[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
窮撚玩咩SOUNDCARD試下好?定直接買DAC駁SPEAKER播?

買部DAC會好啲

我反而覺畢直唔多入dac跟本作用唔太大, 留錢投資speaker先, 有多餘錢先玩DAC, 講真DAC提升效果唔算太明顯, 仲要對個靚speaker先有效果.
小弟想買SET喇叭電腦用
會插3.5去耳筒同想有藍芽駁手機
枱面唔大想個SIZE細D
睇過TEAC AI-101DA好似唔錯 但無咩REVIEW
有無咩推介

好想試下rme adi2

係ADI-2 Pro 呀,無pro o個隻好舊架啦!

ok
窮撚玩咩SOUNDCARD試下好?定直接買DAC駁SPEAKER播?

買部DAC會好啲

我反而覺畢直唔多入dac跟本作用唔太大, 留錢投資speaker先, 有多餘錢先玩DAC, 講真DAC提升效果唔算太明顯, 仲要對個靚speaker先有效果.

唔入dac/soundcard咁點接amp/speaker?
即係得返有usb嘅speaker揀咁?
咁岩見到呢個post
呢兩日搵左間音響鋪買ktv amp + speaker +sub-woofer
speaker 佢好似話幫我買一個「馬xx」既牌子
(2 pairs , 4 speaker 兩前兩後,不過係行2.0)
佢話同jbl同級但用木箱
有冇巴打熟呢行 可以俾啲推介我
咁岩見到呢個post
呢兩日搵左間音響鋪買ktv amp + speaker +sub-woofer
(2 pairs , 4 speaker 兩前兩後,不過係行2.0)

唔係追求靚聲 只係追有k房果種好實在既 立體既感覺 同埋啲k歌聲同咪聲夾到就得
咁岩見到呢個post

唔係追求靚聲 只係追有k房果種好實在既 立體既感覺 同埋啲k歌聲同咪聲夾到就得

馬蘭士?

4對喇叭前後咁2.0我覺得不如正正經經2.0算

買部DAC會好啲

dac其實整部二手都得喇
soundcard直出真係炒埋一碟咁

我反而信奉木桶理論
盡量都換晒唔同parts
成日仍住一個位衰聲就成套嘢gg
咁岩見到呢個post

馬蘭士?

4對喇叭前後咁2.0我覺得不如正正經經2.0算

係 馬蘭士
揸fit果個話得兩個係前面啲聲唔夠勁
我自己聽落都覺得係好薄

mytek 192 位巴打唔想side 太多錢, 又唔使用到hi-res
其實MacBook Pro 個headphone jack 插光纖線就會變optical out, 可以用黎駁番隻mytek 192
我之前用hiface evo 都一樣冇左driver support, 係新OS X 用唔到, 而家光纖出駁md deck 做dac 算數
不過optical cable 多數2邊都行方頭, 啫係mytek 個邊隻頭, 要加轉插先插到入mac......
轉插想質素好d dma 有aq隻轉插, device 同線support 最高行到24/192......見過有人話用cheap 轉插行唔到24/192, 用aq 嗰隻行到

Mac support 192k:
https://support.apple.com/en-us/HT202730
ADI-2 Pro review by SoundonSound

http://www.synthax.co.uk/uploads/redactor/SOS-Review-RME-ADI2-PRO-April-2017-Low-res_20_04_2017.pdf

有optical out, 可以用黎駁番部md deck 錄碟
Pm0.3 hp-a4 LM
ADI-2 Pro review by SoundonSound

http://www.synthax.co.uk/uploads/redactor/SOS-Review-RME-ADI2-PRO-April-2017-Low-res_20_04_2017.pdf

有optical out, 可以用黎駁番部md deck 錄碟

外國有巴打用黎錄黑膠DSD,underground 黑膠dsd rip label, XDDD

mytek 192 位巴打唔想side 太多錢, 又唔使用到hi-res
其實MacBook Pro 個headphone jack 插光纖線就會變optical out, 可以用黎駁番隻mytek 192
我之前用hiface evo 都一樣冇左driver support, 係新OS X 用唔到, 而家光纖出駁md deck 做dac 算數
不過optical cable 多數2邊都行方頭, 啫係mytek 個邊隻頭, 要加轉插先插到入mac......
轉插想質素好d dma 有aq隻轉插, device 同線support 最高行到24/192......見過有人話用cheap 轉插行唔到24/192, 用aq 嗰隻行到

https://support.apple.com/en-us/HT202730

都可行,不過個word clock 會slave咗去部macbook pro度,但係最平solution.
或者send email 俾mytek 追佢update driver 啦!
genelec 8010用家, 家下想轉8030, 早瘡知真係加多D升上去, 家下唔湯唔水

巴打巴打,想問下Genelec嘅聲底係點
嗰時上Thomann訂Adam之前無留意到呢個牌子,聽人講話正過Adam好多

adam黎講,聞說sx系列先係佢真正既實力

aq啲產品。。。。。。。。。。。。

因為我之前主力投資USB (2手入左條Entreq konstatin)
而且library有hires 同dsd
再度過可能用FireWire係最平方案
不過FireWire 少d靚線

因為我之前主力投資USB (2手入左條Entreq konstatin)
而且library有hires 同dsd
再度過可能用FireWire係最平方案
不過FireWire 少d靚線

靚嘅Firewire線好似農夫/AQ都有,但依家應該冇新機用Firewire啦 以前Weiss行firewire批DAC正到
genelec 8010用家, 家下想轉8030, 早瘡知真係加多D升上去, 家下唔湯唔水

嗰時上Thomann訂Adam之前無留意到呢個牌子,聽人講話正過Adam好多

監聽級好聽唔慣, 好似清水都無咁清, 8030會好D, 不過如果就咁聽歌D人講用M40會好D, 8030就鋁殼, M40就纖維, 價錢差唔多, 8030就5吋, M40就6吋, 我自己偏向8030多D, 因此當日買8010就係因為檯細.

Adam好多人講都唔差, 睇畢直做人姐, 同埋位夠唔夠, 仲有預錢買腳架, 之前有巴打教要加腳架, 最後都買左, D聲係好左, 但細喇叭BASE弱係死症, 家下真係後悔當日無加多D入8030

我原來都諗住買ADAM A5X 不過試完 8030
都諗住轉8030 , 但係8030 得XLR輸入
換佢 又要換埋DAC

監聽級好聽唔慣, 好似清水都無咁清, 8030會好D, 不過如果就咁聽歌D人講用M40會好D, 8030就鋁殼, M40就纖維, 價錢差唔多, 8030就5吋, M40就6吋, 我自己偏向8030多D, 因此當日買8010就係因為檯細.

Adam好多人講都唔差, 睇畢直做人姐, 同埋位夠唔夠, 仲有預錢買腳架, 之前有巴打教要加腳架, 最後都買左, D聲係好左, 但細喇叭BASE弱係死症, 家下真係後悔當日無加多D入8030

我原來都諗住買ADAM A5X 不過試完 8030
都諗住轉8030 , 但係8030 得XLR輸入
換佢 又要換埋DAC

有無得試埋M40, 差唔多錢好似有埋RAC頭
完全新手 稍為GOOGLE過小小,可唔可以簡單咁理解?
DAC = 外置音卡
Active Speaker = 內置DAC

AMP(擴大器?)呢樣始終唔係好明

小弟大約2000-2500筆直想齋買對喇叭(SPEAKER)電腦用
都幾雜食下,睇電影,打機,但主要都係聽歌多,乜都聽下但以搖滾金屬為主

都叫做左下功課,例如 What Hi-Fi好評既Mission LX-2就係暫時心水
另外同樣好評既Monitor Audio Bronze 2都有考慮,但始終貴好多

想請教各位巴打兩對性價比如何,因為我如無意外都唔會升級SPEAKER
如果下面果對性價比好高我可能都會考慮下比多小小買佢

當然都好想各位巴打推薦下其他款,同埋最好可以指點下去邊買
我係Thomann好似search唔到上面兩對既結果,price.com都冇

買部DAC會好啲

咁有咩新手推介?線使唔使買?
dac amp 同喇叭既關係係咁
音源 e.g mp3 flac
經dac由digital file 轉到analog
amp再將dac 出來既analog signal 放大
然後再由喇叭變做聲音比我地聽
amp 好多時係dac 或者active speaker度包埋
但係好多hifi友都會鐘意 將d野逐件分開再駁埋
dac amp 同喇叭既關係係咁
音源 e.g mp3 flac
經dac由digital file 轉到analog
amp再將dac 出來既analog signal 放大
然後再由喇叭變做聲音比我地聽
amp 好多時係dac 或者active speaker度包埋
但係好多hifi友都會鐘意 將d野逐件分開再駁埋

唔該晒絲打

另外speaker有冇推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞