[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
Hello,咁多位click入嚟嘅巴打,相信大家都知道咁耐以嚟連登都只係得耳機討論區而無音響討論區。
有見及此,小弟希望開個新post比大家集中交流下玩音響嘅心得。
無論你係傳統Hi-Fi玩家定新興CAS玩家都一律歡迎。
希望大家可以熱烈啲參與討論。

小弟率先自貼:
喇叭:Adam Artist 5
訊源:MacBook Pro(Wav/iTunes AAC)
USB CABLE:Audioquest Pearl
新手想買JBL cm202
巴打點睇?
你部機成萬 小弟仲係學生 用緊一個叫Sansui既大陸野 佢蔗渣價錢但係燒鵝的味道 想但升級下 見黃金有部機(大約1k)話 用電腦插入部機再插入個喇叭就可以提升音質 呢方面真係無從入手

我用緊呢部Cheap野咋 but BD已經睇唔到我只好當電腦SPEAKER
你部機成萬 小弟仲係學生 用緊一個叫Sansui既大陸野 佢蔗渣價錢但係燒鵝的味道 想但升級下 見黃金有部機(大約1k)話 用電腦插入部機再插入個喇叭就可以提升音質 呢方面真係無從入手

Sansui唔係日本嘢嚟㗎咩?
genelec 8010用家, 家下想轉8030, 早瘡知真係加多D升上去, 家下唔湯唔水

好似破左產大陸收購左
想問下D喇叭係咪舊款好?(十幾廿年前嗰D)
我只係用嚟炸機
買深水埗二手喇叭夠唔夠做呢?
我只係用嚟炸機

睇下幾多W, 香港屋企咁細, 50W都夠做, 6吋SIZE 以上既喇叭箱我覺已經OK, 開大D聲都怕隔離拍門
我只係用嚟炸機

睇下幾多W, 香港屋企咁細, 50W都夠做, 6吋SIZE 以上既喇叭箱我覺已經OK, 開大D聲都怕隔離拍門

先唔好講隔離,係屋企開小小聲都比人屌好撚嘈
我只係用嚟炸機

咁你又問想炸機?

好似破左產大陸收購左

講到山水,依部係我其中一部最想要嘅amp
http://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-x111mosvintage.html

好似破左產大陸收購左

講到山水,依部係我其中一部最想要嘅amp
http://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-x111mosvintage.html

85年
我只係用嚟炸機

唔係我問架
我只係用嚟炸機

唔係我問架

O sorry
有無人係玩電子分音?(兩層/三層)
我只係用嚟炸機

唔係我問架

O sorry

用緊yamaha amp,2喇叭+1bass,聽歌睇戲打機好正,但係好"雅訂"

電腦optical>amp

而家諗緊好唔好轉左佢做2個喇叭算,用usb

但唔知主動式喇叭同用amp分別大唔大?

睇中左KEF果隻蛋 貪佢2個夠擺又用得返我個bass

心入面有個計劃係將個amp擺返係廳,本身電視用緊普通samsung bd 果d套裝5.1

但就壞壞地,前置喇叭or後置喇叭有時無聲,我諗係個bd壞壞地

想將個amp駁返落電視,5.1喇叭駁返落amp,另買齋讀碟機算,咁果5.1又唔洗晒

但問題係要轉頭,因為本身果5.1係用緊d家庭套裝機專用線,我想剪左佢將入面d銅線扭出黎放入amp,想問下唔知work唔work
巴打點睇cms40
貪佢細細部放書枱
dac用緊 Trac ud 503
新手想買JBL cm202
巴打點睇?

千令蚊個range嚟講JBL算唔錯,音響大廠出品,加上佢都幾多輸入方法。值得一試,不過喇叭呢啲最好都係親自去試下好啲,始終個人喜好嚟。

山水好似日本機嚟
巴打你而家係soundcard直出喇叭?
genelec 8010用家, 家下想轉8030, 早瘡知真係加多D升上去, 家下唔湯唔水

巴打巴打,想問下Genelec嘅聲底係點
嗰時上Thomann訂Adam之前無留意到呢個牌子,聽人講話正過Adam好多
巴打點睇kef x300a
電腦用洗唔洗夾DAC?
我只係用嚟炸機

其實應該無話特別好,其實音響技術都唔會話有好大好大嘅轉變。
炸機嘅話買二手大JBL應該會唔錯
巴打點睇cms40
貪佢細細部放書枱
dac用緊 Trac ud 503

如果空間擺到嘅話建議直上CMS 50, 4吋低音同5吋低音爭好遠。
同埋CMS50會清少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞