[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
我第一次聽LS50係係聯興搵佢代理部膽機推既
4k幾 人聲係幾好J

重有我fd 係用d入門 av amp 3-4k果d 推
我唔記得乜 model 都唔錯架

差唔夠1.5k我買全新算
Kef二手價都幾硬下

主動speaker係咪好多都偏監聽

如果上面堆主動喇叭都聽唔岩
可能入LS50算,amp暫時睇中Creek Evolution 50A
50A price得1間報價,唔知其他地方有冇得平

Creek 50a 旺角輝煌賣4998冇伏, 旺角忠誠賣4800但可能會中伏,深水埗九龍賣4800應該冇伏

唔該巴打
點睇Kanto YU4 / YU6 呢兩隻speaker?
點睇Kanto YU4 / YU6 呢兩隻speaker?

唔記得問埋香港有冇得賣

ls50 緊係執2手

ls50二手平好多?
amp又有邊隻推薦

見過5.5k 唔算好平
但買amp 可以鬆動d
我第一次聽LS50係係聯興搵佢代理部膽機推既
4k幾 人聲係幾好J

重有我fd 係用d入門 av amp 3-4k果d 推
我唔記得乜 model 都唔錯架

差唔夠1.5k我買全新算
Kef二手價都幾硬下

主動speaker係咪好多都偏監聽

如果上面堆主動喇叭都聽唔岩
可能入LS50算,amp暫時睇中Creek Evolution 50A
50A price得1間報價,唔知其他地方有冇得平

Creek 50a 旺角輝煌賣4998冇伏, 旺角忠誠賣4800但可能會中伏,深水埗九龍賣4800應該冇伏

唔該巴打

九龍影音開好耐啦
有時d野會好鬼平
想用 電腦聽歌
諗住買隻2手 av amp睇戲嗰啲

顯示卡gtx 1050ti
→hdmi綫 → av amp
→左右喇叭+ subwoofer

目標:諗住平平地 $1,XXX搞點

想做到呢啲野:

用法簡單 唔想幾舊野
調較 Bass +/-, treble +/-
高音甜 低音勁
主要用digital source

已有器材:四隻衛星喇叭 一隻中置 一隻subwoofer 係客聽部av amp嘅

點解係睡房聽音響:

入睡房用 屋企人係廳睇射鵰
阻q住聽歌

想搬音響入房用
佢哋又話 睇電視有音響好聲啲

用左幾日,交report

缺點:
電腦→hdmi→av amp
音效good
問題係display畫面。電腦認左隻amp為第二monitor,從此多事。

轉用光纖 就冇晒問題
優點:都係音效
可用amp調節bass treble
有24/96解碼
DTS surround嗰啲,睡房睇戲

可能我隻LCD monitor係4K解像度 所以部av amp 搞唔掂

你可以display用dvi直駁mon, hdmi駁amp. 跟住電腦設定同時顯示,再係電腦set返做5.1 效果會好d

好左啲 不過只出到full HD
以為會pass through 出返4k

同時顯示 , 個mouse & keyboard又疾疾下 唔知原因 可能win10問題

anyway thx 巴打
想用 電腦聽歌
諗住買隻2手 av amp睇戲嗰啲

顯示卡gtx 1050ti
→hdmi綫 → av amp
→左右喇叭+ subwoofer

目標:諗住平平地 $1,XXX搞點

想做到呢啲野:

用法簡單 唔想幾舊野
調較 Bass +/-, treble +/-
高音甜 低音勁
主要用digital source

已有器材:四隻衛星喇叭 一隻中置 一隻subwoofer 係客聽部av amp嘅

點解係睡房聽音響:

入睡房用 屋企人係廳睇射鵰
阻q住聽歌

想搬音響入房用
佢哋又話 睇電視有音響好聲啲

用左幾日,交report

缺點:
電腦→hdmi→av amp
音效good
問題係display畫面。電腦認左隻amp為第二monitor,從此多事。

轉用光纖 就冇晒問題
優點:都係音效
可用amp調節bass treble
有24/96解碼
DTS surround嗰啲,睡房睇戲

可能我隻LCD monitor係4K解像度 所以部av amp 搞唔掂

你可以display用dvi直駁mon, hdmi駁amp. 跟住電腦設定同時顯示,再係電腦set返做5.1 效果會好d

好左啲 不過只出到full HD
以為會pass through 出返4k

同時顯示 , 個mouse & keyboard又疾疾下 唔知原因 可能win10問題

anyway thx 巴打

原理上出到4k wo, 因為我用緊1080 mon唔知dvi線出唔出到4k一係你用兩條hdmi試下。
我都係win10 唔覺有mouse keyboard疾既問題,打機睇戲聽歌都好正依家好多game都出到5.1 音效

原理上出到4k wo, 因為我用緊1080 mon唔知dvi線出唔出到4k一係你用兩條hdmi試下。
我都係win10 唔覺有mouse keyboard疾既問題,打機睇戲聽歌都好正依家好多game都出到5.1 音效

今晚再試 最想係用hdmi綫去amp

我display card →DisplayPort綫→4k monitor

display card →hdmi綫 →av amp
點睇Yamaha nx-n500
筆直5000仲有冇更好選擇
點睇Yamaha nx-n500
筆直5000仲有冇更好選擇

乜都有黎講算係
邊度有YAHAMA HS5

https://www.thomann.de/gb/search_dir.html?bf=&sw=YAHAMA+HS5

唔該晒先 係咪無港行,一定要上網買

https://www.thomann.de/gb/search_dir.html?bf=&sw=YAHAMA+HS5

唔該晒先 係咪無港行,一定要上網買

通利有
不過就貴d
genelec咩玩法點解8351size大過8341但火力細過佢?
genelec咩玩法點解8351size大過8341但火力細過佢?

你唔講唔覺
8341 好似未出貨
巴打用緊咩?

你唔講唔覺
8341 好似未出貨
巴打用緊咩?

冇最新係網睇到覺得幾型, 而家得8351有貨其餘兩款今年第三季出

你唔講唔覺
8341 好似未出貨
巴打用緊咩?

冇最新係網睇到覺得幾型, 而家得8351有貨其餘兩款今年第三季出

無用緊speaker? 一買就8351!!!

你唔講唔覺
8341 好似未出貨
巴打用緊咩?

好撚提子
edifier呢個牌子好唔好
edifier呢個牌子好唔好

打下機睇下戲幾舊水算幾爽既

太貴果d就唔好啦
Blueaura x30咁多位巴打點睇
我爬曬文都唔覺有巴打提及呢個牌子,係咪垃圾黎
大概咁上下size 嘅有無其他介紹
筆直2000-3000
筆直2000-3000

bluetooth speaker 唔識
筆直2000-3000

bluetooth speaker 唔識

Size 好吸引

你唔講唔覺
8341 好似未出貨
巴打用緊咩?

8351德國網有貸wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞