[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
dac: bluebooth ARCAM-rBlink
喇叭: marshall stanmore

其實如果我想平平地update既係咪應該先換左個喇叭
本身買喇叭都係因為個樣同牌子
現家覺得d聲好一般
同咪一體式speaker係位置上好唔方便
又唔可以放係電腦左右,放後面又唔夠位
現家放左係掛牆既架+斜斜地對住自己
本身諗住加個cheap雞膽機睇下會唔會好d
但又有巴打話active speaker唔好再加amp
求意見

現家覺得d聲好一般
求意見

如果夾active speaker 又想膽, 可以諗膽前級

現家覺得d聲好一般
求意見

巴打有冇cheap雞推介
新手乜都唔識

現家覺得d聲好一般
求意見

影個位睇睇先會好啲

現家覺得d聲好一般
求意見

我都有朋友用Adam再用膽前調聲,佢鐘意,我就麻麻
大部份朋友一開始玩active speaker/studio monitor 會覺得吉耳,係好正常
吉幾日慣咗,就返唔到轉頭
Bose喇叭用唔用得過??我見佢好似都賣得唔平
利申:用緊companion5電腦喇嘛

我有朋友強烈推薦呢部叫我去買
介唔介意講少少用後感

現家覺得d聲好一般
求意見

影個位睇睇先會好啲

現家係咁樣,遲d返香港應該會再變
我知speaker應該同耳仔同一水平,但我真係搵唔到方法
暫時sit高左後半part等佢斜斜地對住自己
audioengine a5+ 有乜嘢意見?
準備買啊audioengine a5+ 有冇意見

我覺得個低音勁得滯

利申:用緊
EVE SC204
Fostex HP A8 留名
想問下可唔可以係部DAC同喇叭之間加部AMP比對喇叭
雖然active 喇叭有amp係入面 但如果再加部AMP推active 有無問題
google 過好似話會燒?

巴打 Eve sc204有咩評價
小弟大約2000-2500筆直想齋買對喇叭(SPEAKER)電腦用
都幾雜食下,睇電影,打機,但主要都係聽歌多,乜都聽下但以搖滾金屬為主

都叫做左下功課,例如 What Hi-Fi好評既Mission LX-2就係暫時心水
另外同樣好評既Monitor Audio Bronze 2都有考慮,但始終貴好多

想請教各位巴打兩對性價比如何,因為我如無意外都唔會升級SPEAKER
如果下面果對性價比好高我可能都會考慮下比多小小買佢

當然都好想各位巴打推薦下其他款,同埋最好可以指點下去邊買
我係Thomann好似search唔到上面兩對既結果http://price.com都冇

岩岩再睇原來LX-2要AMP
想請教各位巴打筆直2000-2500 speaker可以有咩選擇?

Passive 定 Active 先

Active
準備買啊audioengine a5+ 有冇意見

我覺得個低音勁得滯

利申:用緊

a5+近距離(1-0.8m)低音量聽ok嗎?
想入genelec 8010/adam a3x
香港邊度有得試又會理我(我真係好後生玩music production)
同埋想問下配件邊度買好 怕thomann買會唔岩用
想入genelec 8010/adam a3x
香港邊度有得試又會理我(我真係好後生玩music production)
同埋想問下配件邊度買好 怕thomann買會唔岩用

DMA
我都係adam5, 用靚d既USB係咪會好聲d? 同有無打算買Amp轉平衡線?

我用Vinyl入RCA, USB去Macbook Pro同3.5入電視.

咁當然會,仲有Stereo Link條RCA線都會有影響

至於第二個問題嚟講,有諗過的。
因為Stereo Link 咁駁,即係由Left Speaker 去Right Speaker會有少少Delay

加左個taobao野, 幾好feel.

我都係adam5, 用靚d既USB係咪會好聲d? 同有無打算買Amp轉平衡線?

我用Vinyl入RCA, USB去Macbook Pro同3.5入電視.

因為Stereo Link 咁駁,即係由Left Speaker 去Right Speaker會有少少Delay

RCA同USB有咩推薦?

how much for this?
小弟大約2000-2500筆直想齋買對喇叭(SPEAKER)電腦用
都幾雜食下,睇電影,打機,但主要都係聽歌多,乜都聽下但以搖滾金屬為主

都叫做左下功課,例如 What Hi-Fi好評既Mission LX-2就係暫時心水
另外同樣好評既Monitor Audio Bronze 2都有考慮,但始終貴好多

想請教各位巴打兩對性價比如何,因為我如無意外都唔會升級SPEAKER
如果下面果對性價比好高我可能都會考慮下比多小小買佢

當然都好想各位巴打推薦下其他款,同埋最好可以指點下去邊買
我係Thomann好似search唔到上面兩對既結果http://price.com都冇

岩岩再睇原來LX-2要AMP
想請教各位巴打筆直2000-2500 speaker可以有咩選擇?

Passive 定 Active 先

Active

已經有DAC?

RCA同USB有咩推薦?

古河

平嘅就Wireworld,上英國futureshop會平好多

5舊人仔, 平香港少少

5舊人仔, 平香港少少

咁貴!!買isoacoustics好過啦, 貴少少

5舊人仔, 平香港少少

咁貴!!買isoacoustics好過啦, 貴少少

點解平少少買翻版
EVE SC204
Fostex HP A8 留名
想問下可唔可以係部DAC同喇叭之間加部AMP比對喇叭
雖然active 喇叭有amp係入面 但如果再加部AMP推active 有無問題
google 過好似話會燒?

巴打 Eve sc204有咩評價

如果想買不如上205, 205好似岩岩先出既新改版, 204好似好舊下
其實入門speakers, 最好幾位巴打一齊去thomann買,回家試最好,出面試其實試唔到啲乜,返到屋企都係會唔同聲

Thomann價咁靚,唔鐘意就二手放出去

經常見人買行貨,用咗幾年,放二手價仲貴過我去thomann 買全新加運費
其實入門speakers, 最好幾位巴打一齊去thomann買,回家試最好,出面試其實試唔到啲乜,返到屋企都係會唔同聲

Thomann價咁靚,唔鐘意就二手放出去

經常見人買行貨,用咗幾年,放二手價仲貴過我去thomann 買全新加運費

呢個真, 去試聽個地方夠大, 拎到返屋企係完全唔用聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞