[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
其實入門speakers, 最好幾位巴打一齊去thomann買,回家試最好,出面試其實試唔到啲乜,返到屋企都係會唔同聲

Thomann價咁靚,唔鐘意就二手放出去

經常見人買行貨,用咗幾年,放二手價仲貴過我去thomann 買全新加運費

Thomann UK?

Yes

artist 5 平過香港 A3x. 香港代理正仆街含家產

Genelec 差價仲勁呀……
睇到好吸引
有冇巴打開團thomann買入門喇叭
點睇fostex pm0.4c 依個價位

左右唔平衡設計,不過平囉
當普通電腦speaker 用ok囉

有冇其他推介, 定連埋dac一齊換
https://t.me/joinchat/AAAAAAvqJ745mkaj_DdTaw

咁多位巴打,小弟開左個Telegram Group 比咁多位討論HIFI 嘢,
直接係Post傾成日Miss左某D巴打嘅問題
其實入門speakers, 最好幾位巴打一齊去thomann買,回家試最好,出面試其實試唔到啲乜,返到屋企都係會唔同聲

經常見人買行貨,用咗幾年,放二手價仲貴過我去thomann 買全新加運費

Thomann UK?

Yes

Genelec 8010在DMA一隻賣$4000, Thomann一對賣三千零
https://www.thomann.de/intl/genelec_8010_apm.htm?ref=search_rslt_genelec+8010_336276_0

用緊Yamaha NX-N500,有內置DAC播DSD。聲音叫原汁原味,加咗IsoAcoustics 低音實淨咗。

用緊Yamaha NX-N500,有內置DAC播DSD。聲音叫原汁原味,加咗IsoAcoustics 低音實淨咗。

Yamaha呢隻好嘢嚟
巴打有無興趣入TG Group一齊傾
http://t.me/joinchat/AAAAAAvqJ745mkaj_DdTaw

咁多位巴打,小弟開左個Telegram Group 比咁多位討論HIFI 嘢,
http://t.me/joinchat/AAAAAAvqJ745mkaj_DdTaw

Thanks巴打

咁樣幾好,簡簡單單唔駛煩!
仲有三隻熊仔吸音
想買一部dac 畢直4000內
Teac係咪好選擇?
喇叭都係3000左右又有咩推薦?
dac: bluebooth ARCAM-rBlink
喇叭: marshall stanmore

其實如果我想平平地update既係咪應該先換左個喇叭
本身買喇叭都係因為個樣同牌子
現家覺得d聲好一般
同咪一體式speaker係位置上好唔方便
又唔可以放係電腦左右,放後面又唔夠位
現家放左係掛牆既架+斜斜地對住自己
本身諗住加個cheap雞膽機睇下會唔會好d
但又有巴打話active speaker唔好再加amp
求意見

影個位睇睇先會好啲

現家係咁樣,遲d返香港應該會再變
我知speaker應該同耳仔同一水平,但我真係搵唔到方法
暫時sit高左後半part等佢斜斜地對住自己

求意見

Thomann UK?

Yes

雖然香港代理賣貴外國一倍真係好誇張,我亦唔會買依啲貴得太離譜嘅代理嘅產品。但其實香港做代理都好難,租太貴。
(我有次屌柒香港啲代理食水深果陣比個代理friend聽到,雖然我唔係講緊佢,但仍然俾佢屌咗我好內)

雞與雞蛋問題 買得咁貴搵鬼買 冇人買要買得咁貴先玩夠皮

從另一邊廂講,廠商亦有責任儘量保持全世界定價接近一致。因為只有定價儘量接近一致先唔會吸引到人買水貨。例如喺Futureshop買wireworld線明顯平過香港,但買Audioquest線反而貴過香港少少。

有道理,係香港特別啲無稅嘛
而德國自己有VAT,入貨平,但賣去 non EU 國家就可以less VAT,所以thomann 先咁平

香港租貴都係一個問題

我覺得租貴唔一定係個原因 因為大部分嘅代理 都係啲濕鳩位置 我又唔信租好貴 只不過之前資訊唔發達佢買得又咁貴得咁貴而家資訊發達搵鬼同佢買

Thomann UK?

Yes

Genelec 8010在DMA一隻賣$4000, Thomann一對賣三千零
https://www.thomann.de/intl/genelec_8010_apm.htm?ref=search_rslt_genelec+8010_336276_0

請問巴打, 如果覺得5" speaker 太大
Genelec 8010係唔係一個做monitor嘅好選擇?
https://t.me/joinchat/AAAAAAvqJ745mkaj_DdTaw

條link好似唔work

Thomann UK?

Yes

Genelec 8010係唔係一個做monitor嘅好選擇?

8010我當初都諗過,
但係睇spec驚8010 bass下潛唔到
廢事加多隻sub就索性入8020

而家用落好滿意

買genelec我幾建議買埋佢隻喇叭架
用料實淨同埋唔會阻

Thomann UK?

Yes

8010我當初都諗過,

而家用落好滿意

用料實淨同埋唔會阻

唔該巴打先
不過可惜8020超過預算太多
原本諗住2.5k 依家都打算加到上去8010
依家我應該係揀Yamaha HS 5 / 8010 請各位俾俾意見
BTW 我見佢8010 好似冇volume control

Thomann UK?

Yes

8010我當初都諗過,

而家用落好滿意

用料實淨同埋唔會阻

唔該巴打先
依家我應該係揀Yamaha HS 5 / 8010 請各位俾俾意見

岩岩睇埋Adam F5 都幾岩心水..
好難揀呀
DIY用家留名

dac, amp, speaker全部都自己整?

喇叭係淘寶/madisound揾料
地方,能力同budget所限 所以只係買左個細細地既dac/amp
之後有多餘時間同錢先考慮砌dac/amp

Thomann UK?

Yes

8010我當初都諗過,

而家用落好滿意

用料實淨同埋唔會阻

唔該巴打先

我用8010個base真係無咩, 真係加多小小上一級係必要, 我都後悔無上8030, 加subwoofer又貴.

volume control我用dac控制, 入得呢d都要加dac用盡個balance輸出.

同埋要加stand, 唔加d聲可以用西聲去形容, genelec 用既stand都唔平, 不過淘寶有老翻, 百幾就有一對
想買一部dac 畢直4000內
Teac係咪好選擇?
喇叭都係3000左右又有咩推薦?

pish..
因為喇叭同埋DAC 都可以控制音量

大家會點樣較個比例
eg 喇叭開到最細 DAC 較最大....
OR 各50%
Logitech Z906 如何?

2千幾蚊 5.1好似幾正
因為喇叭同埋DAC 都可以控制音量

大家會點樣較個比例
eg 喇叭開到最細 DAC 較最大....
OR 各50%

speaker set 0db位 (多數係12點位), 然後音量在DAC較就好了

high end 機set法愛另計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞