[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
有部擴音機 型號係onkyo tx-ds676
d喇叭 播碟機果d都駁好曬落部機到
咁有d歌(wav/flac/ape格式)係電腦到
但唔想用電腦同耳機聽
有冇辦法將d歌經擴音機同喇叭播出黎

可以
部機有 NET function
可 DL app
一定可以播電話/ipad入面 d 歌,PC 應該都可以

唔明咩係net function同dl app,我google下先
另外可唔可以用呢條線
3.5mm駁電腦輸出

然後紅白頭駁落擴音機到

因為我google過紅白係左右聲道
但佢個R又寫住mono既 所以先咁問
如果得既話駁電腦會唔會唔夠力推
因為我睇耳機post果到有“夠唔夠力推”依個概念
如果真係唔夠力推既話就學上面位巴打話齋買部dac算

sor 原來巴打係前幾代型號,所以冇 net function
R 係mono 指如果只插R,如果有L就雙聲道
巴打睇下你部PC有冇光纖out,如果有就立即解決晒所有問題,光纖唔會「唔夠力」

獨立sound card 或近幾年既PC都有光纖out

原來冇net等我仲又google又睇說明書又剩都搵唔到net function係咩黎
咁如果有budget既話係咪買部dac好過sound card?

dac好難差過sound card

睇下pc底板有冇先,如果有就可以即用,音質一定肯定好過普通電腦喇叭仔
用住先,之後再慢慢一件一件 upgrade

就咁決定
前置:jbl es90
後置:phase technology sm200
中置:jbl es25c
surround: tannoy eclipse
subwoofer: jbl e150p+edifier s760d
amp: onkyo tx-nr555
新手想入坑 之前有挽開耳機
諗住月尾買𡃤叭 budget 1000左右
上網睇過Fostex Pm0.3 唔知有冇巴打用過
求推薦 btw有冇平amp推得到hd700

有冇上星際城市2樓試過?
佢open任試

有冇上星際城市2樓試過?
佢open任試

咁耐都未上過去朝聖
搵日得閒上去試下

btw挽你老母咩
btw賣下廣告先

放dac teac ud-h01 (冇盒冇保) $1600
usb線:furutech formula 2 1.2m(有盒冇保) $300

一齊買就1800

telegram id: marcuscyy

btw挽你老母咩

玩字個音怪怪地
好想去 eBay 買靚二手喇叭

🇬🇧🇬🇧 Monitor Audio

銀色單元 好靚

運費會唔會好貴?

平過香港二手店
不過冇得試,同要等shipping

買唔買好

呢到有冇人玩soundbar 好少post講
有無d budget級拖板同電源線推介?
執過間房想順便換晒
呢到有冇人玩soundbar 好少post講

無辦法,除非真係唔夠位放...

效果麻麻地,玩過yamaha, 送咗給我阿哥
有冇金仔用家?
Pc主板光纖直出主動喇叭 諗唔諗得過
好似可以避電腦噪音
有咩檯dac仔性價比唔錯又細部?dac擴一體最好

dac擴合一,你係話擴耳筒定擴喇叭?

喇叭的話 我睇過呢三部

第一部係中國牌子,但有 b&w icepower
父親節淘寶減到千八人仔 而家二千頭

另外兩部日系 你有米就買呢兩部

dac擴合一,你係話擴耳筒定擴喇叭?

喇叭的話 我睇過呢三部

第一部係中國牌子,但有 b&w icepower
父親節淘寶減到千八人仔 而家二千頭

另外兩部日系 你有米就買呢兩部

PMA50
Pc主板光纖直出主動喇叭 諗唔諗得過
好似可以避電腦噪音

好過 3.5 好多

BTW 乜原本依家d主動喇叭有光纖咁勁

Scansonic eve jbl 都有做光纖輸入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞