過音響
雖然唔可以直接比較,(音場...定位...個D我知唔知比到)
但一隻2皮既耳筒,大概要幾多錢先買到有差不多音質既HIFI?(分析力之類)

好難咁比較,可能我會講得比較複雜,唔明可以睇下wiki或者問

原因:
1. 耳筒最大問題係super stereo effect,因為平時用speakers 時你左耳都會聽到右邊speaker的聲,但headphone唔會。
所以用耳筒時人聲唔o係你面前,o係頭頂,樂器聲就去咗耳仔側面。
所以用headphone啲聲唔自然,大部歌的音場和定位都係for speaker。

2. Speaker 受環境影響,room acoustics或correction非常重要。

玩耳筒時用crossfeed (software或hardware) 或 HRTF,兩種都係模擬speaker效果。
HRTF比較難set,但set好咗效果非常好,非一般所謂surround headphone可比!

speaker: benchmark DAC1 pre (8k) + studio monitor (12k) = 20k cost
headphone: benchmark DAC1 pre (8k) + Audeze LCD-2 or HD800 (8k) = 16k cost

headphone 己行 waves NX (HRTF) + calibration

我都用緊LCD2

巴打search waves NX 或者 TB Isone 睇睇!
我兩個plugin都有,waves NX 好啲,但LCD-2 本身個音場有啲怪,唔係咁易set
DIY用家留名

有無相睇下

幾靚仔咁
DIY用家留名

有無相睇下

幾靚仔咁

盤草

5舊人仔, 平香港少少

點解平少少買翻版

特登login入黎恥笑

我同你一樣!

我先買mopad 然後見到 isoacoustics 特價 又再買多件...
兩樣一齊用
細佬都想買喇叭+DAC FOR電腦用

呢幾日都好心大心細,adam artist 5 genelec 8030b kef ls50 wireless

如果筆直20K買喇叭仲有邊隻好

唔考慮Focal CMS/Dynaudio Xeo?
未玩過音響 最近想買個入門版既喇叭for聽歌打機電腦用 ,如果Scarlett 2i2 + Lsr305 2個舊野咁樣o唔ok? 或者巴打們有無其他推介
筆直3k-4k
未玩過音響 最近想買個入門版既喇叭for聽歌打機電腦用 ,如果Scarlett 2i2 + Lsr305 2個舊野咁樣o唔ok? 或者巴打們有無其他推介
筆直3k-4k

2i2唔係用黎聽歌吧
我以前玩過下 出黎D聲唔得 係錄音用
筆直3k-4k

2i2唔係用黎聽歌吧

咁應該用邊隻好
筆直3k-4k

2i2唔係用黎聽歌吧

2i2都係$1000左右,咁$1000買到咩好野呢?
玩耳筒但係冇玩過音響

原因:

我都用緊LCD2

巴打search waves NX 或者 TB Isone 睇睇!
我兩個plugin都有,waves NX 好啲,但LCD-2 本身個音場有啲怪,唔係咁易set

上去nx望過下 佢plugin 一定要配mixing software?
本身我用緊audirvana+itunes 唔知可唔可以用埋nx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞