[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
主動:
AI301DA

聽歌就用foobar --> usb 入 dac --> 主動喇叭出
平時打機睇戲 --> coaxial/optical --> dac --> 喇叭

被動喇叭:
同上不過變做ud301 同被動喇叭

我個人認為主動喇叭好玩啲同普遍靚聲啲

ud301 同ai301da 主要分別就係
ud301純解碼
ai301da你當係大雜燴 有埋amp
不過解碼一定係ud301好啲
不過主要係睇你想用被動喇叭定主動

巴打你係咪調轉左 純解碼配Passive咪要買多部AMP?

啱啱GOOGLE左下 主動其實係咪包含左DAC在內既喇叭? 咁講係咪應該唔洗另外再夾DAC?
主動:
AI301DA

聽歌就用foobar --> usb 入 dac --> 被動喇叭出
平時打機睇戲 --> coaxial/optical --> dac --> 喇叭

被動喇叭:
同上不過變做ud301 同主動喇叭

ud301純解碼

痴線左打錯
主動:
AI301DA

聽歌就用foobar --> usb 入 dac --> 被動喇叭出

被動喇叭:
同上不過變做ud301 同主動喇叭

ud301純解碼

痴線左打錯

更正

ai301da 係跟被動

ud301 係要主動喇叭
本身用緊KEF x300a
想換對active
Dynaudio 好唔好?

Dynaudio 本身好出名好多Studio用,不過睇Hiendy同Review 33啲同好話自從Dyna比大陸收購左之後明顯差左

利申:未用過
主動:
AI301DA

聽歌就用foobar --> usb 入 dac --> 主動喇叭出

被動喇叭:

ud301純解碼

啱啱GOOGLE左下 主動其實係咪包含左DAC在內既喇叭? 咁講係咪應該唔洗另外再夾DAC?

Ai301Da簡單講係一部有dac 嘅amp

UD301 係純dac 所以如果要配passive一定要另外加amp
本身用緊KEF x300a
想換對active
Dynaudio 好唔好?

Dynaudio 本身好出名好多Studio用,不過睇Hiendy同Review 33啲同好話自從Dyna比大陸收購左之後明顯差左

利申:未用過

dyna太多打手 難分真與假
主動:
AI301DA

被動喇叭:

ud301純解碼

如果係主動就唔洗要AMP啦, 好似係
主動:
AI301DA

被動喇叭:

ud301純解碼

主動喇叭係指內置Amplifier嘅喇叭,不過有部份廠會內置埋DAC。
例如: KEF X300A 同Adam Artist 5
其實如果你問我
我會玩passive先
升級真係易好多同多好多野玩
其實如果你問我
我會玩passive先

Passive嚟講,DALI嘅皇太子應該係我最鍾意嘅喇叭
細細粒但極大聲場極好聲
其實如果你問我
我會玩passive先

Passive嚟講,DALI嘅皇太子應該係我最鍾意嘅喇叭
細細粒但極大聲場極好聲

onkyo 結他仔先勁
聽到我o撚曬嘴
我間房套機,音源就 itune 同 iphone。

denon pma-50

kef KHT 2000 Series

audio pro s.1
巴打點睇KEF LS50

同埋之前唔記得咩brand,有個主動式(應該係)喇叭出左鮮紅既喇叭,唔知你知唔知我講邊隻 有d興趣試佢

同埋KEF隻蛋如果同價/差唔多價位黎講係咪最好都係隻蛋了?

同埋之前唔記得咩brand,有個主動式(應該係)喇叭出左鮮紅既喇叭,唔知你知唔知我講邊隻 有d興趣試佢

鮮紅色應該係Scandyna

LS50個價位嚟講算咁上下,不過好難推得好,分分鐘部靚Amp仲貴過LS50
不過比多少少去到8-9千嘅話首推Dali皇太子

LS50 = 無特別無驚喜又難推搵自己嚟搞
可能加上我自己鍾意暖聲嘅野

紅色唔知

鮮紅色應該係Scandyna

LS50個價位嚟講算咁上下,不過好難推得好,分分鐘部靚Amp仲貴過LS50
不過比多少少去到8-9千嘅話首推Dali皇太子

我記得喇,係Fostex

btw其實只係想問下聽感,無錢玩成皮野喇叭
客廳聽歌組合:
Bose 464 and Diatone DS-73DII 喇叭
Marantz PM-15S1前級
Sony HAP-S1 Harddisk player
Technics A1000 後級
Sony JA333ES MD機
除左部Harddisk player係前年買其他機都有10年年資或以上囉(Diatone有30年但依然好好聲!)

新手想買JBL cm202
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

我反而覺得以價論聲算唔錯
可能個人口味唔同

真係垃圾嚟
聲差到仆街
以價論聲都係咁話

巴打有冇其他好推介?
我貪佢多輸入又細細部咁,我電腦ps4加電視輸入
中意聽人聲
Budget 去到三千幾四千,加多少少或者唔少都可以

姐係幾多budget

二千同四千可唔可以都推介一個比我選擇?
啱啱爬左少少文
放棄左active
Focal有無咩入門推介
打算合併+speaker
啱啱爬左少少文
放棄左active

focal 代理轉到仆街
我驚你搞搞下無保養
新手想買JBL cm202
巴打點睇?

垃圾嚟
狗都唔屌
淘寶貼jbl

我反而覺得以價論聲算唔錯
可能個人口味唔同

真係垃圾嚟
聲差到仆街
以價論聲都係咁話

巴打有冇其他好推介?
我貪佢多輸入又細細部咁,我電腦ps4加電視輸入
中意聽人聲
Budget 去到三千幾四千,加多少少或者唔少都可以

姐係幾多budget

二千同四千可唔可以都推介一個比我選擇?

audioengine?
啱啱爬左少少文
放棄左active

focal 代理轉到仆街
我驚你搞搞下無保養

咁驚
有無d通透同多details既speaker介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞